Enkät om parkernas och gatornas skick under sommaren

Var finns den renaste gatan i Helsingfors, var de vackraste grönområdena eller vilken cykelbana kunde staden underhålla bättre? Helsingfors stad ber invånare och personer som besöker staden att svara på en enkät om hur staden har lyckats med underhållet och renhållningen under sommaren.
Förnyade Tölöviksparken är en del av sommarförsöket. I området finns många ängar som staden fått positiv respons på. Bild: Christoffer Sohlberg
Förnyade Tölöviksparken är en del av sommarförsöket. I området finns många ängar som staden fått positiv respons på. Bild: Christoffer Sohlberg

Helsingfors stad ber om svar på en enkät med vilken staden samlar in information om hur staden lyckats med underhållet av gatorna och parkerna under sommaren 2024. Enkäten som bygger på kartor är öppen 9.9–22.9., och det tar cirka 5–10 minuter att svara på den.

I enkäten kan man svara på frågor som gäller underhållet av trottoarer, cykelbanor, körbanor och parker. Dessutom kan stadsborna ge respons bland annat på skötseln av planteringar och gräsmattor, soptunnor samt ärenden som gäller utrustningen i parkerna.

Staden använder svaren från enkäten för att utveckla underhållet. Stadsborna har under de senaste åren till exempel önskat flera ängar i staden. Helsingfors har som mål att öka antalet ängar och förstärka det nuvarande nätverket av ängar.

– Vi värdesätter respons från stadsborna och responsen spelar en stor roll. Vi har fått positiv respons på att staden målinriktat har ökat antalet ängar, det vill säga områden som tidigare var gräsmattor har fått växa naturligt. Ängarna skapar färg och grönska samt mångfald i stadsmiljön. De är livsviktiga för många växt- och insektsarter samt för mindre fåglar och däggdjur, berättar Anna-Mari Tiitinen-Kairi, teamchef för grönunderhåll hos Helsingfors stad.

Med enkäten samlar staden in respons under en längre tid. Staden ber skicka respons som kräver omedelbara åtgärder via stadens responskanal: hel.fi/respons(Länk leder till extern tjänst).