Tukea opiskelijalle

Meille Konepajan lukiossa on tärkeää yhteisöllisyys ja opiskelijoiden hyvinvointi. Meille jokainen nuori on ainutlaatuinen ja tärkeä osa Konepajan yhteisöä.

Konepajan lukiossa apuna opinnoissasi ovat oman valmentajasi ja aineenopettajien lisäksi opinto-ohjaaja, erityisopettaja, kuraattori, psykologi ja terveydenhoitaja. Opiskelijoiden hyvinvointi on meille ykkösasia!

Meillä panostetaan erityisesti tiimioppimiseen ja yksinäisyyden ennaltaehkäisyyn.

  • Kotitiimeillä on viikoittain tiimivalmennusta oman valmentajan johdolla

Konepajalla opiskelijoiden opintoja tuetaan Helsingin kaupungin lukioiden yhteisten tuen portaiden(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) mukaan. Lisäksi meillä järjestetään erityistä tukea niille opiskelijoille, joilla on oppimiseen liittyviä vaikeuksia tai kielellisiä erityisiä vaikeuksia, jotka hankaloittavat opiskeluiden edistymistä. 

  • Erityisopettajan ja aineenopettajien tukea opintoihin on tarjolla matikkapajassa sekä kielten pajassa 
  • S2-opettaja auttaa S2-pajassa niin suomen kielen kuin reaaliaineiden opiskelussa

     

Opiskeluhuolto on toimintaa, joka liittyy opiskelijan tukemiseen opintojen edistämiseksi kohti lukiosta valmistumista. Opiskeluhuolto jakautuu yhteisölliseen opiskeluhuoltoon ja yksilölliseen opiskeluhuoltoon.

Konepajalla on yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä, jota johtaa apulaisrehtori. Ryhmän jäseniä ovat opinto-ohjaaja, erityisopettaja, terveydenhoitaja, kuraattori, psykologi, valmentajien edustus sekä opiskelija- ja huoltajajäseniä. Yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu vähintään kerran periodissa. Ryhmän tehtävänä on suunnitella, kehittää ja arvioida koko kouluyhteisön hyvinvointia ja turvallisuutta. Ryhmässä asioita käsitellään vain yleisellä ja yhteisöllisellä tasolla. Yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä toteuttavat kaikki kouluyhteisön jäsenet.

Yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon sisältyvät opiskeluterveydenhuollon palvelut sekä kuraattori- ja psykologipalvelut. Yksittäisen opiskelijan tuen tarpeen selvittämiseen ja opiskeluhuollon palvelujen järjestämiseen liittyvät asiat käsitellään tapauskohtaisesti koottavassa monialaisessa asiantuntijaryhmässä. 

Opinto-ohjaajan tehtävä on tukea opiskelijoita henkilökohtaisessa kasvussa, lukio-opinnoissa, jatko-opinnoissa ja urasuunnittelussa ja kannustaa aktiiviseen kansalaisuuteen.

Opinto-ohjausta toteutetaan yhteistyössä opiskelijoiden, kotitiimien valmentajien, erityisopettajan ja aineenopettajien kanssa.

Opinto-ohjaus voi olla:

  • henkilökohtaisia ohjauskeskusteluja

  • pienryhmäohjausta

  • luokka- tai vuosiluokkakohtaisia oppitunteja tai tiedotustilaisuuksia.

  • työelämään liittyviä projekteja ja oppimispäiväkirjatyöskentelyä

Konepajan lukion opinto-ohjauksen painopiste on henkilökohtaisessa ohjauksessa ja pienryhmä- ja tiimiohjauksessa.

Asiointi opinto-ohjaajan kanssa on luottamuksellista.

Ajan voi varata soittamalla, tekstiviestillä, Wilman kautta tai käymällä paikan päällä.

Opinto-ohjaajan yhteystiedot

Erityisopettajan toiminta keskittyy opiskelijoiden tarpeisiin ja yhteistyöhön muiden koulun toimijoiden kanssa, jotta kaikki opiskelijat voivat menestyä opinnoissaan.

  • Erityisopettaja auttaa opiskeluun liittyvissä vaikeuksissa, kuten lukivaikeus, ajanhallinta, aloittamisen vaikeudet, keskittymisen tukikeinot ja motivaatio.

  • Erityisopettaja ohjaa opiskelijaa löytämään hänelle sopivia työskentelytapoja.

  • Vaikka erityisopettaja ei tarjoa ainekohtaista tukea, hän voi ohjata opiskelijaa kurssitöiden ja tehtävien tekemisessä yhteistyössä aineenopettajan kanssa.

  • Erityisopettaja opastaa ja avustaa opiskelijoita erityisjärjestelyjen hakemisessa yo-kirjoituksiin.

Erityisopettajaa tekee yhteistyötä opiskelijan, opinto-ohjaajan, aineenopettajien, opiskeluhuollon ja huoltajien kanssa. Jos opiskelijalla on peruskoulun aikana todettu oppimisen vaikeus, on hyvä ottaa yhteyttä heti lukion alussa erityisopettajaan.

Ajan voi varata soittamalla, tekstiviestillä, Wilman kautta tai käymällä paikan päällä.

Erityisopettajan yhteystiedot

Lukiossa kuraattori tukee opiskelijan psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia sekä opintojen etenemistä. Kuraattorin luokse kannattaa hakeutua, kun joku asia mietityttää tai haluat tulla keskustelemaan elämäntilanteeseen ja/tai opiskeluun liittyvistä asioista (esim. sosiaaliset suhteet, elämänhallinta, itsenäistyminen ja sosioekonomiset asiat).

Voit hakeutua kuraattorin luo oma-aloitteisesti tai huoltajien, opettajien, terveydenhoitajan tai muun tahon ohjaamana. Tapaamiset ovat maksuttomia, luottamuksellisia ja vapaaehtoisia. Kuraattori tekee tarvittaessa yhteistyötä ulkopuolisten tahojen kanssa.

Ajan voi varata soittamalla, tekstiviestillä, Wilman kautta tai käymällä paikan päällä.

Kuraattorin yhteystiedot

Opiskelija voi tulla keskustelemaan psykologin kanssa erilaisista opiskeluun ja omaan elämään vaikuttavista tilanteista, kuten esimerkiksi

  • kun tunteet vaivaavat (masentaa, ahdistaa)
  • kun sinulla on opiskelupaineita
  • kun sinua jännittää tai pelottaa
  • kun et saa nukuttua
  • kun tunnet olevasi eksyksissä
  • kun mietit, kuka olet
  • kun elämässäsi tapahtuu muutoksia
  • kun tarvitset tukea ihmissuhteissasi (kaverit, perhe, seurustelu...)

Keskustelut ovat luottamuksellisia, vapaaehtoisia ja maksuttomia. Vastaanotto ajanvarauksella. Ajan voi varata soittamalla, tekstiviestillä, Wilman kautta tai käymällä paikan päällä.

Psykologin yhteystiedot

Voit varata ajan terveydenhoitajalle Wilman kautta. Opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja tekee koululla mm. kutsuntatarkastuksia, ehkäisyn aloituksia ja hänen puoleensa voit kääntyä myös jaksamiseen liittyvissä kysymyksissä. Reseptiasioissa ja sairauden hoidossa ole yhteydessä omaan terveysasemaasi.

Terveydenhoitajan yhteystiedot