Huoltajan työkalut
- Ajankohtaiset asiat kuten juhlat, vanhempainillat sekä avoimet ovet löytyvät parhaiten etusivun uutisista. Wilman viikkotiedote kertoo viikoittain ajankohtaiset asiat.
- Huoltajien illat: Iltoja pidetään kaikille vuositasoille. Ensimmäisen ja toisen vuositason opiskelijoiden vanhempainillat pidetään ensimmäisen jakson aikana. Abien ilta on lukuvuoden kakkosjaksossa. Kaikista tilaisuuksista tiedotetaan Wilman ja kotisivujen kautta.
- vsk. 29.8.2024
- vsk. 5.9.2024
- vsk. 31.10.2024
- Wilman(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kautta ilmoittaudutaan kursseille ja sieltä näkee opiskelijan lukujärjestyksen sekä kurssisuoritukset. Wilman kautta selvitetään poissaolot ja ollaan yhteydessä opettajiin.
Opiskelijoilla on oma käyttäjätunnus Wilmaan. Huoltajat saavat omat tunnukset, jotka ovat voimassa siihen asti, kunnes opiskelija täyttää 18 vuotta. Opiskelijan suostumuksella huoltajan tunnus on voimassa lukio-opintojen loppuun saakka. - Koulutapaturmissa otetaan aina yhteyttä koulun terveydenhoitajaan, lukiosihteeriin tai rehtoriin. Ensisijaisesti käytetään julkisia terveyspalveluja.
- Koulun opiskelijat on vakuutettu, mutta vakuutus koskee julkisia palveluita. Erityisesti urheilulinjalla olevien nuorten kannattaa täydentää vakuutusturvaansa esimerkiksi vapaaehtoisella tapaturmavakuutuksella.
Viikkotiedotteet
Märskyn viikkotiedotteet julkaistaan kokonaisina Wilmassa ja kotisivuilla on tiivistetty versio. Julkaiseminen aloitetaan tammikuussa 2025.
Viikkotiedote 17.1.2025
Teemaviikko
OPKH järjestää 20.-24.1 teemaviikon, jolloin pukeudutaan erikoisten juhlapäivien teemojen mukaisesti!
Tässä päivät:
Maanantai: Sininen maanantai (vuoden masentavin päivä) eli pukeudutaan siniseen
Tiistai: Verraripäivä eli lökärit jalkaan
Keskiviikko: elämän juhlan päivä eli harrastuspäivä: pukeudu siis oman harrastuksen mukaan
Torstai: yhteensopimattomien vaatteiden päivä: pukeudu hullusti ja vastoin normeja
Perjantai: Kehupäivä: käy kirjoittamassa OPKH:n tilassa 133 kehu 10.30-13.30 ja saat suun makeaksi
Lähtekää tähän mukaan isosti! Koululla on tuolla viikolla esittelyjä ja olisi hienoa, jos tämä teemaviikko näkyisi myös meille hakeville!
Asiaa parturitoiminnasta
- Tiedoksi kaikille opiskelijoille, että koulun tiloissa ei voi harjoittaa parturitoimintaa ja hiustenleikkuutta.
- Asiaan liittyvien opiskelijoiden kanssa on keskustelu ja sovittu, että toiminta loppuu.
Wilman opintojaksotarjotin auki
Tarkista 4. ja 5.periodin opintosi Wilmasta. Opintojaksotarjotin on auki valintojen muuttamista varten pe 17.1. klo 15- su 2.2. klo 23.59. Muistathan, että jos otat itsesi pois täydestä ryhmästä et pääse siihen enää takaisin.
Keväällä tai syksyllä 2025 valmistuva abi!
Olet saanut tärkeän Wilma-viestin Piia Vikbergiltä ihan äskettäin yhdestä kevään merkittävimmästä tapahtumasta. Lue viesti ja ilmoittaudu mukaan!
Märskyn esittelyt
Esittelyjä on tulevalla viikolla tiistai- ja perjantaiaamuna sekä keskiviikkoiltapäivänä. Koululla on siis noina päivänä paljon vierailijoita, joten huomioikaa tämä.
Arviointiviikon 3 pidennetyt kokeet, koesiirrot ja uusintakokeet
Periodin 3 arviointiviikko lähestyy ja on aika sopia opettajan kanssa mahdollisista kokeiden erityisjärjestelyistä: pidennetyistä kokeista, perustellusta syystä koepäivän vaihdosta tai ilmoittautua uusimaan hylättyä koesuoritusta periodilta 2 (1-koepäivä).
Toimi seuraavasti:
- keskustele opettajan kanssa hyvissä ajoin pidennetyn kokeen tarpeesta tai koesiirrosta- opiskelija ei voi ilmoittautua ilman kokeesta sopimista opettajan kanssa
- opettaja kertoo sinulle 1) missä luokkatilassa koe suoritetaan 2) minä päivänä koepäivänä koe suoritetaan
- ilmoittaudu kokeeseen saamasi ohjeiden mukaisesti alla olevan linkin kautta viimeistään ma 20.1. klo 16 mennessä
Ilmoittautuminen arviointiviikon pidennettyihin kokeisiin, koesiirtoihin ja hylätyn kokeen korottamiseen tästä linkistä: Ilmoittautuminen arviointiviikon 3 erilliskoejärjestelyihin ja korotuskokeisiin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
- Ilmoittautuminen päättyy ma 20.1.25 klo 16. Seuraava mahdollisuus tehdä puuttuvia kokeita on periodin 3 jälkeiset varakokeet 10.-11.2.25.
