Förflyttningen av naturgasledningen på Malms flygplats framskrider – byggande av en ny rörledning inleds

Förflyttningen av naturgasledningen på området för Malms flygplats framskrider enligt planerna när arbeten som anknyter till förflyttningen av ledningen påbörjas i januari 2023. Förflyttningen av gasledningen innebär i praktiken byggande av en helt ny rörledning, och arbetena medför konsekvenser för personer som använder friluftsleden som omger flygplatsområdet.
Terminalbyggnaden på Malms flygplats i februari 2022. Den nya gasrörledningen löper norr om terminalbyggnaden.  Bild: Paavo Juntunen
Terminalbyggnaden på Malms flygplats i februari 2022. Den nya gasrörledningen löper norr om terminalbyggnaden. Bild: Paavo Juntunen

Helsingfors stad påbörjade förberedande arbeten i anknytning till förflyttningen av stamledningen för naturgas som löper på området för Malms flygplats sommaren 2022(Länk leder till extern tjänst). Naturgasledningen förflyttas från de ställen där gator och kvartersområden kommer att byggas så att det är möjligt att bygga bostadsområdena Nallebranten och Flygplatskvarteren. Ledningen ska placeras på ett tillräckligt skyddsavstånd från kommande och nuvarande byggnader i enlighet med naturgasförordningen.

Byggandet av den nya rörledningen inleds i slutet av januari 2023 eftersom de preliminära byggarbeten som förbereder byggarbeten för den nya rörledningen blir färdiga på området för ledningen under januari. Rörledningen förflyttas till ett ställe anvisat på de gällande detaljplanerna. Ledningen förflyttas till det kommande parkområdet norr om den runda terminalbyggnaden och hangaren.

Den nuvarande gasrörledningen används tills den nya blir färdig

Staden har ansvarat för de förberedande arbeten som anknyter till förflyttningen av ledningen. Gasgrid Finland som har ansvaret för överföringsnätet för naturgas i Finland ansvarar för byggandet av den nya ledningen, och entreprenören är Louhintahiekka Oy.

Byggandet av den nya rörledningen inleds från Tattaråsvägen och arbetena framskrider mot flygplatsområdet. På flygplatsområdet har rörledningar lagrats under januari så att man smidigt kan komma igång med byggandet genast i slutet av januari. Arbeten utförs huvudsakligen klockan 7–18 och de orsakar vanligt byggbuller.

Förflyttningen av rörledningen medför konsekvenser för personer som använder den populära friluftsleden som omger flygplatsområdet eftersom friluftsleden delvis kommer att vara ur bruk under förflyttningen. Byggområdena inhägnas och omvägarna markeras i terrängen så tydligt som möjligt.

Den nuvarande naturgasrörledningen används tills den nya rörledningen blir färdig. Målet är att alla sammanfogningsarbeten är färdiga i god tid innan uppvärmningsperioden börjar och man kan ta den nya rörledningen i bruk hösten 2023. Den gamla naturgasrörledningen rivs i samband med husbyggnads- och gatuprojekten.

Efter förflyttningen av rörledningen återställs området. Efter att arbetena blivit färdiga är rörledningen en trädlös zon i enlighet med naturgasförordningens säkerhetsföreskrifter.

Även byggandet av den norra körförbindelsen fortsätter

Staden fortsätter att bygga körförbindelsen mellan Storskogsvägen och Malms flygplats under våren 2023. Den norra körförbindelsen betjänar tillfällig användning av flygplatsområdet, såsom bygglogistiken och vid behov räddningsverket. Körförbindelsen byggs av YIT som var entreprenör även för de preliminära byggarbeten som förberedde förflyttningen av gasledningen.

Nallebranten och Flygplatskvarteren är de första bostadsområdena på Malms flygplats. Gatubyggandet på planområdet för Nallebranten och i omgivningen inleds uppskattningsvis 2023. Målet är att husbyggandet kan inledas 2024.

På Malms flygplats kommer att byggas sammanlagt cirka 13 500 bostäder för 25 000 invånare. Byggandet tar i sin helhet cirka 25–30 år. Syftet är att området kan vara i aktiv användning innan byggandet av bostadshusen inleds och under byggandet.