Stora Räntans naturcentrum

Naturcentret erbjuder upplevelser, aktiviteter, information om Östersjön, skärgårdens natur och en hållbar livsstil.

Stora Räntans naturcentrum verkar i historiska lokaler på den vackra ön Stora Räntan, vars rika flora och fågelbestånd saknar sin like. Bara ett stenkast från Brunnsparken befinner du dig inför det öppna havet, i den känsliga skärgårdsnaturen.

Vi ordnar avgiftsfria naturutflykter, skärgårdsäventyr och publika evenemang under sommarsäsongen. Naturcentrets lokaler och utställningar erbjuder en fantastisk miljö för att besöka ön och lära känna skärgårdens natur. Några av utställningarna är svårtillgängliga.

Kontaktuppgifter

Stora Räntan, 00140 Helsingfors Visa tillgänglighetsuppgifter Visa plats på servicekartan

Stora Räntans naturcenter är öppet från maj till slutet av september från tisdag till söndag kl. 10-17 (stängt på måndagar och midsommar).

finska, svenska
PB 58235, 00099 Helsingfors stad

Stora Räntans Naturcentrum
+358 9 310 31535, +358 9 310 32056

Stora Räntans Naturcentrum
+358 9 310 31535, +358 9 310 32056

Stora Räntans naturcentrum och öppettider

Naturcentrets lokaler är öppna från början av maj till slutet av september från tisdag till söndag kl. 10–17 (stängt på måndagar). På midsommaren 21.6.-23.6.2024 och Kristi himmelsfärdsdag är centret stängt. Naturcentrets lokaler har fritt inträde.

Öppna kartbroschyren och kontaktuppgifterna för naturcentret (pdf)

 

Hjärtat av Stora Räntans naturcentrum är naturhuset som verkar i en gammal, renoverad kasernbyggnad. Besök naturhusets förnyade utställning om skärgårdsnatur och låna utrustning för att undersöka naturen under utflykten. Naturhuset är öppet för alla, även under naturskolans dagar.

Skolklasser som besöker Stora Räntans naturskola använder naturhuset som bas för lärandet. Besök naturhuset och bekanta dig med organismerna i vattenproverna. På eftermiddagarna och helgerna används mikroskopen inte av naturskolan. Naturhuset har många intressanta saker att utforska för besökare i alla åldrar. I utställningen visas ofta även växter på ön.

Stora Räntans naturcentrum har sitt kontor i naturhuset. När naturcentrets personal inte guidar grupperna kan du ofta nå de anställda i närheten av naturhuset.

Det finns inget kafé i naturhuset. Du kan äta din egen matsäck vid bordsgrupperna framför naturhuset när den inte används av grupper.

Harakan luontotalo on puinen rakennus. Kuistille johtaa portaat.
Bild: Raisa Ranta

Vellamos rike är en marin sagovärld som riktar sig särskilt till barn. I Vellamo kan du lära känna Östersjöns liv och upplevelser genom lek. Klä ut dig till havsdjur, besök sandstubbens bo, färglägg artbilder och koppla av en stund med att läsa böckerna som finns i sagohuset. Du kan äta matsäck under taket på Vellamos veranda.

Vellamo är öppet enligt naturcentrets öppettider, kl. 10–17.

Satutalossa on eläinasuja ja leikkimahdollisuuksia lapsille
Bild: Mira Lainiola

Från fågelgömslet kan du observera livet i det omgivande vattenområdet. Fågelgömslet ligger precis i utkanten av naturskyddsområdet och är också en bra observationspunkt för fågelskådning under våren. I fågelgömslet finns informationstavlor som visar arterna i området.

Du kan också besöka fågelgömslet utanför naturcentrets öppettider.

Nainen kiikaroi lintupiilosta viereisille kallioille
Bild: Mira Lainiola

I Stora Räntans bunker visas en fotoutställning: Stora Räntan – de lyckligas ö. Fotoutställningen berättar den färgstarka historien om försvarsmaktens kemilaboratorium på ön. Utanpå bunkern har man byggt ett fågel- och landskapstorn, där man har en underbar utsikt över havet och den omgivande skärgården.  En trappa leder upp till tornet.

Du kan också besöka bunkern och fågeltornet utanför naturcentrets öppettider.

