Kaisaniemenpuiston turvallisuutta parantavia toimenpiteitä aikaistetaan

Helsingin kaupunki aikaistaa osaa Kaisaniemenpuiston peruskorjaushankkeen toimenpiteitä puiston turvallisuustilanteen ja alueen viihtyisyyden parantamiseksi. Kaupunki on sitoutunut tekemään lisäksi väliaikaisia toimenpiteitä puiston turvallisuuden edistämiseksi.
Kaisaniemenpuiston peruskorjauksessa alueen turvallisuutta parannetaan usealla tavalla. Kuva: Matti Miinalainen, Helsingin kaupunki
Kaisaniemenpuiston peruskorjauksessa alueen turvallisuutta parannetaan usealla tavalla. Kuva: Matti Miinalainen, Helsingin kaupunki

– Olemme jo reagoineet tilannekuvaan lisäämällä Kaisaniemenpuiston valaistusta ja sen tehoa, mutta puiston turvallisuustilanteesta johtuen lisätoimille on selkeä tarve. Helsingin kaupunki suhtautuu vakavasti puiston heikentyneeseen tilanteeseen, sillä turvallisuuden tunteen kokeminen omassa elinympäristössä on jokaiselle kaupunkilaiselle kuuluva perusoikeus, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen sanoo.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymän puistosuunnitelman mukaan Kaisaniemenpuiston viihtyisyyttä ollaan parantamassa merkittävästi monivuotisessa puiston peruskorjaushankkeessa, joka toteutetaan vaiheittain vuosien 2022–2028 aikana. Tavoitteena on parantaa puiston toimivuutta ja korjata sen huonokuntoiset osat.

Puiston peruskorjauksessa turvallisuutta lisätään kolmella eri keinolla

Peruskorjauksen keskeisimpiä, turvallisuutta parantavia toimenpiteitä ovat puiston aiempaa parempi valaistus, kameravalvonnan lisääminen sekä viheralueiden siistimiseen tähtäävät toimet.

Helsingin kaupunki on sopinut Helsingin poliisilaitoksen kanssa puiston kameravalvonnan lisäämisestä. Kameravalvontaa lisätään ensivaiheessa väliaikaisjärjestelyin, puiston pysyvät kameravalvonnan ratkaisut toteutetaan peruskorjaushankkeen yhteydessä vuosien 2024–2028 aikana.

Myös puiston valaistusta parannetaan. Valaistusta on jo nyt työmaavaiheessa lisätty turvallisuuden parantamiseksi ja sitä lisätään tarpeen mukaan työmaan edetessä. Myöhemmin perusparannuksen yhteydessä työmaavalaistus korvataan varsinaisilla valaisimilla.

Kaupunki aikaistaa myös tiettyjä viheralueiden siistimiseen liittyviä suunniteltuja toimenpiteitä. Puistosuunnitelmassa vuosille 2025–2026 ajoittuvia kasvillisuuden poistoja tehdään altaan ympäristöstä osittain jo kuluvan kuukauden aikana.

Uutisesta tulossa käännös ruotsiksi ja englanniksi.