Planen för nybyggnad för statsrådets slott har bearbetats så att den passar in i den historiska miljön 

I statsrådets slott påbörjas en omfattande grundläggande renovering där en nybyggnad uppförs på slottets innergård. Den nya byggnaden möjliggör moderna lokaler och säkerhetskrav som statsledningen kräver.
Ilmakuva valtioneuvoston linnan sisäpihasta.
De gamla värdefulla byggnaderna kommer att behålla huvudrollen i kvarterets helhet. Idébild. Bild: Sarc+Sigge Arkkitehdit Oy

Målet är att kvarteret vid Senatstorget fortfarande förblir i statsrådets bruk.  Enligt planen ska en nybyggnad uppföras på innergården för Statsrådets slotts kvarter och det sk. gamla tryckeriet ska rivas för att ge plats för nybyggnaden. Den nya byggnaden uppförs så att den passar in i miljön med Statsrådets slott och kvartersgård som är skyddade samt in i den arkitektoniska empirehelheten.

Projektet bereddes på nytt genom fullmäktiges beslut

Projektets detaljplan har beretts under flera år. Helsingfors stadsfullmäktige återremitterade detaljplanen för ny beredning på våren 2024. Fullmäktiges önskemål var att de historiska värdena beaktas bättre, antingen i första hand genom att spara det före detta tryckeriet som enligt förslaget ska rivas, eller i andra hand så att nybyggnaden bättre anpassas till den gamla helheten.

Vid den nya beredningen av projektet har staden undersökt alternativ på båda sätten som stadsfullmäktige förutsatte. Vid granskningen av alternativen har beaktats de historiska värdena, skyddsbestämmelserna och lokalbehoven för Statsrådets slott samt säkerhetskraven för den högsta statsledningen. 

Bevarande av det gamla tryckeriet har visat sig vara svårt

Tryckeriets grunder förhindrar byggande av underjordiska lokaler, vilket är nödvändigt med tanke på statsrådets verksamhet. Till följd av tryckeriets smala stomme ryms inte heller moderna mötesrum i byggnaden.

Utbyggande av tryckeriet gör innergården betydligt mindre, då gården förlorar dess ursprungliga form.

Under projektet undersökte staden även alternativet att riva tryckeriets grunder och lyfta upp byggnaden med 1,5 meter. Detta skulle möjliggöra byggande under jorden, men skulle innebära betydande tekniska risker och öka projektets kostnader.  

– Inom projektet har man i samarbete med myndigheterna grundligt utrett alternativen i anknytning till stadsfullmäktiges klämmar. I synnerhet granskades de alternativ som bevarar tryckeriet som sådant, men man skulle inte ha uppnått målen i anknytning till statsrådets verksamhet och säkerhet samt skydd med dessa alternativ, beskriver sektorchef Heikki Hovi från statsrådets kansli.  

– Den föreslagna lösningen ger en modern arbetsmiljö som uppfyller de internationella kraven och stöder statsrådets beslutsfattande. Lösningen möjliggör ett förhandlings- och mediecenter som motsvarar dagens behov även med tanke på säkerhet. Så slipper vi göra ändringar som riktas till Statsrådets slott som är skyddat eftersom funktionella lösningar genomförs i nybyggnaden och under gårdsdäcket, betonar Hovi. 

I och med den grundläggande renoveringen av Statsrådets slott och nybygget blir Statsrådets kvarter betydligt mer tillgänglighetsanpassat. 

Havainnekuva sisäpihan uudisrakennuksesta.
Byggnadens form, storlek och yttre arkitektur anpassas till Statsrådsborgen empirehelhet. Idébild.

Nybyggnaden anpassas till den historiska miljön för Statsrådets slott

Nybyggnaden är mindre än i den tidigare planen och har sänkts med en våning. Byggnadsstommen har gjorts smalare, och nybyggnaden har anpassats till den gamla helheten som bevaras på ett sätt som respekterar den ursprungliga formen. Nybyggnaden respekterar väl den ursprungliga empirehelheten och dess anda och symmetri samt följer formspråket för tryckeriet som Ricardo Björnberg ritade.

Ändringen av detaljplanen som gäller Statsrådets slott är framlagd 9.1–7.2.2025 på hel.fi/planer. Staden ber lämna in skriftliga kommentarer till Helsingfors stads registratorskontor senast 7.2.2025. 

Du kanske är intresserad av