UMO Helsinki Jazz Orchestras små ensembler turnerar för första gången i biblioteken i Helsingfors

Jazz spelas i biblioteken i Helsingfors den 24–26 september 2024, när Finlands enda yrkesorkestra som specialiserar sig på jazzmusik UMO Helsinki Jazz Orchestra gör en biblioteksturné med sex konserter runt om i staden.
Turnén som ordnas i samarbete mellan UMO Helsinki Jazz Orchestra och Helsingfors stadsbibliotek arrangeras nu för första gången. Bild: Heikki Kynsijärvi
Turnén som ordnas i samarbete mellan UMO Helsinki Jazz Orchestra och Helsingfors stadsbibliotek arrangeras nu för första gången. Bild: Heikki Kynsijärvi

UMO Helsinki Ensembler, små ensembler som består av musikerna i UMO, uppträder på biblioteken i Berghäll, Stapelstaden, Malm, på Richardsgatan, i Hertonäs och på centralbiblioteket Ode.

Turnén som ordnas i samarbete mellan UMO Helsinki Jazz Orchestra och Helsingfors stadsbibliotek arrangeras nu för första gången. UMO har tidigare spelat enstaka konserter på bibliotek – nu besöker orkestern för första gången närbiblioteken i Helsingfors under en hel turné.

På konserterna hörs ett mångsidigt utbud av jazzmusikens olika genrer och tidsperioder. På turnén hörs bland annat hur trombonist Kasperi Sarikoski tar åhörare med sig på en musikresa till New Orleans där jazzmusiken utvecklades, och trumpetare Mikko Pettinen introducerar publiken i jazzlegenden Chet Bakers romantiska klassiker. Konserternas längd varar mellan fyrtio minuter och en timme, och konserterna har fritt inträde.

Konserterna ingår i UMO:s publikarbete som syftar till att främja och utveckla tillgängligheten för UMO:s konserter. Turnén gör det möjligt att man kan gå på högklassiga jazzkonserter på närbiblioteket.

– UMO:s bibliotekskonserterna med små ensembler för jazzmusiken nära och gör den lättillgänglig för alla, även för dem som kanske inte är vana vid att besöka konsertsalar. Bibliotekets varma och inbjudande atmosfär skapar ett avslappnat rum där man mitt i vardagen kan njuta av högklassig livemusik och historier bakom musiken. Detta utgör en viktig del av UMO:s omfattande publikarbete som berikar stadsbornas kulturliv och erbjuder möjlighet att uppleva jazz på ett nytt sätt. Konserterna gör musiken genuint tillgänglig – alla har möjlighet att delta och njuta av konst, berättar Henriika Steidel-Luoto, verkställande direktör för UMO.

– En av bibliotekets viktiga uppgifter är att vara en plats för olika evenemang. Jag tror att stadsborna blir mycket glada över UMO:s biblioteksturné. Turnén på sex bibliotek är en bra början, och kanske är den förspelet till framtida nya turnéer även på andra bibliotek och i andra stadsdelar, säger Katri Vänttinen, direktör för Helsingfors bibliotekstjänster.  

UMO Helsinki Ensembles biblioteksturné

  • Tis 24.9 kl. 12 Berghälls bibliotek, UMO Helsinki Ensemble: Max Zenger & Héctor Lepe
  • Tis 24.9 kl. 15 Centralbiblioteket Ode, UMO Helsinki Ensemble: Max Zenger & Héctor Lepe
  • Ons 25.9 kl. 12 Stapelstadens bibliotek, UMO Helsinki Ensemble – Greetings from New Orleans
  • Ons 25.9 kl. 15 Malms bibliotek, UMO Helsingfors Ensemble: Tribut till Chet Baker
  • Tor 26.9 kl. 12 Richardsgatans bibliotek, UMO Helsinki Ensemble: Resa genom jazzmusikens historia
  • Tor 26.9 kl. 15 Hertonäs bibliotek, UMO Helsingfors Ensemble: Resa genom jazzmusikens historia

Fritt inträde till konserter.