Tsemppiä periodin viimeiselle opetusviikolle!
Rehtorit
Viikkotiedote 10.1.2025
Märskyn esittelyt ysiluokkalaisille alkavat
- Esittelyjä on viikoilla 3-5. Osa esittelyistä on aamupäivällä, jolloin tutustutaan myös aamuvalmennukseen.
Yhteiskuntopiiri ja yhteisöllinen aamupala 14.1.
Kuntopiirit ovat 8.00 ja 9.00
- Kuntopiiri on avoin kaikille opiskelijoille, joten tervetuloa mukaan!
Laajempi aamupala on tarjolla 8-10 kouluruokalassa.
Lukion opettajien yhteinen työpaja keskiviikkona 15.1. kello 13-16
- Työpaja vaikuttaa iltapäivän oppitunteihin.
- Opettajat antavat ohjeet keskiviikon työskentelystä maanantaina tai tiistaina 3-5 palkkien osalta. Huom: 3-palkin oppitunti voi alkaa lähiopetuksessa.
Olkkarihengailu palaa joulutauolta 16.1.!
Torstaina 16.1. järjestetään Märskyn olkkarihengailu Urhean kerhotilassa klo 14.45 alkaen. Jos et tiedä, missä kerhotila sijaitsee, tule Urhean vastaanottotiskin viereiseen aulaan. 😊 Ohjelmassa bingoa ja rentoa yhdessäoloa. Tuuthan mukaan yksin tai yhdessä kaverin kanssa!
17.1.2025 Unescon lähettilästoiminnan suunnittelupäivä
Paikka: Mäkelänrinteen lukion auditorio
- 10:00 - 12:15
- Lähettilästoiminnan esittelyt Suomesta ja Tanskasta
- Tulevan yhteistyön suunnittelua
- 12:15 - 13:15 Lounas koululla
- 13:15 - 15:00 Toiminnallinen työpaja ja rastirata, teemana ihmisoikeudet
- 15:00 - 15:30 Yhteinen lopetus
Vanhojen tanssien kahvitus, narikka ja leivonta- kokous ke 22.1. klo 11.30 luokka 143
- Materan ja Rooman leirikoululaisista kaikki paikalle
- Åren leirikoululaisista talkootöihin ilmoittautuneet paikalle
- Kokouksessa sovimme vastuuvuorot.
- Ellet pääse paikalle, ilmoita opettajallesi, minkä vastuun otat (narikka, leivonta, myynti). Liity leirikoulun talkooryhmän classroom:iin: hmyfdog
Korkeakoulujen
- kevään ensimmäinen yhteishaku 8.1. klo 8 - 22.1. klo 15 korkeakoulujen vieraskieliseen koulutukseen, Taideyliopiston koulutuksiin sekä Tampereen yliopiston teatteritaiteen koulutukseen.
- Kevään toinen yhteishaku 11.3. klo 8 – 25.3. klo 15
ESTEAM-urapäivä 11.4.2025
Hei, Märsky!
Oletko kiinnostunut ESTEAM-aloista (Entrepreneurship, Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) eli voisiko yrittäjyys, tiede, teknologia, suunnittelu, taide tai matematiikka olla tulevaisuudessa sinun valintasi jatko-opintoihin ja työuralle?
Jos olet kiinnostunut aiheesta, niin ilmoittaudu tästä linkistä mukaan ESTEAM-urapäivään(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) perjantaina 11.4.2025 klo 9-15 Ruoholahdessa. Urapäivä on suunnattu lukion 1. ja 2. vuoden tytöille ja tytöksi itsensä tunteville opiskelijoille. Urapäivä tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua ESTEAM-aloihin sekä saada uusia kokemuksia. Urapäivän järjestää Deloitte yhteistyössä Euroopan komission ja Euroopan innovaatio- ja pk-yritysten toimeenpanoviraston (EISMEA) kanssa.
Urapäivän alustava aikataulu:
- klo 9.30-11.30: Aamiainen, uratarinoita, EU-komission puheenvuoro
- klo 11.30-12.30: Yhteinen lounas
- klo 12.30-15.00: Työpajoja (mm. kyberturvallisuus-pakohuonepeli), keskustelua ja luento
Saat tarvittaessa lisätietoa omalta opoltasi. Ilmoittautuminen pitää tehdä viimeistään 19.1. Mukaan ilmoittautuneet saavat asiasta lisätietoa lähempänä tapahtumaa.
Hei Märskyn 1. ja 2. vuoden opiskelija!
Hae mukaan Espanjaan suuntautuvaan Erasmus+ projektiin. Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelma tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja rahoitusta kouluttautumiseen ja opiskeluun ulkomailla.