Bunkkerin sisällä on valokuvanäyttely
Bild: Raisa Ranta
Ihminen kiikaroi lintulavalta merelle.
Bild: Mira Lainiola

Stora Räntans eldplats tillhör naturcentrets anläggningar. På brasan kan du värma upp din egen matsäck. Ta med egen ved för brasan och se till att släcka elden ordentligt. Städa noga efter dig och ta ditt skräp med dig till fastlandet.

Det är strängt förbjudet att göra upp eld medan det råder varning för terrängbrand. Kontrollera varningarna i förväg på Meteorologiska institutets webbplats(Länk leder till extern tjänst).

Observera att fåglarnas intensivaste häckningsperiod fortsätter fram till midsommar. Se till att de ruvande honorna nära eldplatsen får häckningsfrid. Du kan fråga naturcentrats personal för mer information om användningen av eldplatsen. 

 

Ihmisiä istuu penkeillä merimaiseman äärellä
Bild: Raisa Ranta

Kasematterna i vallarna på ön Stora Räntan är tidigare ammunitionslager. Några av kasematterna används ibland som utställningsutrymmen för konstnärerna på Stora Räntan. Kasematt III är en genomgångstunnel som visar den permanenta fotoutställningen Havets inre landskap (Meren sisäiset maisemat) av Visa Hietalahti.

Obs! Kasematt III är för närvarande stängd av säkerhetsskäl medan belysningsrenoveringen pågår. Normalt är kasematt III öppen enligt naturcentrets öppettider, kl. 10–17.

 

Ihminen seisoo oven suussa tiiliseinäisen kasematin edessä
Bild: Raisa Ranta

I akvariebyggnadens brackvattenakvarier visas livet i algzonerna – fisk, alger och kräftdjur. Fiskarna i Finska viken presenteras också som modeller i naturlig storlek. Du kan prova att fiska med ett fiskespel – vilken art nappar på kroken? Akvariebyggnaden är öppen enligt naturcentrets öppettider, kl. 10–17. 

Under vårsäsongen öppnar akvariebyggnaden ofta något senare än de andra lokalerna i naturcentret, eftersom brackvattenakvarierna byggs om varje vår. 

Lapsi katsoo akvaariossa uivia kaloja
Bild: Raisa Ranta

En fotoutställning har sammanställts i strandskjulet intill Stora Räntans förbindelsbåtsbrygga. Fotografierna berättar om ön Stora Räntans historia, dess natur och naturcentrets verksamhet.

Strandskjulet är öppet också utanför naturcentrets öppettider. 

Rantakatoksessa on istumatilaa ja valokuvanäyttely
Bild: Mira Lainiola

Stora Räntan är fåglarnas häckningsö

Valkoposkihanhiemo pesällään, jossa näkyy neljä munaa.
Bild: Raisa Ranta

Under fåglarnas häckningstid 1.4–15.8 är Stora Räntans södra udde stängd. Naturskyddsområdet är avgränsat med ett rep. Under häckningstiden försvarar fåglarna sina bon och ungar. Rör dig lugnt på ön och endast längs markerade rutter. Tidvis är delar av rutterna på ön stängda med rep. Prata med personalen på naturhuset i maj–juni innan din rundtur. I juli är fågelhonorna lugna när ungarna har lämnat boet.

Naturcentrets aktiviteter 2024 som är öppna för alla

Utflykterna och evenemangen på Stora Räntans naturcentrum är avgiftsfria och öppna för alla. Man behöver inte anmäla sig till utflykter eller evenemang om detta inte nämns separat. Genom att använda MobilePay-betalning under evenemang för allmänheten gör du förbindelsebåtstrafiken(Länk leder till extern tjänst) till ön smidigare. 

Under utflykten öäventyr bekantar vi oss med skärgårdsnaturen på ett spännande och inlevelsefullt sätt. Äventyren riktar sig till barn i åldern 4–10 år i sällskap av en vuxen. Äventyrsturerna startar från bryggområdet på Stora Räntan när förbindelsebåten har lagt till.

Observera att man rör sig längs stigar och på klippor på ön. Barnvagnar kan endast användas på en mycket begränsad del av ön. Vid behov hjälper förbindelsebåtens skeppare dig att lyfta ombord barnvagnen. Guidningen på öäventyren sker på finska.

Öäventyrsdagar 2025

Söndagens öäventyrsresor har avslutats för 2024. 2025 års tidtabeller kommer att uppdateras under våren 2025.

Utflykterna startar från bryggområdet på Stora Räntan när förbindelsebåten har lagt till. Guidningen på naturutflykten sker på finska.

