Helsingfors stadsstyrelsen föreslår att projektplan för Gårdsbacka räddningsstation ska godkännas

Vid sitt sammanträde 6.3 beslutade stadsstyrelsen föreslå stadsfullmäktige att den godkänner en projektplan för Gårdsbacka räddningsstation. Stadsstyrelsen gav också ett utlåtande om ansökan om miljötillstånd för snömottagningsplatsen på Ärtholmen och behandlade konkurrensutsättningen för stadens företagshälsovård.
Havainnekuva Kontulan tulevasta pelastusasemasta

Stadsstyrelsen beslutade föreslå att fullmäktige godkänner en projektplan för Gårdsbacka räddningsstation. Projektplanen gäller en nybyggnad för Gårdsbacka räddningsstation i stadsdelen Mellungsby. Räddningsstationen kommer att betjäna östra Helsingfors område.

Utvecklingen av räddningsverksamhetens servicenivå har prioriterats som brådskande i området.

Ärendet går vidare för beslut i stadsfullmäktige.

Utlåtande av stadsstyrelsen om ansökan om miljötillstånd för snömottagningsplatsen på Ärtholmen

Stadsstyrelsen gav ett utlåtande till Regionförvaltningsverket i Södra Finland om ansökan om miljötillstånd för snömottagningsplatsen på Ärtholmen. Stadsstyrelsen förordar beviljande av miljötillstånd.

Enligt utlåtandet är mottagning av snö på Ärtholmen ännu tills vidare mycket viktigt för snöröjningen i innerstaden. Läget på Ärtholmens snömottagningsplats är kritiskt med tanke på underhållet särskilt för södra Helsingfors. Verksamheten är nödvändig för att säkerställa säkra och funktionella trafikarrangemang i innerstaden under vintern.

Stadens mål är en bättre helhetshantering av miljöolägenheter och utveckling av nya sätt att hantera snö. Man strävar efter att helt avstå från att dumpa snö i havet under normala vintrar och samtidigt söker man bland annat genom försök olika sätt för att hantera skräp i snön och förhindra att sopor och föroreningar hamnar i havet.

Helsingfors fortsätter analysera organiseringen av stadens företagshälsovård internt

Stadsstyrelsen fick en översikt om organiseringen av stadens företagshälsovård som ett ärende utanför föredragslistan. Konkurrensutsättningen av Helsingfors stads företagshälsovårdstjänster avbröts 6.2.2023, eftersom inga anbud lämnades in vid anbudsförfarandet.

Staden utvärderar och analyserar situationen under våren 2023 genom att inleda en ny marknadsdialog med företagshälsovårdsaktörerna och genom att utarbetar en ekonomisk analys och en nyttoanalys om de olika alternativen att ordna företagshälsovård för personalen. Målet är att analysen ska blir klar i början av sommaren, varefter staden granskar alternativen på nytt och beslutar om fortsatta åtgärder.