Haemme Märskystä 15 opiskelijaa mukaan projektiin. Projektin teemana on ympäristöt, joissa elämme, painotuksena kestävät elämäntavat ja luonnontieteet. Projektin tarkemmat sisällöt suunnitellaan yhdessä opiskelijoiden kanssa, joten pääset vaikuttamaan vahvasti siihen, minkä parissa työskentelet projektin aikana. Osallistuminen edellyttää yhteistyötaitoja ja osittain itsenäistä työskentelyä. Projekti tehdään yhteistyössä Barcelonan lähellä sijaitsevan Ins. Alba del Vallèsin lukion kanssa. Tästä pääset katsomaan koulun esittelyvideon(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Projekti on kaksiosainen:
- Espanjalaiset opiskelijat viikon Suomessa 6.4.-11/12.4.2025.
- Vastavierailu Espanjaan syksyllä 2025 viikolla 44 (27.10.-2.11.) tai 45 (3.11.-9.11.) - tarkat päivämäärät päätetään osallistujien selvittyä ja lentojen mukaan.
- Projektista saa 2 op projektin päätyttyä syksyllä 2025.
Vaihdon aikana asutaan host-perheissä. Tämä tarkoittaa sitä, että perheesi majoittaa espanjalaisen opiskelijan keväällä 2025 ja asut itse saman opiskelijan perheessä syksyllä 2025. Huom! viikko on suhteellisen lyhyt aika, oma huone ei ole pakollinen, jaettu huone riittää. Etsimme projektiin ensisijaisesti opiskelijoilta, jotka pystyvät majoittamaan vähintään yhden espanjalaisen opiskelijan. Mahdollisuuksien mukaan huomioimme myös muut hakijat valintaprosessissa, jos tarvittava määrä host-perheitä löytyy.
Opintomatkan omavastuuosuus on 50 €. Projekti on Euroopan Unionin rahoittama.
Projektiin voi hakea, jos olet
- 1. tai 2. vuosikurssin opiskelija
- pystyt sitoutumaan projektiin kevään ja syksyn 2025 ajaksi
- halukas tekemään yhteistyötä uusien ihmisten kanssa
- kiinnostunut uusista kokemuksista, käyttämään vieraiden kielten osaamistasi
Projektiin haetaan forms-kyselyllä - voit muokata lomaketta useamman kerran. Huomaa, että forms-kyselyyn tulee liittää videohakemus. Videon pituus max. 3 min. Jos haet kaverin kanssa, voitte tehdä yhteisen videon. Kyselyssä kysytään sinusta perustietoja ja hostaukseen liittyviä asioita. Täytä hakemus yhdessä huoltajasi kanssa.
Haku alkaa to 9.1.2025. Palauta hakemuksesi projektin classroomiin pe 24.1. mennessä. Sieltä löytyvät myös tarkemmat hakuohjeet. Classroom-koodi: h3eevsp.
Jos haluat tavata projektin vetäjiä kasvotusten ja kysyä tästä lisää, tule ma 13.1. klo 12.20 luokkaan 308, Pirjo & Elina silloin tavattavissa siellä. Meille voi myös laittaa wilmassa viestiä projektiin liittyen!
Valinnat tehdään tammikuun loppuun mennessä.
Lähde rohkeasti mukaan!
Terveisin projektin vastuuopet Pirjo Haikonen ja Elina Jarho
Hyvää tammikuuta
Rehtorit
Keskiviikkona 8.1. henkilökuntaa on tutustumassa aamuharjoitteluun Urhean tiloissa!
Kuraattorit ja psykologit – uusi asiakastietojärjestelmä Apotti
Kuraattorit ja psykologit ottavat käyttöön 7.1.2025 asiakastietojärjestelmä Apotin. (Ks. erillinen Wilma-tiedote asiasta)
Kuraattorit Kati ja Riikka ovat asiakastietojärjestelmän käyttöönottoon liittyvissä tukihenkilötehtävissä ja näin ollen pois koululla tehtävästä työstä 7.-19.1.2025. ”Luemme asiakkaita ja oppilaitoksia koskevia viestejä seuraavan kerran 20.1.2025. Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä oppilaitoksen toiseen työntekijään tai muihin palveluihin."
Terveisin, kuraattorit Riikka ja Kati
Hei Märskyn 1. ja 2. vuoden opiskelija!
Hae mukaan Espanjaan suuntautuvaan Erasmus+ projektiin. Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelma tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja rahoitusta kouluttautumiseen ja opiskeluun ulkomailla.
Haemme Märskystä 15 opiskelijaa mukaan projektiin. Projektin teemana on ympäristöt, joissa elämme, painotuksena kestävät elämäntavat ja luonnontieteet. Projektin tarkemmat sisällöt suunnitellaan yhdessä opiskelijoiden kanssa, joten pääset vaikuttamaan vahvasti siihen, minkä parissa työskentelet projektin aikana. Osallistuminen edellyttää yhteistyötaitoja ja osittain itsenäistä työskentelyä.
