Helsingfors första temalekpark är färdig

Renoveringen av Gräsvikens lekpark är färdig. I Gräsvikens lekpark med datortema kan barnen bland annat njuta av ett färgglatt datortorn, en tangentbordstrappa och en sandlåda i form av en spelkontroll.
Lekområdets höjdpunkt är de färgglada speciallekredskapen med olika teman. Bild: Roni Rekomaa
Lekområdets höjdpunkt är de färgglada speciallekredskapen med olika teman. Bild: Roni Rekomaa

Temalekparken har utformats och genomförts tillsammans med barnboksförfattaren Linda Liukas och landskapsarkitektbyrån Näkymä Oy och är så vitt man vet världens första lekpark med datortema. I parken kan barnen utforska datorernas och programmeringens värld. De kan också till exempel lära sig att skriva sitt namn med binärtal.

Den färdiga lekparken är en upplevelsebaserad inlärningsmiljö som även kan användas av lekparkens handledare och besökande lärare. Lekområdets höjdpunkt är de färgglada speciallekredskapen med olika teman av den prisbelönta lekredskapstillverkaren Monstrum. Lekparken är deras första objekt i Finland.

– Det är spännande att utforma en park för barn för vilka lek innebär en datorspelsvärld istället för en sandlåda. Gräsvikens lekpark erbjuder något nytt för den nya generationen. I den digitala världen är barnen användare, men i lekparken är de skapare. Parken skapar minnen och hjälper barn att se datorernas värld som lättillgänglig. Jag är inspirerad av Reggio Emilia-filosofin, där miljön ses som en tredje fostrare vid sidan av barnets föräldrar och lärare. Jag hoppas att lekparken blir en jämlik plats där man kan lära sig om teknik genom lek, säger Liukas.

I samband med renoveringen av Gräsvikens lekpark har man också uppdaterat parkens planteringar, stängsel och belysning. Belysningen i parken har utformats med särskild hänsyn till årstidernas växlingar. Speciallekredskapen har fått sin egen punktbelysning, och ingången är lätt att hitta tack vare gobo-belysningen som projiceras på marken.

De nya planteringarna har ökat mångfalden av växtarter i parken, samtidigt som de ger välbehövlig skugga till lekområdena. I parken finns också ett nytt pedagogiskt planteringsområde med skyltar som berättar om den biologiska mångfalden och pollengivare.

Den tillgängliga och mångsidiga lekparken skapades i samarbete

Parken har utformats i nära samarbete med pedagogiska experter. Även parkens användare, områdets barn och anställda inom fostran och utbildning, har hörts vid utformningen av parken.

Precis som för alla lekparker i Helsingfors har Gräsvikens lekpark utformats med beaktande av tillgänglighet och med lugna platser för dem som behöver sådana. Tanken är att erbjuda något för alla.

Den första temalekparken i sin serie

Helsingfors har ett omfattande nätverk av lekparker som kommer att kompletteras genom att utveckla de befintliga parkerna och bygga flera temalekparker eller -lekplatser på olika håll i staden. Lekparken med datortema i Gräsviken är den första av dessa. Planeringen är ett tvärsektoriellt samarbete där man lyssnar på användarna.

Vid valet av objekt för temalekpark beaktas goda trafikförbindelser eller till exempel ett bra läge i ett stadsförnyelseområde, ett regionalt centrum eller en stadsdelspark. Temat för parken kan komma från närområdet, såsom i Gräsviken där det finns många ICT-företag. Temat kan också vara relaterat till kultur eller parkens funktioner.

Stadens lek- och spelområden byggs om ungefär vart 15:e år.

Gräsvikens lekpark öppnas den 1 oktober

Den officiella öppningsceremonin för lekplatsen kommer att äga rum tisdagen den 1 oktober 2024. Det blir festtal, musik och lekfulla aktiviteter för barn med lekparkens nya lekredskap.

Verksamheten i den nya lekparken kommer att fortsätta som vanligt. På vardagar har parken professionella handledare och ett brett utbud av aktiviteter.

Ledande lekparkshandledare Tiina Mesiniemi ser fram emot att välkomna nya besökare.

– Vi välkomnar besökare i alla åldrar från när och fjärran för att leka i den förnyade lekparken i Gräsviken. Lekfullhet och lek är huvudteman i vår verksamhetsplanering. Det är härligt att vår byggda lekmiljö är färgglad, lekfull och attraktiv under alla årstider. Som en ny funktion i parken experimenterar vi också med handledda lekturer för grupper. Daghem och skolor kan boka en tid för att besöka parken och ta del av dess pedagogik.

Du kanske är intresserad av