Satsningar på framtiden i Malm – nu går det att åka skateboard och tricksparkcykel samt motionera i Stickelbackaparken

Stickelbackaparken i Nedre Malm erbjuder framöver mångsidiga rekreations- och fritidsmöjligheter. I juni färdigställdes aktivitetsområden i Stickelbackaparken, där man bland annat kan åka skateboard och träna på en närmotionsplats. Aktivitetsområdena är en del av en mer omfattande upprustning av Stickelbackaparken och Filpusparken.
I Longinojaparken kan man nu bland annat träna på en närmotionsplats eller åka skateboard. Bild: Sari Knuuti
I Longinojaparken kan man nu bland annat träna på en närmotionsplats eller åka skateboard. Bild: Sari Knuuti

Både skateparken och utegymmet ligger bredvid Nedre Malms idrottspark. Förutom redskap för kroppsviktsträning har utegymmet även träningsredskap med lätta fasta vikter samt boulderstenar för parkour. Skateparken har mönstrad asfalt som livar upp den.

Även metallbron som funnits mellan odlingsåkrarna i Perho på Nedre Malms allé har ersatts med en mer stämningsfull träbro under saneringsprojektet.

Arbetena fortsätter på Gamla Banstråket

Verksamhetsområdena och bron har byggts av E. M. Pekkinen Oy, som fortsätter med upprustningen av Stickelbackaparken på Gamla Banstråket. Mellan Tullbergsstråket och Longinojastråket förnyas den gamla bron som går över bäcken samt korta gångavsnitt. Även belysningen förnyas, och miljön återställs bland annat genom plantering av 13 nya träd. Saneringsprojektet kräver avverkning av 10 träd, och dessa fälls efter fåglarnas häckningstid. Arbetena med brons fundament görs också utanför öringens lektid.

Arbetena utförs på vardagar cirka kl. 7.00–17.00 och pålningen orsakar även buller i området. Under arbetets gång kommer fotgängare och cyklister att erbjudas en alternativ väg, som kommer att vara skyltad.

Filpusparken färdigställs i höst

Samtidigt med Stickelbackaparken har staden sanerat den intilliggande Filpusparken och lekparken Filpus. Parken har planerats med särskild hänsyn till säkerheten i området, att den ska tåla slitage samt till barn och unga i olika åldrar. Merparten av de nuvarande möblerna och lekredskapen i lekparken kommer att ersättas med nya, plaskdammen i betong saneras och en spelarena byggs i den norra delen av lekparken.

Planen är att Filpusparken ska bli klar hösten 2024. En ny lekplats- och daghemsbyggnad har också uppförts i området och där inleddes verksamhet i början av året.

Målet med stadsförnyelsen är att utveckla Malm

Helsingfors stad håller för närvarande på med stadsförnyelse i Malm, Malmgård-Gamlas, Mellungsby och Havsrastböle. Det innebär att staden satsar särskilt på att utveckla dessa områden och skapa en högkvalitativ miljö i dem. Syftet är att förbättra trivseln och attraktiviteten i gamla bostadsområden och att möjliggöra högklassigt kompletteringsbyggande.