Projekti on kaksiosainen:
- Espanjalaiset opiskelijat viikon Suomessa 6.4.-11/12.4.2025.
- Vastavierailu Espanjaan syksyllä 2025 viikolla 44 (27.10.-2.11.) tai 45 (3.11.-9.11.) - tarkat päivämäärät päätetään osallistujien selvittyä ja lentojen mukaan.
- Projektista saa 2 op projektin päätyttyä syksyllä 2025.
Vaihdon aikana asutaan host-perheissä. Tämä tarkoittaa sitä, että perheesi majoittaa espanjalaisen opiskelijan keväällä 2025 ja asut itse saman opiskelijan perheessä syksyllä 2025. Huom! viikko on suhteellisen lyhyt aika, oma huone ei ole pakollinen, jaettu huone riittää. Opiskelijat, jotka voivat majoittaa espanjalaisen opiskelijan ovat etusijalla, mutta huomioimme myös muut hakijat valintaprosessissa.
Opintomatkan omavastuuosuus on 50 €. Projekti on Euroopan Unionin rahoittama.
Projektiin voi hakea, jos olet
- 1. tai 2. vuosikurssin opiskelija
- pystyt sitoutumaan projektiin kevään ja syksyn 2025 ajaksi
- halukas tekemään yhteistyötä uusien ihmisten kanssa
- kiinnostunut uusista kokemuksista, käyttämään vieraiden kielten osaamistasi
Haku alkaa to 9.1.2025. Classroom-koodi ja tarkemmat hakuohjeet lähetetään silloin 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoille ja huoltajille Wilma-viestillä. Palauta hakemuksesi projektin classroomiin pe 24.1. mennessä.
Jos haluat tavata projektin vetäjiä kasvotusten ja kysyä tästä lisää, tule ma 13.1. klo 12.20 luokkaan 308, Pirjo & Elina silloin tavattavissa siellä.
Arviointiviikon 3 pidennetyt kokeet, koesiirrot ja uusintakokeet
Periodin 3 arviointiviikko lähestyy ja on aika sopia opettajan kanssa mahdollisista kokeiden erityisjärjestelyistä: pidennetyistä kokeista, perustellusta syystä koepäivän vaihdosta tai ilmoittautua uusimaan hylättyä koesuoritusta periodilta 2 (1-koepäivä).
Toimi seuraavasti:
- keskustele opettajan kanssa hyvissä ajoin pidennetyn kokeen tarpeesta tai koesiirrosta- opiskelija ei voi ilmoittautua ilman kokeesta sopimista opettajan kanssa
- opettaja kertoo sinulle 1) missä luokkatilassa koe suoritetaan 2) minä päivänä koepäivänä koe suoritetaan
- ilmoittaudu kokeeseen saamasi ohjeiden mukaisesti alla olevan linkin kautta viimeistään ma 20.1. klo 16 mennessä
Koeluokka
- ole tarkkana koeluokasta, mihin opettaja sinut ohjasi. Opiskelija ei voi itsenäisesti valita koeluokkaa, vaan valitsee ilmoittautumislomakkeesta koeluokan opettajan ohjeen mukaisesti.
- L217 on suunnattu koesuorituksille, jossa on pidennetty koeaika, opiskelija tekee kaksi koetta samana koekertana tai opettaja muusta syystä ohjaa opiskelijan L217 luokkaan.
- Joku muu luokka kuin L217. Opettaja ohjaa opiskelijan ensisijaisesti omaan luokkaansa, toiseen lähiluokkaan tai luokkaan, missä menee saman opintojakson rinnakkaiskoe, johon opiskelija on ilmoittautumassa mahdollisesti eri koepäivänä
Koepäivät
- Huomaathan, että koepäivien järjestys arviointiviikolla on muuttunut: 1-tuntipaikan koepäivä on nyt viikon viimeisenä. Päivät ovat oikein lukuvuosikalenterissa.
- ma 27.1. 2-tuntipaikka, ti 28.1. 3-tuntipaikka, ke 29.1. 4-tuntipaikka, to 30.1. 5-tuntipaikka, pe 31.1. 6-tuntipaikka, ma 3.2. 7-tuntpaikka ja ti 4.2. 1-tuntipaikka/ uusintakoepäivä.
Ilmoittautuminen arviointiviikon pidennettyihin kokeisiin, koesiirtoihin ja hylätyn kokeen korottamiseen tästä linkistä: Ilmoittautuminen arviointiviikon 3 erilliskoejärjestelyihin ja korotuskokeisiin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
- Ilmoittautuminen päättyy ma 20.1.25 klo 16. Seuraava mahdollisuus tehdä puuttuvia kokeita on periodin 3 jälkeiset varakokeet 10.-11.2.25.
- Ota koetilaisuuksiin mukaan ladattu tietokone, kuulokkeet, laturi, kynä ja henkilöllisyystodistus (jos koe tehdään muualla kuin oman opettajan luokassa).
- Koeluokan ulkopuolelle omaan lokeroon jätetään puhelin, reput ja laukut, takit, penaalit ja muut kotelot.
