I oktober kan alla helsingforsare som fyllt 13 år lämna in förslag på webbplatsen omastadi.hel.fi. Vid stadens serviceställen runtom i staden får man stöd för att lämna in sitt förslag. Dessutom anordnar staden och dess samarbetspartner gemensamma evenemang där stadsborna kan bolla idéer. De frivilliga VårStad-faddrarna finns med på områdena, ger råd och sprider information om VårStad.
Förslagen kan röra vilken verksamhet som helst som staden ansvarar för. Anslag kan användas för stadens tjänster, upphandlingar och investeringar. Man kan också komma på något helt nytt som skulle kunna ingå i stadens tjänster eller verksamhet. Idéförslagen till den deltagande budgeteringen ska ändå uppfylla vissa kriterier.
Helsingfors är inte färdigt, utan utvecklas ständigt enligt invånarnas önskemål
Staden bedömer alla förslag och modifierar och sammanslår dem vid behov, så att de kan bli framgångsrika i omröstningen på våren. På våren kan helsingforsana rösta på de förslag de gillar bäst. Staden genomför de förslag som fått flest röster.
– Det har varit fint att se hur väl helsingforsarna har tagit till sig VårStad. Många har redan i god tid börjat bolla idéer och diskutera dem i sina egna nätverk. Vi hoppas också att de stadsbor som fungerar som VårStad-faddrar kan väcka människors intresse för att komma med idéer på olika håll i staden, säger delaktighetschef Johanna Sinkkonen.
Nästan 13 miljoner euro har använts på att genomföra stadsbornas förslag. Man kan följa med genomförandet av förslagen på VårStads webbplats. Många kommer att bli klara ännu i år.
– Till stadsbornas glädje har man tack vare VårStads två tidigare omgångar åstadkommit bland annat konstgräs på en fotbollsplan, en eldriven anropsstyrd båt, utegym, robotklubbar och vinterbadplatser. Den deltagande budgeteringen har fungerat som brobyggare och kanal mellan invånarna, staden och organisationerna, berättar utvecklingschef Kirsi Verkka.