I trafiken i Helsingfors har under de senaste fem åren i genomsnitt årligen sex personer omkommit och cirka 340 personer skadats i olyckor som kommit till polisens kännedom. Alla trafikolyckor anmäls dock inte till polisen, och i verkligheten är därför antalet skadade fler. Genom att förbättra trafiksäkerheten minskar det mänskliga lidande som olyckorna orsakar samt kostnaderna för samhället.
Att förbättra trafiksäkerheten är ett viktigt mål för staden
I Helsingfors utvecklingsprogram för trafiksäkerhet 2022–2026 fastställs målet att halvera antalet dödsolyckor och skadade i trafiken senast 2030 jämfört med nivån 2020.
Helsingforsbornas erfarenheter av trafiksäkerhet är särskilt viktiga, och därför har en enkät om ämnet öppnats för invånarna. Invånarna ombes dela med sig av sina synpunkter på trafiksäkerheten och trafikfaror oberoende av var i Helsingfors de bor, på vilket sätt de rör sig i trafiken eller i vilken ålder de är. Även besökare i staden kan besvara enkäten.
I enkäten ställs bland annat kartbaserade frågor om platser som är krångliga med tanke på trafiksäkerheten eller ställen där svarspersonerna har råkat ut för en trafikolycka eller en riskfylld situation.
Enkäten kan besvaras på finska, svenska eller engelska. De inkomna svaren används för att utveckla trafiksäkerheten. Resultaten av enkäten analyseras och utnyttjas också i projektet ELABORATOR, som främjar säker, inkluderande och hållbar rörlighet i staden. Projektet finansieras genom Horizon Europe, Europeiska unionens program för forskningsfinansiering, och i Helsingfors genomförs projektet av Forum Virium Helsinki och VTT.
Enkäten kan besvaras till och med söndagen den 13 oktober 2024.
Redigerad 25.9.: Besvärstiden 6.10 -> 13.10.