Sysselsättningsläget i Helsingfors har försämrats från förra året

Översikten över sysselsättningsläget i Helsingfors, som förelades stadsstyrelsens näringslivssektion, visar att sysselsättningsläget i staden har försämrats från och med våren 2023. Orsaker till försämringen är den svaga ekonomiska utvecklingen, som har lett till en minskning av efterfrågan på arbetskraft.
Den översikt som förelades stadsstyrelsens näringslivssektion visar att antalet arbetslösa arbetssökande i Helsingfors uppgick till totalt 44 754 i juli. Bild: Lauri Rotko
Den översikt som förelades stadsstyrelsens näringslivssektion visar att antalet arbetslösa arbetssökande i Helsingfors uppgick till totalt 44 754 i juli. Bild: Lauri Rotko

Arbetslöshetsgraden var 12,5 procent i juli, vilket är 0,8 procentenheter högre än vid samma tidpunkt ett år tidigare. Antalet arbetslösa arbetssökande i Helsingfors uppgick till totalt 44 754. Totalt 2 078 helsingforsare var permitterade på heltid. 
I juli 2024 anmäldes 5 461 lediga jobb till arbets- och näringsbyrån i Helsingfors, vilket var 58,3 procent mindre än ett år tidigare.

Man måste dock beakta att antalet arbetslösa typiskt präglas av en kraftig säsongsvariation. Antalet arbetslösa brukar vara högst i juli, bland annat på grund av de studerande som utexamineras i början av sommaren. Samtidigt är efterfrågan på arbetskraft vanligen minst på sommaren och vid årsskiftet.

Arbetslösheten i Helsingfors har ökat något mindre än det nationella genomsnittet. I juli var antalet arbetslösa arbetssökande i hela landet 9,8 procent större än förra året medan ökningen i Helsingfors var 8,2 procent. Bland landets sex största städer har antalet arbetslösa arbetssökande ökat mest i Tammerfors (19,5 procent), Vanda (17,8 procent) och Esbo (17,1 procent).

Bland arbetslösa arbetssökande i Helsingfors uppgick antalet långtidsarbetslösa som har varit arbetslösa utan avbrott i mer än ett år till 17 275 i juli. Den relativa andelen långtidsarbetslösa av alla arbetslösa (39 procent) är hög i Helsingfors jämfört med resten av landet (det nationella genomsnittet är 32 procent).
Stadsstyrelsens näringslivssektion beslutade att anteckna översikten.

Dessutom beslutade näringslivssektionen att förlänga en tomtreservering för Vastint Hospitality B.V. på Busholmen för planering av ett hotellprojekt. Reserveringen gäller fram till 31.12.2026. Avsikten är att bygga ett hotell av varumärket Marriot på tomten på Västrahamnsgatan. Hotellet ska opereras av konceptet Residence Inn och planeras få cirka 124 rum och mångsidiga allmänna lokaler.

Stadsstyrelsens näringslivssektions alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med näringslivssektionens handlingar.