Hyvää vuoden alkua
Rehtorit
Poissaolot
Lukiolain mukaan opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta. Alaikäisen lukiolaisen osalta huoltaja selvittää poissaolot ja vastaavasti täysi-ikäinen opiskelija itse selvittää poissaolot Wilmassa viipymättä. Opiskelijan pitää kertoa opettajille etukäteen tiedossa olevista poissaoloista ja sopia korvaavista tehtävistä.
- Kaikki poissaolot anotaan Wilman kautta. Opiskelijan etusivulla Wilmassa on kohta ”Hakemukset”.
- Anokaa tiedossa olevat poissaolot hyvissä ajoin.
- Ryhmänohjaaja tekee päätöksen poissa oloista 1-3 päivän osalta. Sitä pidemmät poissaolot ohjautuvat rehtoreille.
- Yksittäisen päivän poissaolon esimerkiksi sairastapauksessa, voi ilmoittaa Wilman kohdassa ”Tuntimerkinnät --> Ilmoita poissaolo”
- Yksittäiseltä tunnilta poissaolosta voi sopia kurssin opettajan kanssa.
- Etukäteen anotut poissaolot näkyvät Wilmassa selvitettyinä poissaoloina.Selvitä poissaolosi kurssin pitäjälle ja sovi mahdollisista lisätehtävistä.
- Sairaspoissaolot selvitetään Wilman kautta. Alle 18-vuotiaan opiskelijan selvitykset tekee huoltaja.
- Jos opiskelija on sairastunut esimerkiksi aamulla, huoltaja voi ilmoittaa poissaolon Wilman tuntimerkintöjen kautta (Tuntimerkinnät --> Ilmoita poissaolo)
- Jos sairaus jatkuu yli 3 päivää, tulee asiasta ilmoittaa ryhmänohjaajalle ja kurssien tai opintojaksojen opettajille Wilman kautta.
Johtokunta ja pöytäkirjat
Lukion johtokunta koostuu vanhempien, henkilöstön ja täysi-ikäisistä opiskelijoiden edustajista. Alaikäisillä opiskelijoiden edustajilla voi olla johtokuntien kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus. Johtokuntien tehtävät määritellään Helsingin kaupungin hallintosäännössä.
Johtokunta muun muassa hyväksyy vuosittain lukion opetussuunnitelmaan perustuvan toimintasuunnitelman, lukuun ottamatta vuotuisia työaikoja. Johtokunta hyväksyy myös lukion järjestyssäännöt tai antaa muut lukiossa sovellettavat järjestysmääräykset. Lisäksi johtokunta voi erottaa lukion opiskelijan enintään kuukaudeksi ja päättää, että erottaminen voidaan panna täytäntöön ennen kuin päätös on lainvoimainen sekä päättää lukion opiskelijan oikeudesta osallistua opetukseen, jos tämä on esitutkinnassa epäiltynä rikoksesta.
Alta löydät uusimmat pöytäkirjat. Pöytäkirjojen viralliset, allekirjoitetut versiot ja vanhemmat pöytäkirjat on nähtävänä koulun kansliassa.
Mäkelänrinteen lukio Pöytäkirja
Johtokunta
_________________________________________________________________________
Pöytäkirja lukukauden 2024–2025 ensimmäisestä johtokunnan kokouksesta.
Kokousaika: 26.09.2024 klo 17.00
Paikka: Kouluravintolan kabinetti
Läsnä:
Heikki Mäkinen, puheenjohtaja, huoltajien edustaja
Jenny Orphanou, varapuheenjohtaja, huoltajien edustaja
Leena Hartikainen, huoltajien edustaja
Susanna Strömberg, huoltajien edustaja
Taina Ahola, huoltajien edustaja
Sami Kopisto, huoltajien edustaja
Jari Leander, huoltajien edustaja
Tuula Sorjonen, opettajien edustaja
Mikko Rantala, opettajien edustaja
Johanna Kärgin, muun henkilökunnan edustaja
Vesa Vihervä, sihteeri
KÄSITELTÄVÄT ASIAT:
1. Kokouksen avaus
- puheenjohtaja avasi kokouksen klo 17.00
- kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi
- esityslista hyväksyttiin
- tarkastajiksi valittiin Tuula Sorjonen ja Mikko Rantala
2. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
3. Esityslistan hyväksyminen
4. Pöytäkirjan tarkastajien valinta
5. Edellisen kokouksen pöytäkirjan hyväksyminen
- pöytäkirja hyväksyttiin
6. Koulun yleisiä asioita
6.1. Opiskelijat
- 24-ryhmät 270 opiskelijaa: yleislinja 9.23 (2023: 9.00) ja urheilupuoli 15.89 (2023: 16.15)
- Yhdeksän 2. vuoden opiskelijaa tuli yhteishaun kautta.
- Lisäksi on otettu 12 opiskelijaa toiselle tai kolmannelle vuosikurssille
- kokonaismäärä 1024 (viime vuonna 993)
- Lisäksi koulun tiloissa on noin 200 opiskelijaa Liiketalousopisto Perhosta ja Kolmen kampuksen urheiluoppilaitoksesta.
