Helsingfors inleder gratis corona- och influensavaccinationer i september

Helsingfors erbjuder gratis corona- och influensavaccinationer för personer som omfattas av rekommendationen från Institutet för hälsa och välfärd (THL). Vaccinationerna kommer att ske stegvis.
Vaaleanpunainen ja sininen kuvituskuva viruksista.

Vi börjar med de personer som är mest sårbara för det allvarliga coronaviruset, det vill säga personer över 80 år och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar i alla åldrar. Hos personer med kraftigt nedsatt immunförsvar försvagas kroppens immunförsvar till exempel på grund av organtransplantation.

Personer över 80 år och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar får först endast coronavaccin och senare under hösten influensavaccin. Detta kommer att ge dem ett bättre skydd mot sjukdomar. Under de senaste åren har coronaepidemin börjat tidigare än influensaepidemin, som i allmänhet börjar vid årsskiftet eller senare.

Vaccinationer inom omsorgstjänster 

Helsingfors sjukhus bäddavdelningar, seniorcenter och servicehus vaccinerar sina klienter. Klienter inom hemvården och deras närståendevårdare som omfattas av vaccinationsrekommendationen får vaccinationer inom hemvården. Vaccinationerna av dessa klientgrupper inleddes i månadsskiftet augusti–september. De behöver inte boka tid för vaccination.

Vaccinationerna på hälsostationerna

Vaccinationerna på hälsostationer börjar med coronavaccination för personer som fyllt 80 år och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar: de får coronavaccin 17–27.9 och influensavaccin 4–15.11. Tidsbokningen för personer i denna grupp öppnas den 4 september per telefon. Personer som fyllt 80 år kan också boka tid i Maisa(Länk leder till extern tjänst) från och med den 3 september.

Vaccinationer ges på nästan alla hälsostationer och ges endast med tidsbokning. Du kan boka tid för vaccination på Maisa eller per telefon, 09 310 46300(Link startar ett telefonsamtal), mån-fre kl. 8–16.

Personer mellan 75–79 år vaccineras mot coronaviruset och influensa samtidigt 30.9–11.10. Tidsbokningen för personer i denna grupp öppnas den 17 september.

Personer som fyllt 65 år och personer över 18 år som hör till en riskgrupp får coronavaccin och influensavaccin samtidigt 14.10–1.11. Tidsbokningen för personer i denna grupp öppnas den 2 oktober i Maisa och 10 oktober per telefon.

Vaccinationer vid rådgivningsbyråerna och inom skol- och studerandehälsovården

Influensavaccinationer vid rådgivningsbyråerna

På hösten ger mödra- och barnrådgivningen influensavaccinationer till gravida kvinnor och barn i åldern 6 månader till 6 år i samband med hälsokontrollbesök. Vaccinationerna inleds när det finns vaccin att tillgå.
Också mellan den 4 och 15 november ges influensavaccin vid rådgivningsbyråerna. Tidsbokningen öppnas i Maisa senare i höst. Vi kommer att informera om detta då tidsbokningen öppnar.

Coronavaccinationer vid rådgivningsbyråerna

Gravida helsingforsare erbjuds en boosterdos av coronavaccinet från och med tisdagen den 3 september vid Malms centraliserade rådgivningstjänst. Du kan boka tid för vaccination via hälsovårdaren eller rådgivningens telefontjänst, tfn 09 310 55530(Link startar ett telefonsamtal), mån–fre kl. 8–14. Du kan också få en boosterdos av coronavaccinet vid rådgivningsbyrån när du får influensavaccinet mellan den 4 och 15 november. 

Barn i åldern 6 månader till 6 år med kraftigt nedsatt immunförsvar får från och med den 3 september coronavaccinet vid Malms centraliserade rådgivningstjänst på rekommendation av den specialiserade sjukvården. Du kan boka tid under hälsovårdarens mottagning eller via rådgivningens telefontjänst.

Klienterna inom skol- och studerandehälsovården får vaccin inom skol- och studerandehälsovården. Vi informerar om detta senare.