Mellan januari 2015 och maj 2023 tog staden emot cirka 350 000 responsmeddelanden angående stadsmiljön via Helsingfors responskanal(Länk leder till extern tjänst).
Även om staden svarar på varje meddelande när de kommer in, gör den stora mängden respons det svårt att göra bredare tolkningar av den. AI-assisterade metoder, såsom temamodellering som forskare har använt i den nya studien, hjälper dock till att tolka invånarnas åsikter.
Studien fokuserade på invånarnas respons angående skogar, som i allmänhet återspeglar Helsingforsbornas behov av att förbättra renligheten och grönskan i närmiljön.
Nedfallna träd i skogen störde invånare
Den största enskilda gruppen av responsmeddelanden om skogar gällde nedfallna eller fallfärdiga träd.
Det näst största temat för responsen var stora skräp eller andra element, som invånarna önskar att ska avlägsnas från naturen, på samma sätt som nedfallna träd.
Dessutom fick fulla sopbehållare och skicket på vägar och leder mycket respons.
Utöver dessa teman innehöll materialet även kritik mot att bygga i naturen och synpunkter på biologisk mångfald.
Invånarresponsen är ganska jämnt fördelad över Helsingfors
– Generellt sett betraktade invånarna skogsmiljön främst ur ett mänskligt perspektiv, dvs. majoriteten av meddelandena var sådana där den som lämnat in meddelandet ansåg att det fanns något i skogen som inte hörde hemma där eller som var fel. Mer sällan handlade kommentarerna om skogarnas egna, till exempel ekologiska egenskaper, säger forskare Jenni Erjansola.
– De som hade lämnat respons om skogar hade vanligtvis också angett det läge som responsen gällde. Som väntat var responsen om skogar geografiskt koncentrerad till Helsingfors grönområden och ganska jämnt fördelad över staden. Temana för responsen varierade inte heller mycket mellan olika områden, utan respons lämnades i stor grad om samma teman från olika delar av Helsingfors, säger dataforskare Mikko Niemi.
De insamlade data används för att utveckla boendemiljöer
För att Helsingfors på bästa möjliga sätt ska kunna ta hänsyn till invånarnas åsikter i utvecklingen av boendemiljön måste staden först kartlägga invånarnas olika åsikter.
Responssystemet kan ses som ett verktyg för deltagande med låg tröskel, och via det kan man också ta emot respons från dem som annars inte uttrycker sina åsikter aktivt. Dessutom avslöjar inte en infallsvinkel hela historien: till exempel kan grönområden med mindre ekologiskt värde vara betydelsefulla för invånarna ur ett lokalt perspektiv.
Önskemål om en ren stadsnatur, en känsla av rymd och närhet betonas i invånarresponsen.
Utnyttjande av invånarnas kunskap om skogar i närnaturen
Helsingfors stad har flera sätt att samla in invånarnas tankar och idéer och göra dem delaktiga i utvecklingen av staden. En av dessa är VårStad, en metod för deltagande budgetering i Helsingfors.
Under VårStads idéomgångar har en stor del av invånarnas förslag handlat om teman med anknytning till grönområden och natur.
Den nyligen publicerade studien från enheten för stadsforskning och -statistik är till för alla som är intresserade av tillståndet och framtiden för Helsingfors närnatur och skogar. Studie: Mitä asukkaat haluavat sanoa metsistä ja luonnosta Helsingin kaupungille – tuloksia kaupunkilaisten palautteiden analyysista(Länk leder till extern tjänst). (På finska)
- Tutkimus: Mitä asukkaat haluavat sanoa metsistä ja luonnosta Helsingin kaupungille – tuloksia kaupunkilaisten palautteiden analyysista(Länk leder till extern tjänst)
- Stadsforskning och -statistik(Länk leder till extern tjänst)
- Lämna respons(Länk leder till extern tjänst)
- VårStad(Länk leder till extern tjänst)
- Delta och påverka
- Information om delaktighet i Helsingfors