6.2. Henkilökunta
- 56 opettajaa
- uutta henkilökuntaa: Antti Kiimamaa (opinto-ohjaus) Miika Huikari (äidinkieli), Nora Nevalainen (äidinkieli), Jenni Olli (ruotsi), Riikka Häkkinen (kuraattori) ja Jami Viitanen (liikuntacoach)
- vapailla: Erika Nenonen ja Mika-Erik Walls
- apulaisrehtoreina esimiesvastuulla Anne-Eeni Avell (opetusyksikkö 2), Janne Rautiainen (opetusyksikkö 1) ja Simo Tarvonen (valmennus ja akatemia)
- valmentajia noin 95
- koulupsykologit Stephanie Sundman ja Janica Järvenpää
- koulukuraattori Riikka Häkkinen ja Kati Gabrielsson
- terveydenhoitajat Milla Kelonurmi ja Janita Teliranta
- Koulun henkilöstömäärä on pysynyt suunnilleen samana kuin viime vuonna. Merkittävä uusi tehtävä on liikuntacoach, joka on yhteinen Sibelius-lukion kanssa.
7. Syksyn kuulumiset koulusta
- aikuislukio on siirtynyt omaan rakennukseen: Muutos näkyy lähinnä opettajien huoneissa ja hallinnon tiloissa. Koululla ei ole enää iltaopetusta ja siten ei myöskään iltavahtimestaria. Tämä vaikuttaa esimerkiksi ovien lukituksiin ja yleisesti turvatoimiin.
- taloustilanne: Käyttövaroja on kulutettu suunnilleen sen verran kuin tässä vaiheessa vuotta pitäisi olla käytettynä/säästössä.
- ylioppilaskokeet: Kirjoitukset menivät hyvin järjestelyiden osalta. Yhdessä kirjoituksessa oli palvelin ongelma. Opiskelijoille annettiin lisäaikaa kokeen suorittamiseen.
- Urheilulukio-sarja: Sarjan toinen tuotantokausi on valmistunut ja seitä on esitetty Ylen kanavilla ja se on myös nähtävillä Areenassa. Kausi on saanut paljon kehuja.
- Märskyn ja lukioiden hyvinvointityö: tämän lukuvuoden isona tavoitteena on hyvinvointityö ja teeman pitäisi näkyä koko koulun toiminnassa. Tähän liittyen on tarkoitus arvioida opiskelijoiden työmääriä.
- Kouluruokailu: Kouluruokapalvelut kilpailutettiin ja samalla palvelukuvausta muutettiin. Alku syksyn kokemukset ovat olleet positiivisia ja palvelun taso on noussut. Ruokalistan tiivistyminen, lisääntyneet salaattikomponentit, hiilarivaihtoehdot, pehmeä leipä sekä lämmin kasvislisuke päivittäin ovat selkeimmät muutokset.
- Huoltajien illoista on tullut pääosin hyvää palautetta ja osallistujia oli runsaasti. Tilaisuudet toteutettiin lähitilaisuutena ja sen jälkeen olleena etätilaisuutena. 2. vsk. tilaisuudessa oli noin 80 osallistujaa Teamsin kautta, mutta vähemmän koululla. Muutama huomioitava asia:
- 1. vsk. lukuvuoden alku lähtenyt hyvin liikkeelle.
- Jo ensimmäisessä jaksossa paljon kokeita ja arvosteltavia töitä.
- Valmennus ja siihen liittyvät asiat esim. valmentautuminen oman valmentajan johdolla nousi esille.
8. Toimintasuunnitelma
- Rehtori esitteli lukuvuoden toimintasuunnitelmaehdotuksen keskeiset kohdat ja esittely painottui lukuvuoden tavoitteisiin, joita on toimialan, koulun, tiimien ja aineryhmien tasolla. Tavoitteissa korostuu hyvinvointitavoitteet sekä myös vaatimustason nousu.
- Koulussa on opiskelijoita syksyllä 1022, joista syksyllä valmistuvia on noin 80-90. Koulu on saanut budjettirahoja 2024 talousarviossa 741 opiskelijalle (4243 euroa/opiskelija) ja 148 (1408 euroa/opiskelija) neljännen vuoden opiskelijalle (vuoden budjetin laskennallinen määrä 949 opiskelijaa). Lisäksi erityistehtävään on saatu 354 896 euroa ja kehittämistehtävään 185 000 euroa. Kevään laskentapäivän luku on noin 940, joten vuoden 2024 laskennallinen opiskelijamäärä on noin 973 opiskelijaa.
- oppituntien ulkopuoliset työtehtävät
- lukioresurssituntien laskennallinen määrä on 175 kurssia, josta on käytetty noin 145. Yo-kirjoituksiin käytetään kuitenkin noin 45 kurssia.
- Johtokunta keskusteli toimintasuunnitelmasta esittelyn jälkeen ja keskustelussa todettiin suunnitelman olevan kattava ja laaja.
