Helsingforsarna får njuta av ljuskonst i stor utsträckning runtom i Helsingfors centrum. Ljuskonstverk finns bland annat på Järnvägstorget och vid observatoriet i Brunnsparken. Enskilda verk finns dessutom i köpcentret Tripla, i Gamlas, i Tapioparken i Esbo och på ljuskonstutställningen Lux IN.
Ljuskonstverken i Lux Helsinki lyser upp vardagen och veckoslutet den 8–12 januari klockan 17–22. Ljuskonstutställningen LUX IN är öppen klockan 15–22. Till glädje för de morgonpigga ordnas också Lux Morgon den 9–10 januari, då en del av verken i centrum är upplysta klockan 7–9.
Den konstnärlige ledaren för festivalen, Juha Rouhikoski, har dessutom goda nyheter för dem som under åren har önskat att ljuskonsten blir en mer permanent del av staden. Lux Helsinki och Helsingfors stads Stadsmiljösektor inleder ett samarbete där Helsingfors stad årligen skaffar 1–2 ljuskonstverk som placeras i staden i för en längre tid till stadsbornas glädje.
– Detta tar ljuskonsten till en helt ny nivå i Finland och också ute i världen, gläder sig Rouhikoski.
Rouhikoski ser Helsingfors stads beslut som ett tecken på en ökad uppskattning av ljuskonst. Samarbetet placerar ljuskonsten i samma kategori som skulpturer, minnesmärken och andra monument som vanligen syns i offentliga rum.
Temat är ”Berättelser bortom”
Temat för nästa Lux Helsinki är "Berättelser bortom" (fi. "Tarinoita toisaalta"). Enligt Rouhikoski framträder temat som en berättelse i verken. Verken förmedlar ett budskap från ett annat håll eller en annan tid. Det kan vara från framtiden, det förflutna eller en dröm.
– Temat betonar fantasin men förmedlar också budskap om andra verkligheter, säger Rouhikoski.
Rouhikoski uppmuntrar publiken att uppleva Lux Helsinkis verk på det sätt som passar var och en bäst. För somliga innebär det att de vill se alla verk, för andra att de endast vill se ett fåtal utvalda verk. För tydlighetens skull numreras verken på kartan över Lux, men någon särskild rutt för att se verken finns inte.
I fredens tecken
Ett tema i Lux Helsinkis program är Berättelser bortom (fi. Tarinoita toisaalta) där man projicerar duvor på väggen i Helsingfors stadshus för att påminna människor om fredens betydelse. Projiceringen som framförs i Lux Collectives namn vill få åskådaren att fundera över hur man med små gärningar kan främja fredens sak. Med duvorna vill Helsingfors visa sitt stöd för Ukraina som för ett försvarskrig och förmedla fredstankar över hela världen.
– Helsingfors stöder Ukraina och hoppas att landet efter att ha vunnit kriget kan bygga upp landet till en ny blomstring. Helsingfors fortsätter att hjälpa sin vänstad Dnipro, säger Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen.
Också danskarna Jakob Fälling och Ole Samsøe är på fredens sak med sitt verk Love and War. Verket ritar ljusanimeringar på Arkitekturmuseets vägg där innehållet baserar sig på intervjuer som gjordes i Ukraina mitt under kriget 2023.
De som under Lux Helsinki promenerar genom Jungfruparken kan höra ett sorgmodig hoande från en uggla. Jere Suontaustas verk Spegeluggla (Bubo speculus) II tittar med sina stora ögon på människor på katastrofens rand. Den tidigare versionen av verket charmade under Lux Helsinki 2020, men tyvärr hamnade verket senare i tjuvarnas händer.
På Centralgatan ser vi det glada spiralfjäderverket End Over End som i fjol fastnade i tullen. Brittiska Studio Vertigos verk är en gigantisk version av den nostalgiska leksaken Slinky. Varje spiral i verket lyses upp i tur och ordning och skapar en illusion av en strömmande rörelse. Vid den kan åskådaren känna sig bokstavligen liten.
Nyheten publicerades den 3 december 2024 och uppdaterades den 8 januari 2025.
På torgen finns det mycket att se
På torgen i Helsingfors finns det mycket att se under Lux Helsinki. Den brittiska gruppen illumaphonium hämtar till Järnvägstorget verket Continuum, som består av belysta monoliter bland vilka publiken kan gå runt som i en spegellabyrint. På Senatstorget uppförs det danska kollektivet Vertigos verk The Wave, där publiken kan gå genom en nästan hundra meter lång ljusskulptur. På Kaserntorget ser vi den slovakiske Pavol Trubens verk Under Pressure, vars gymnastiserande ljusfigurer är en kommentar över att individen själv måste ta ansvar för att återhämta sig från arbetsstress.
Finlands mest kända ljuskonstnär Kari Kola återinför grönskan i Esplanadparken med sitt verk Just Green. Pekka Niittyvirtas och Timo Ahos verk Lines visar från Brunnsparkens observatorium hur högt havsytan kan stiga mellan 2100 och 2300. I Brunnsparken visas dessutom Ilkka Paloniemis verk Seismisk puls, som fyller järnvägsschaktet i Brunnsparken, som togs ur bruk 1980, med laserljus.
Lux Helsinki är ett tillgängligt och avgiftsfritt evenemang för hela familjen. Festivalen ordnas och produceras av Helsingfors evenemangsstiftelse. Juha Rouhikoski är konstnärlig ledare för Lux Helsinki och kuratorsteamet består dessutom av Mia Kivinen, Anna Nykyri och Kirsi Pitkänen.
Hela programmet med Lux Helsinkis alla verk och konstnärer presenteras på Lux Helsinkis webbplats.