Skadade och döda djur

Vad du ska göra om du stöter på ett vilt djur i nöd eller dött.

Räddningsverket hjälper till i nödfall

Djurräddningsenheten vid Helsingfors stads räddningsverk hjälper husdjur och produktionsdjur som har råkat i trångmål i Helsingforsregionen. När det gäller vilda djur sköter djurräddningsenheten endast de situationer där djuret kan utgöra en fara eller en stor skada för människorna eller det inte är möjligt att rädda djuret på egen hand och utan hjälpmedel. I fall av vilda djur ska man ringa nödnumret 112.

Skadade frilevande djur

Det finns ett djursjukhus för vilda djur på Paloholmen på Högholmen. Sjukhuset tar emot vilda djur som är i behov av hjälp. Om du hittar ett djur ute i naturen kontrollera först om det verkligen behöver hjälp. Till exempel små ekorrungar, unga måsar och ensamma harungar behöver sällan människans hjälp. När du är säker på att djuret behöver hjälp kan du läsa anvisningar om gripande av djuret, första hjälpen och hemvården på djursjukhusets webbplats (på finska)(Länk leder till extern tjänst).

Frilevande djur i behov av vård tas dagligen emot under djurgårdens öppettider. Vänligen meddela om patienten innan du tar djuret till Högholmen. Högholmens djurgård kan inte hämta djur.

Vilddjurssjukhusets kontaktuppgifter(Länk leder till extern tjänst)

Döda frilevande djur

Små döda frilevande djur kan vid behov läggas i blandavfallet. Stora döda frilevande djur kan vid behov anmälas till tillsynsveterinärerna i Helsingfors stad:

 Tillsynsveterinärerna är anträffbara under vardagar. 

Ett dött djur kan vid behov skickas till Livsmedelsverket för undersökningar. Mer information på Livsmedelsverkets sidor: Vilda djur(Länk leder till extern tjänst) 

Om det finns många döda djur i samma område, är det skäl att kontakta tillsynsveterinären i Helsingfors stad, som bedömer om det kan vara fråga om en smittosam djursjukdom.