
Stadsstyrelsens näringslivssektion beslutade anteckna de centrala resultaten och slutsatserna av Helsingfors stads företagsenkät 2024.
Fem gånger har Helsingfors stads näringslivsavdelning låtit göra en omfattande företagsenkät ungefär vartannat år. Med enkäten kartlägger staden företagens upplevelser av hur det är att använda stadens tjänster och hur dessa behöver utvecklas samt av vilka faktorer som påverkar stadens livskraft och företagsvänlighet. Enkäten besvarades av 1 000 beslutsfattare i företag.
Enligt företagens svar förväntar sig nästan hälften, dvs. 47 % av företagen, att deras affärsverksamhet växer. Dessutom har företagens tillväxtförväntningar ökat med 10 %.
De som besvarade enkäten anser att de viktigaste sätten att trygga tillgången på arbetskraft är en reform av den sociala tryggheten och en bättre tillgång på bostäder till rimligt pris. Användningen av Helsingfors stads tjänster har ökat med 10 % bland respondenterna jämfört med den förra enkäten. Bland respondenterna har 50 % utnyttjat tjänsterna under de två senaste åren. Tillfredsställelsen med stadens tjänster har förblivit oförändrat.
Utvecklingsönskemålen handlade om smidigare trafik och mobilitet, flexiblare förvaltning och stöd till näringsverksamhet. Dessutom beslutade näringslivssektionen förnya tomtreserveringar i Gräsviken och på Busholmen.
Näringslivssektionen hörde aktuell översikt om Helsingfors klusterprogram för cirkulär ekonomi
Stadsstyrelsens näringslivssektion beslutade anteckna en aktuell översikt om Helsingfors klusterprogram för cirkulär ekonomi.
Helsingfors klusterprogram för cirkulär ekonomi har pågått sedan 2021 som en del av stadsstyrelsen särskilda näringspolitiska projekt. Projektet avslutas vid utgången av år 2025.
Målet med klusterprogrammet är att främja affärsverksamhet och nya innovationer inom cirkulär ekonomi. De viktigaste verksamhetsmålen har varit att öka affärsverksamheten i anslutning till cirkulär ekonomi, stärka Helsingfors roll som testplattform för innovativa lösningar inom cirkulär ekonomi och bilda ett tätt företagsnätverk kring byggandets cirkulära ekonomi.
Nästan 200 företag och andra aktörer hade anmält sig till klustret för cirkulär ekonomi fram till början av 2025. Klustret har genomfört 20 pilotförsök av olika storlekar, varav flera är delar av en större helhet. Totalt över 100 företag har deltagit i klustrets tre innovationsutmaningar och pilotförsök.