Mikä on parasta työssäsi Ville Alajoki?

Kruunuvuorensillasta tulee Suomen pisin ja korkein silta, kertoo Kruunusillat-hankkeen johtaja Ville Alajoki.
Ville Alajoki Kruunusillat-hankkeen edessä
Kruunusiltojen Hakaniemen osaprojekti palkittiin Helsingin vuoden 2024 katutyömaana. Kuva: Kimmo Brandt

Mitä teet työksesi?

Työskentelen Kruunusillat-hankkeen johtajana. Rakennamme raide- ja kevyen liikenteen yhteyden Laajasalon, Korkeasaaren, Sompasaaren ja Hakaniemen välille. Olen ollut vastuussa hankkeesta alusta asti vuodesta 2009.

Työhöni kuuluu paljon kokouksia ja koordinointia. Hankkeessamme työskentelee valtava määrä ihmisiä ja yrityksiä suunnittelutoimistoista rakennuttajiin. Varmistan, että kaikki tietävät mitä heiltä odotetaan ja että heillä on edellytykset hoitaa työnsä.

Mistä olet työssäsi ylpeä?

Olen ylpeä sujuvasta yhteistyöstä näin monen toimijan kesken. Olemme olleet monella tavalla maailman huippuja, esimerkiksi digitalisaation hyödyntämisessä. Kruunuvuorensilta voitti kansainvälisen tietomallinnuskilpailun pääpalkinnon. Edistyksellisen asenteen ansiosta olemme pysyneet aikataulussa ja budjetissa kaikista epävarmuuksista ja vastoinkäymisistä huolimatta.

Harvat tietävät, että muualla maailmassa ei ole tiettävästi yhtä pitkää siltaa, joka olisi tehty vastaaville liikennemuodoille. Hankkeessamme on ollut mukana käytännössä kaikki maan infran ja suunnittelun osaajat, joten tarkastuslaskentaan piti hankkia apua Tanskasta ja Saksasta. Kruunuvuorensillan rakentamiseen tarvittiin niin isoja nostureita, että ne piti hankkia ulkomailta. Kansainvälinen kiinnostus toi kilpailua, joka auttoi pitämään hinnat matalina.

Mitä yllättävää tai haastavaa olet kohdannut työssäsi?

Yllättäviä tilanteita on ollut paljon. Koronapandemian alkaessa jouduimme johtamaan hanketta etäyhteydellä ilman mitään valmiuksia. Ukrainan sodan takia hinnat ovat nousseet ja esimerkiksi teräshankintoja on välillä pitänyt tehdä tuntien varoitusajalla. Odotettuja materiaaleja on jäänyt jumiin ulkomaille lakkojen ja rajasulkujen takia.

On ollut haastavaa yhteensovittaa ja aikatauluttaa rakentamisen eri osa-alueita muuttuvassa ympäristössä. Teknisesti haastavinta on ollut Kruunuvuorensillan rakentaminen merellä epäsuotuisissa olosuhteissa. Hanke on joutunut tekemään Hakaniemessä paljon liikennejärjestelyjä, mutta niissä on onnistuttu ja ne voittivat vuoden katutyömaa -kilpailun.

Mitä haluaisit helsinkiläisten tietävän Kruunuvuorensillasta?

Terveiseni helsinkiläisille: Vaikka sillat on rakennettu jalankulkijoille, pyöräilijöille ja raideliikenteelle, ne palvelevat myös välillisesti autoilijoita. Herttoniemen ja Laajasalon suunnan kasvavat asukasmäärät pystytään siltojen ansiosta liikuttamaan julkisella ja kevyellä liikenteellä. Siten ennaltaehkäistään tulevaisuuden liikenneruuhkia. Katuverkot siltojen päässä eivät olisi kestäneet sillan autoliikennettä eikä lauttayhteys olisi riittänyt kasvavalle asukasmäärälle.

 

Juttu julkaistu alun perin Helsinki-lehdessä marraskuussa 2024.

Kirjoittaja: Kirsi Ilmaranta

3 faktaa Kruunuvuoren sillasta

  • 1191 metriä pitkä
  • Pylon eli kannatinpylväs 135-metrinen
  • Suunniteltu kestämään 200 vuotta

Paras katutyömaa Hakaniemessä

Kruunusiltojen Hakaniemen osaprojekti palkittiin Helsingin vuoden 2024 katutyömaana. Voiton toivat väliaikaisiin liikennejärjestelyihin panostaminen sekä erinomainen asenne, joka näkyy työmaalla tilannetajuna ja rohkeutena asettaa kaupunkilaisten turvallisuus etusijalle keskeisellä vilkasliikenteisellä paikalla. Työmaasta vastaa Kruunusillat allianssi.

Helsingin kaupungin järjestämän kilpailun raadissa oli muun muassa rakennusalan ammattilaisia ja esteettömyyden asiantuntijoita.