- Johtokunta hyväksyi toimintasuunnitelman.
9. Lausuntopyyntö Helsingin kaupungin lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten työ- ja loma-ajoista 2025–2026:
1. vaihtoehto
- Työaika alkaa syksyllä 7.8.2025 (to) ja päättyy 20.12.2025 (la).
- Syysloma on viikolla 42 eli 13.10.2025 (ma) - 17.10.2025 (pe).
- Joululoma on 22.12.2025 (ma) - 6.1.2026 (ti).
- Työaika alkaa keväällä 7.1.2026 (ke) ja päättyy 30.5.2026 (la).
- Talviloma on viikolla 8 eli 16.2.2026 (ma) - 20.2.2026 (pe).
Tässä vaihtoehdossa lukuvuosi alkaisi aikaisemmin elokuussa. Joululoma olisi hieman yli kaksi viikkoa niin, että opiskelu alkaisi loppiaisen jälkeen. Lokakuussa olisi viikon syysloma ja helmikuussa viikon talviloma.
2. vaihtoehto
- Työaika alkaa syksyllä 12.8.2025 (ti) ja päättyy 20.12.2025 (la).
- Syysloma on viikolla 42 eli 16.10.2025 (to) - 17.10.2025 (pe).
- Joululoma on 22.12.2025 (ma) - 6.1.2026 (ti).
- Työaika alkaa keväällä 7.1.2026 (ke) ja päättyy 30.5.2026 (la).
- Talviloma on viikolla 8 eli 16.2.2026 (ma) - 20.2.2026 (pe).
Tässä vaihtoehdossa lukuvuosi alkaisi hieman myöhemmin elokuussa, mutta syysloma olisi kaksi päivää. Muuten sama kuin vaihtoehto 1.
- Opiskelijakunnan mielipidettä kysyttiin kyselyllä ja vastanneista 85 % kannatti vaihtoehtoa 1.
- Henkilökunnan kokous kannatti myös vaihtoehtoa 1.
- Johtokunta päätti puoltaa Mäkelänrinteen lukion kantana vaihtoehtoa 1.
10. Erityistehtävälukioiden valtakunnallinen arviointi ja sen tulokset
- Hallitusohjelmassa oli mainittu erityistehtävälukioiden arviointi. Se suoritettiin vuosien 23-24 aikana.
- Rehtori esitteli arvioinnin pääkohtia:
- Hakijoita erityistehtävälukioihin on paljon ja erityisesti urheilulukioihin.
- Erityistehtävät todettiin laadukkaiksi.
- Opiskelija kokivat, että erityistehtävälukioiden opetus on vastannut odotuksia ja he antoivat toiminnasta hyvät arviot.
- Urheilulukiot tukevat hyvin kaksoisuraa.
- Urheilulukioissa opiskelevien valmistumisajat ovat pidempiä kuin muissa erityistehtävälukioissa ja kaikissa erityistehtävälukioissa opiskellaan keskimäärin pidempään kuin tavallisessa lukiossa.
11. Seuraava kokous
Seuraava kokous on 23.1.2025 ja varapäivä on 22.1.2025. Molempien alkamisaika on 17.00.
12. Kokouksen päättäminen
Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 19.00
Mäkelänrinteen lukio PÖYTÄKIRJA
Johtokunta
_________________________________________________________________________
Kokousaika: Torstaina 6.6.2024 kello 17.00
Paikka: Kouluravintolan kabinetti
Läsnä
Jenny Orphanou, puheenjohtaja, huoltajien edustaja
Leena Hartikainen, huoltajien edustaja
Susanna Strömberg, huoltajien edustaja
Taina Ahola, huoltajien edustaja
Sorjonen Tuula, opettajien edustaja
Johanna Kärgin, muun henkilökunnan edustaja
Topias Muukkonen, opiskelijoiden edustaja
Vesa Vihervä, sihteeri
Poissaolleet
Heikki Mäkinen, puheenjohtaja, huoltajien edustaja
Sami Kopisto, huoltajien edustaja
Jari Leander, huoltajien edustaja
Marika Ansamaa, huoltajien edustaja
Mikko Rantala, opettajien edustaja
Ella Leander, opiskelijoiden edustaja
KÄSITELTÄVÄT ASIAT:
1. Kokouksen avaus
- Puheenjohtaja avasi kokouksen kello 17.00
- Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi
- Esityslista hyväksyttiin
- Tarkastajiksi valittiin Tuula Sorjonen ja Johanna Kärgin
2. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
3. Esityslistan hyväksyminen
4. Pöytäkirjan tarkastajien valinta
5. Edellisen pöytäkirjan hyväksyminen
- Pöytäkirja hyväksyttiin.
6. Tiedotusasiat
- kevään opiskelijavalinnat ja kouluun toiselle lukuvuodelle otettavat urheilijat
- Rehtori kertoi pääpiirteissään yhteishausta:
- valinnat selviävät 12.6.2024 ja ne saa julkistaa aikaisintaan 13.6.
