Frågeformulär för trygghetsundersökning skickas till hem i Helsingfors

Helsingfors stad skickar ut frågeformulär för en trygghetsundersökning till 12 000 hem under oktober. Undersökningen används för att ta reda på hur trygga Helsingforsborna känner sig och utveckla stadens verksamhet gällande trygghet. Undersökningen har genomförts sedan 2003.
Alekstanterinkatu
Bild: Kuvatoimisto Kuvio

Sedan 2003 har Helsingfors med tre års mellanrum genomfört trygghetsundersökningar som riktar sig till invånarna. Undersökningen används för att ta reda på vilka upplevelser och synpunkter Helsingforsbor i åldern 15–79 år har när det gäller tryggheten och utvecklingen av säkerhetsläget i staden och deras egna bosättningsområden . 

Frågeformuläret används bland annat för att kartlägga Helsingforsbornas trygghetskänsla, erfarenheter av brott och olyckor och förtroende för polisen och räddningsverket. 

I år är samplet i undersökningen större än tidigare. Syftet är att få fram mer exakta regionala uppgifter.

Frågeformuläret finns på sju språk. Förutom finska och svenska kan man i år även svara på engelska, estniska, arabiska, somaliska och ryska.

Under oktober skickas enkäten ut till 12 000 slumpmässigt utvalda hushåll i Helsingfors. Frågeformuläret innehåller instruktioner för hur man ska svara.

Liksom tidigare kommer resultatet av undersökningen att publiceras i etapper. De första resultaten väntas i början av 2025.

Undersökningen genomförs i samarbete mellan Helsingfors stad och Helsingforspolisen.