Planeringsprinciperna för östra delen av Södra hamnen och Allas Sea Pools utvecklingsreservering går vidare till beslutsfattande

Stadsmiljönämnden behandlar planeringsprinciperna för östra delen av Södra hamnen och Allas Sea Pools utvecklingsreservering för ett permanent havsbad på sitt möte den 22 augusti 2023. Målet är att på Skatudden skapa nytt stadsrum som stärker innerstadens havsnära kvaliteter och upplevelserikedom och där kultur och fritid står i fokus. Detta görs genom att utvidga promenadcentrumet till strandområdet i östra delen av Södra hamnen. Området utvecklas utifrån kulturmiljöns utgångspunkter och områdets unika värden.
Planeringsområdet i östra delen av Södra hamnen på kartan. Bild: Helsingin kaupunki
Planeringsområdet i östra delen av Södra hamnen på kartan. Bild: Helsingin kaupunki

Helsingfors stad har för östra delen av Södra hamnen utarbetat planeringsprinciper med vilka man styr utvecklingen av området under de kommande åren. Målet är att stärka innerstadens havsnära kvaliteter, komplettera området genom byggande samt att på Skatudden skapa ett funktionellt mångsidigt havsstrandområde och en ny parkgata som fungerar som en naturlig fortsättning på promenadcentrumet.

Som en del av planeringsprinciperna föreslås också att havsbadet på Skatuddskajen ska bli en permanent del av de havsnära funktionerna i Södra hamnen. Fastighetsutvecklingsbolaget Nordic Urban Oy ansöker om en utvecklingsreservering hos staden för planering av spaverksamhet på cirka 5 500 m2-vy samt för planering av en evenemangsplats för användning året om. Avsikten är att ordna en arkitekturtävling om planeringen av den nya större spabyggnaden.

I planeringsprinciperna föreslås också eventuella platser för kompletteringsbyggande. Södra hamnen är en del av det havsnära Helsingfors ikoniska nationallandskap som utvecklas utifrån kulturmiljöns utgångspunkter och områdets värden. Den eventuella nybyggnaden anpassas till sin omgivning så att de utsikter som öppnar sig från de olika delarna av området, planeringsområdets igenkännliga stadsbild och Helsingfors havsnära siluett bevaras.

Planeringsprinciperna har kompletterats på basis av respons

Planeringsprinciperna för östra delen av Södra hamnen och Allas Sea Pools utvecklingsreservering presenterades för stadsbor på ett webbmöte den 13 april 2023. Förutom genom webbmötet samlades åsikter också in genom enkäten Säg din åsikt mellan den 29 mars och den 19 april 2023.

Responsen om planeringsprinciperna var huvudsakligen positiv och tog jämnt ställning till alla de presenterade temana. I fråga om havsbadet kritiserade stadsbor de nuvarande byggnadernas och verksamhetens olämplighet för det historiska nationallandskapet. Diskussionen om planeringen av spabyggnaden fortsätter med stadsborna i samband med arkitekturtävlingen.

Även Matrosparken i den sydöstra delen av Skatudden, som inte ingår i det planeringsområde som nu behandlas, väckte diskussion.

Planeringsprinciperna har kompletterats utifrån de åsikter som kommit in under det interaktiva skedet. Åsikterna beaktas också vid planläggningsarbetet i området. Bullereffekterna av havsbadprojektets kultur- och evenemangsfunktioner kommer att bedömas noggrannare när planeringen framskrider och strandstråket har anvisats också framför havsbadet.

Stadsmiljönämnden behandlar planeringsprinciperna och Allas Sea Pools utvecklingsreservering på sitt möte tisdagen den 22 augusti 2023.