Åtgärder för att öka säkerheten i Kajsaniemiparken tidigareläggs

Helsingfors stad tidigarelägger en del av totalrenoveringsprojektet för Kajsaniemiparken för att öka säkerheten och trivseln i parken. Staden har också förbundit sig att vidta tillfälliga åtgärder för att göra parken säkrare.
Under totalrenoveringen ökas säkerheten på tre sätt. Bild: Matti Miinalainen, Helsingfors stad
Under totalrenoveringen ökas säkerheten på tre sätt. Bild: Matti Miinalainen, Helsingfors stad

– Vi har redan reagerat på lägesbilden genom att öka belysningen och göra den mer effektiv i Kajsaniemiparken, men på grund av säkerhetsläget i parken finns det ett tydligt behov av ytterligare åtgärder. Helsingfors stad tar den försämrade situationen i parken på allvar, eftersom det är en grundläggande rättighet för varje invånare att känna sig trygg i sin egen livsmiljö, säger Juhana Vartiainen, Helsingfors borgmästare.

Enligt den parkplan som godkänts av Helsingfors stadsmiljönämnd ska trivseln i Kajsaniemiparken ökas avsevärt genom ett flerårigt totalrenoveringsprojekt för parken som ska genomföras i olika faser under åren 2022–2028. Målet är att öka parkens funktionalitet och reparera de delar som är i dåligt skick.

Under totalrenoveringen av parken ökas säkerheten på tre olika sätt

De viktigaste åtgärderna för att öka säkerheten genom totalrenoveringen är bättre belysning i parken än tidigare, ökad kameraövervakning och åtgärder för att snygga till grönområdena.

Helsingfors stad har kommit överens med polisinrättningen i Helsingfors om att öka kameraövervakningen i parken. I den första fasen utökas kameraövervakningen tillfälligt, och permanenta lösningar för kameraövervakning i parken implementeras i samband med totalrenoveringsprojektet under 2024–2028. Belysningen i parken förbättras också. Belysningen har redan nu under byggarbetsfasen förbättrats för att göra parken säkrare och kommer att utökas vid behov allteftersom byggarbetet fortskrider. Senare i samband med totalrenoveringen kommer byggarbetsbelysningen att ersättas av riktiga lyktor. 

Staden tidigarelägger också vissa planerade åtgärder för att snygga till grönområdena. Växtlighet runt bassängen som enligt parkplanen ska tas bort under 2025–2026 kommer delvis tas bort redan under innevarande månad.