Stadsstyrelsen godkände utvecklingsbild för markanvändningen i stadskärnan för de följande tio åren

Vid sammanträdet den 22 maj godkände stadsstyrelsen dokumentet Elämyksellinen ydinkeskusta, ydinkeskustan maankäytön kehityskuva 2032, som ska utgöra grunden för mer ingående planering av markanvändning, allmänna områden och trafikarrangemang i Helsingfors stadskärna.
Ihmisiä Aleksanterinkadulla Helsingin keskustassa.
Bild: Kuvatoimisto Kuvio Oy

I dokumentet behandlas de framtida funktionerna och strukturen i Helsingfors stadskärna och det omgivande fotgängarvänliga centrumet samt åtgärder för att öka centrums dragningskraft genom att erbjuda fler upplevelser i enlighet med målen i generalplanen, stadsstrategin och den tidigare färdigställda centrumvisionen.

Av denna utvecklingsbild framgår på vilket sätt pågående och planerade markanvändnings- och fastighetsutvecklingsprojekt stöder utvecklingen av centrum samt vilka ändringar och åtgärder som behövs som stöd för en målenlig utveckling. Syftet är att presentera en helhetsmässig lägesbild. En sådan behövs för att kunna utveckla staden i en konkurrenskraftigare och intressantare riktning i såväl nationellt som internationellt perspektiv och på så sätt stärka stadens ekonomi.

Grunden för markanvändningens utvecklingsbild i stadskärnan är stadsstyrelsens beslut den 21 maj 2021 om en ambitiös utvidgning av stadens fotgängarvänliga centrum och åtgärder för att utveckla fotgängarvänligheten i samband med denna. Syftet med arbetet är att utveckla de upplevelser som stadskärnan bjuder på.

Helsingfors stads databokslut 2022

Stadsstyrelsen godkände också Helsingfors stads databokslut för år 2022. Av databokslutet framgår hur dataskyddet och datasäkerheten har förverkligats i stadens verksamhet under det år som gått.

I stadens dataskyddsarbete är syftet att se dataskyddsverktygen som något som skapar förutsättningar för rörlighet av data, inte som en begränsande faktor. Särskilt medvetenheten om dataskyddskrav på datasystem har ökat inom staden, såväl i förvaltningen och kärnverksamheten som i upphandlingar och utveckling.

Databokslutet visar att det gjordes 59 konsekvensbedömningar av dataskyddet under förra året och att det kom in 1 764 begäranden av insyn i egna uppgifter. I databokslutet konstateras att dataskyddsarbetet behöver förnyelse, digitala verktyg, lättare verksamhetsmodeller, utbildning och kunskapsutbyte på stadsnivå.

Ett databokslut utarbetas och föreläggs stadsstyrelsen årligen.

Utlåtande om mellantidsrapport från kommittén för social trygghet

Stadsstyrelsen gav ett utlåtande till social- och hälsovårdsministeriet om mellantidsrapporten från kommittén för social trygghet.

Statsrådet tillsatte 2020 en parlamentarisk kommitté för social trygghet för att bereda en reform av den sociala tryggheten under en mandattid som sträcker sig över två riksdagsperioder. Kommitténs syfte är att utveckla den sociala trygghetens strukturer och funktioner på lång sikt. I utlåtandet besvarar stadsstyrelsen frågor om bland annat arbetslöshetsskydd, studerande, social trygghet för barn och familjer samt hur lagstiftningen om social trygghet kan förenhetligas.

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på sidan med stadsstyrelsens beslutshandlingar.

Du kanske är intresserad av