Ansök om arbetslöshetsförmåner

Arbetslöshetsförmånerna tryggar din ekonomiska situation tills du får ett jobb eller börjar utbilda dig.

På den här sidan

Efter att du har anmält dig som arbetssökande kontrollerar vi om du har rätt till utkomstskydd för arbetslösa, det vill säga ekonomiskt stöd som betalas till dig. Vi ger ett utlåtande om din rätt till utkomstskydd till den som betalar ut det.

Om du behöver hjälp i frågor som gäller utkomstskyddet för arbetslösa kan du skicka en kontaktförfrågan till en av sysselsättningstjänsternas sakkunniga i Jobbmarknadens e-tjänster(Länk leder till extern tjänst)

Så här ansöker du om arbetslöshetsförmåner

  1. Anmäl dig först som arbetssökande

    Om du blir arbetslös eller permitterad ska du anmäla dig som arbetssökande så snart som möjligt.

    Anmäl dig som arbetssökande i Jobbmarknadens e-tjänster (Länk leder till extern tjänst)

    Anvisningar för hur du anmäler dig hittar du på Jobbmarknadens webbplats(Länk leder till extern tjänst).

  2. Ansök om arbetslöshetsförmån

    Arbetslöshetsförmånen söks direkt hos betalaren, det vill säga FPA eller en arbetslöshetskassa. Det finns olika typer av arbetslöshetsförmåner: 

    Du har rätt till inkomstrelaterad dagpenning eller grunddagpenning om du när du blev arbetslös har varit i arbetslivet och uppfyller arbetsvillkoret. Om arbetsvillkoret(Länk leder till extern tjänst) inte uppfylls kan du få arbetsmarknadsstöd.

    Ansök om arbetslöshetsförmån från och med din första dag som arbetslös. Efter att du anmält dig som arbetssökande kontrollerar sysselsättningstjänsternas sakkunnige om villkoren för utkomstskyddet för arbetslösa uppfylls för din del.

    Den sakkunnige ger ett utlåtande om din rätt till utkomstskydd till den som betalar ut det. Utbetalaren avgör utifrån din situation och utlåtandet om och hur mycket arbetslöshetsförmåner som kan betalas till dig. 

  3. Svara på eventuella begäranden om utredningar

    För utlåtandet som ges till den som betalar ut förmånen är det möjligt att du blir ombedd att ge ytterligare utredningar som du måste svara på.

    Om du får en begäran om utredning ska du svara inom utsatt tid i Jobbmarknadens e-tjänster(Länk leder till extern tjänst). I e-tjänsterna ser du exakt vad som begärs av dig och vilka bilagor du behöver skicka.

    Svara på begäran om utredning på ett så exakt och detaljerat sätt som möjligt. Det är värt att svara på begäran om utredning så snart som möjligt, så att handläggningen av ditt utkomstskydd kan fortsätta.

    Om du inte svarar på begäran om utredning inom tidsfristen behandlar vi utlåtandet utan din utredning. I sådana fall måste vi vanligtvis utfärda ett negativt utlåtande till utbetalaren och utkomstskydd kommer inte att kunna betalas till dig.

Vanliga frågor om utkomstskyddet för arbetslösa

Vi kan be dig att tillhandahålla ytterligare information, information som saknas eller ett dokument, ett intyg eller en skriftlig utredning om din situation. Vi kan be om en utredning om

  • du inte har genomfört din sysselsättningsplan eller har försummat de överenskomna åtgärderna
  • skälen till att ditt anställningsförhållande upphörde
  • inledande av studier eller dina nuvarande studier
  • ansökan om studieplatser om du är under 25 år
  • dokument som saknas, såsom arbets- eller studieintyg
  • du startat ett företag eller är delaktig i företagsverksamhet.

När du har gett oss all nödvändig information ger vi ett utlåtande om din situation så snart som möjligt.

Först efter att ha fått utlåtandet kan utbetalaren fatta beslut om ditt utkomstskydd. Information om utbetalarens handläggningstider finns på FPA:s eller arbetslöshetskassans webbplats.

Du kan inte separat överklaga ett utlåtande som du fått från sysselsättningstjänsterna. Utlåtandet kan behandlas på nytt om du har nya relevanta uppgifter att lämna, till exempel ett saknat intyg eller någon annan bilaga.

Lämna en kontaktförfrågan i Jobbmarknadens e-tjänster.(Länk leder till extern tjänst)

Du hittar anvisningar för hur du överklagar beslut som fattats av FPA och arbetslöshetskassorna i beslutet som du fått av din utbetalare.

En arbetslös arbetssökande har enligt lag vissa rättigheter och skyldigheter som syftar till att stödja sysselsättningen. Utkomstskyddet kan avbrytas om skyldigheterna inte uppfylls.

Läs om arbetssökandes rättigheter och skyldigheter

Du kan påföras en karens(Länk leder till extern tjänst) om du inte uppfyller dina skyldigheter. Karens innebär att du inte får arbetslöshetsförmåner för denna tid.

Åtgärderna skärps gradvis om skyldigheterna upprepade gånger inte uppfylls inom tolv månader.  

  • Första gången: Du får en påminnelse om att till exempel någon skyldighet inte har uppfyllts. Påminnelsen påverkar inte utbetalningen av arbetslöshetsförmåner.
  • Andra gången: Du får en sju dagars karens, under vilken du inte får några arbetslöshetsförmåner.
  • Tredje gången: Du får en 14 dagars karens, under vilken du inte får några arbetslöshetsförmåner.
  • Fjärde gången: Du förlorar tills vidare din rätt till arbetslöshetsförmåner.

Din rätt till arbetslöshetsförmåner återställs när du i sammanlagt minst tolv kalenderveckor har

  • varit i arbete som omfattas av arbetsvillkoret
  • omfattats av vissa tjänster som främjar sysselsättningen
  • studerat frivilligt på heltid
  • varit sysselsatt på heltid i ett företag eller i eget arbete.

Om du säger upp dig eller vägrar arbeta utan giltig anledning, eller om du sägs upp på grund av ditt eget förfarande, kan du få en karens på 30–45 dagar. 

Du kan få utkomstskydd under de första fyra månaderna om du startar ny företagsverksamhet medan du är arbetslös.

Om du startar en företagsverksamhet på heltid kan du välja om du vill utnyttja denna fyra månaders period med utkomstskydd eller om du genast ansöker om startpeng för att starta ditt företag.

Meddela sysselsättningstjänsterna om du är intresserad av företagande samt om dina planer på företagande när du planerar att arbeta som företagare i mer än två veckor.

Meddela sysselsättningstjänsterna också när du fakturerar för ditt arbete via en faktureringstjänst, det vill säga arbetar som lättföretagare. Användare av faktureringstjänster omfattas av lagen om pension för företagare (FöPL) och betraktas som företagare.

Gör en anmälan till sysselsättningstjänsterna via Jobbmarknadens e-tjänster(Länk leder till extern tjänst)