Helsingfors tar i bruk sysselsättningspenning – målet är mer bestående anställningsförhållanden

Sysselsättningspenningen ersätter lönesubventionen i stadens egna uppgifter, men privata arbetsgivare får lönesubvention även i fortsättningen.
En man och en kvinna tittar på telefonen.
Helsingfors vill dock även i fortsättningen sysselsätta arbetslösa arbetssökande i så långvariga anställningsförhållanden som möjligt. Bild: Vesa Laitinen

Helsingfors stad förnyar sin modell för lönesubvention och inför vid sidan om lönesubventionen en egen sysselsättningspenning. Sedan början av året har staden ansvarat för sysselsättningstjänsterna och kan därför inte betala lönesubvention åt sig själv.

Helsingfors vill dock även i fortsättningen sysselsätta arbetslösa arbetssökande i så långvariga anställningsförhållanden som möjligt. Därför tar Helsingfors i bruk en egen sysselsättningspenning för att ersätta lönesubventionen.

– I egenskap av ansvarig arbetsgivare erbjuder Helsingfors arbete för arbetslösa som möter utmaningar i fråga om sysselsättning i sådana uppgifter där det kan ses en väg till fortsatt sysselsättning, berättar Risto Rantala, enhetschef vid sysselsättningstjänsterna i Helsingfors. 

Längden på anställningsförhållandet med stadens sysselsättningspenning är 12 månader. Målet är att Helsingfors ska använda den för uppgifter där arbetet fortsätter efter den understödda perioden.

Rekryteringar med sysselsättningspenning kan inledas i mitten av januari. 

– Detta är ett imponerande nytt verktyg för att stödja sysselsättningen av helsingforsare som varit arbetslösa en längre tid, fortsätter Rantala.

Helsingfors stad har inte för avsikt att helt och hållet avstå från lönesubventionen. Lönespecifikationen används även i fortsättningen inom social-, hälsovårds- och räddningssektorn.

Dessutom fortsätter staden att erbjuda privata arbetsgivare och aktörer inom tredje sektorn lönesubvention. Dessa stödformer kompletteras fortfarande av Helsingforstillägget, som är ett behovsprövat stöd för att anställa en arbetslös helsingforsare inom den privata eller tredje sektorn.

– Undersökningar har även visat att lönesubventionen är ett fungerande sysselsättningsmedel särskilt riktat till företag inom den privata sektorn, påpekar Rantala.

Även Helsingfors stad har goda erfarenheter av lönesubvention. Den har varit till stor hjälp särskilt inom fostran och utbildning samt kultur- och fritidssektorn.

Genom reformen vill staden bevara redan nu fungerande sysselsättningsmetoder och samtidigt söka nya, allt effektivare lösningar.