Guidade naturutflykter 2025

De guidade naturturerna är avslutade för 2024. 2025 års tidtabeller kommer att uppdateras under våren 2025.

 

Stora Räntans naturcentrum är öppet också på veckosluten. På söndagar erbjuder en guide rundturer på ön. Guiden berättar om naturen på Stora Räntan, verksamheten i naturcentret och ger tips för vandring och utforskning av öns natur. Guidningen på rundturen sker på finska.

  • Den guidade rundturen på söndagar varar en timme och man behöver inte anmäla sig.
  • Rundturen startar framför naturhuset ungefär kl. 15 när förbindelsebåten har anlänt till ön.
  • Söndagsguidningen ordnas inte under midsommar när naturcentret är stängt.

Välkommen till guidade rundturer på ön igen år 2025!

Lägren 2024 har avslutats. Information om 2025 års lägren kommer att uppdateras här under våren 2025.

Publikevenemang 2025

  • Tack till de som deltog i 2024 års evenemang. Information om offentliga evenemang 2025 kommer att uppdateras här under våren 2025.

 

Du kan beställa en guidad tur, program för en rekreationsdag eller en öäventyrsguidning för barnens födelsedagskalas. Du hittar kontaktuppgifter till arrangörer av avgiftsbelagda utflykter här. Se även de kostnadsfria tjänsterna för daghem och skolor i Helsingfors. 

Naturutflykter

Under utflykterna lär du dig om öns växter, fåglar och historia. Turens innehåll kan anpassas efter gruppens önskemål. Beställningar: tfn 040 719 1908, info@natureexperts.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) , Nature Experts(Länk leder till extern tjänst)

Hälsoutflykter

Passar till exempel som program under arbetsplatsens rekreationsdag. Förfrågningar: katja@retkeilykeskeisuus.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)

Öäventyr

Under utflykten bekantar vi oss med skärgårdsnaturen på ett spännande och inlevelsefullt sätt. Riktar sig till barn i åldern 4–10 år i sällskap av en vuxen. Passar till exempel för barnkalas. Beställningar: tfn 040 719 1908,  info@natureexperts.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) , Nature Experts(Länk leder till extern tjänst)

Svenskspråkiga utflykter

Svenskspråkiga grupper som vill komma på utflykt till Stora Räntan kan boka en temadag med Naturskolan Uttern. Ta kontakt för närmare uppgifter och bokning. Naturskollärare Pia Bäckman, tel. 050 462 9947, naturskolanuttern@naturochmiljo.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post).

Upptäck Stora Räntan som naturdestination

Lapset kulkevat pitkospuuta pitkin lammelle reput selässä
Bild: Mira Lainiola

Välkommen på utflykt till Stora Räntan! Lär dig mer om naturen och rutterna på Stora Räntan på ödestinationssidan.

Stora Räntan som naturdestination

Naturcentret på sociala medier

Huuhkaja istuu puussa
Bild: Raisa Ranta

Vi uppdaterar våra sociala medier särskilt under verksamhetsperioden. Följ de aktuella nyheterna om öns natur och naturcentret på sociala medier.

Stora Räntans naturcentrum på Instagram(Länk leder till extern tjänst)

Stora Räntans naturcentrum på Facebook(Länk leder till extern tjänst)

Plats

Stora Räntan, 00140 Helsingfors
Plats på kartan - Öppna kartan i större format(Länk leder till extern tjänst)

Rutten till huvudingången

  • Rutten till ingången är skyltad, ojämn och smal.
  • På rutten finns en brant backe.
  • På rutten finns minst 4 trappsteg.

Huvudingången

  • Ingången är lätt att urskilja.
  • Vid ingången finns minst 4 trappsteg som svänger med räcken på båda sidorna.
  • Dörrarna vid ingången är lätta att urskilja. Utanför dörren finns tillräckligt med fritt utrymme för att röra sig t.ex. med rullstol. Dörren är lätt att öppna för hand.
  • Vid ingången finns trösklar som är över 2 cm höga.

I lokalen

  • Verksamhetsstället ligger på samma plan som ingången.
  • I lokalen finns trösklar som är över 2 cm höga.
  • De inomhus gångvägarna har 1 trappsteg.
  • Dörrarna i lokalen är svåra att överblicka.
  • I verksamhetslokalen finns en tillgänglig toalett.

Du hittar även denna sida på hel.fi/storarantan.