- Yleislinja 2024 1. sija 134/ 2. sija 333/ kaikki hakijat 1086 (2023: 126/296/1151)
- Urheilulinja 2024 1. sija 486/ 2. sija 104/ kaikki hakijat 727 (2023: 444/105/658)
- keskiarvo tulee todennäköisesti nousemaan yleislinjalle.
- urheilupisteiden raja on noin 16.00 ja lajiliiton pisteiden keskiarvo oli 4,10.
- sisään tuleen arviolta 36 lajista urheilijoita ja hakijoita oli 57 lajista
- ylioppilaskokeiden tulokset
- rehtori esitteli tulokset kokouksessa:
- Valmistuneiden arvosanoissa on nähtävissä trendi, jossa arvosanat keskittyvät tasaisesti kaikkiin arvosanoihin. Tulokset eivät siis koulun osalta noudata normaalijakautumaa.
- Korkeilla arvosanoilla valmistuneita oli selvästi enemmän kuin viime keväänä.
- lukuvuoden aikana on valmistunut 240 ylioppilasta
- kolmessa vuodessa valmistuneita opiskelijoita oli 70 kappaletta ja syksyllä näyttäisi valmistuvan kolmessa puolessa vuodessa 99 opiskelijaa.
- rehtori esitteli tulokset kokouksessa:
7. Toimintakertomus 2023–2024 ja palaute lukuvuodesta
Rehtori esitteli lukuvuoden toimintakertomuksen pp-esityksen avulla ja kertoi lukuvuoden toiminnasta
- Toimintakertomus oli laaja ja lukuvuoden aikana on tapahtunut paljon asioita.
- Märskyssä on opetuksen lisäksi keskitytty erityisesti hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä tukeviin toimiin ja lisäksi kansainvälinen toiminta on selkeästi voimistunut.
- Toimintakertomuksessa jokainen tiimi on esitellyt omaan lukuvuotensa ja koko kauden toimintaansa. Tiimit ovat päässeet hyvin tavoitteisiinsa ja kirjoittaneet ohjeistukset/testamentit uusille tiimeille.
- Rehtori nosti esittelyssä tarkemmin esille hyvinvointitavoitteiden toimet ja toteutumisen:
- Yhteisöllisyyttä pyrittiin lisäämään esimerkiksi muistuttamalla opettajia yhteisöllisistä työtavoista ja ryhmäyttämisen merkityksestä.
- Tärkeässä roolissa olivat myös erilaiset retket, leirikoulut, lukiolaisurheilu ja ro-ryhmien omat tapahtumat.
- Uusia yhteisöllisyyttä lisääviä koko koulua koskevia toimintamuotoja olivat yhteisölliset aamupalat, yhteiset circuit-treenit ja olkkarihengailut. Hengailut ovat vapaamuotoisia tapahtumia, joissa oli tarjolla pientä syötävää ja esimerkiksi pelailua.
- Yhteisöllisyyttä lisäävien toimien tavoitteena on myös yksinäisyyden ehkäisy. Nämä ovat olleet osa Märskyn toimia Helsinki Mission yksinäisyyden torjuntahankkeessa.
- Turvallisen yhteisön pelisäännöt tehtiin syyslukukauden aikana ja sovittiin, että kevään aikana opettajat hyödyntävät ohjeita opintojaksoilla.
- Älylaitteiden käytön rajoittamisella tavoitteena oli myös hyvinvoinnin lisääminen.
- Opettajien palautetta ja ajatuksia kuluneesta lukuvuodesta: Linkki Padlettiin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Päätös: Johtokunta hyväksyi toimintakertomuksen esittelyn mukaisesti.
8. Lukuvuoden 2024–2025 asioita
Rehtori esitteli tulevan lukuvuoden tavoitteet ja kehittämiskohteet. Koululla on paljon kehittämiskohteita, mutta ne liittyvät toisiinsa, joten paljous ei ole tässä tilanteessa ongelma. Syksyn alussa sovitaan tarkemmin varsinaisista toimenpiteistä.
Märskyn kehittämiskohteet 2024-2025
Henkilökuntaan kohdistuvat:
Kunta10-kyselyyn perustuvat kehittämiskohteet:
- Työmäärän hallinta ja työpaineet
- Työyhteisötaidot
Fiilari-kyselyn vahvuudet ja kehittämiskohteet
Vahvuudet:
- Oman työn suunnittelu ja johtaminen sekä omien vahvuuksien käyttö
- Työn hallinta ja itsenäisyys sekä merkityksellisyyden kokeminen
Kehittämiskohteet (käytännön toteutus tulee osin tiimien kautta):
- viestintä
- koulutus
- vuorovaikutus
- Miten seuraamme henkilökunnan jaksamista ja arvioimme sitä.
Koko kouluyhteisöä koskevat tavoitteet
OHR-työn ja koulun hyvinvointityön painopisteet:
- Yhteisöllisyyden ja opiskelijoiden vuorovaikutuksen vahvistaminen sekä yksinäisyyden tavoitteellinen ehkäiseminen osana pedagogiikkaa ja toimintakulttuuria
- Turvallisen yhteisön pelisääntöjen hyödyntäminen
- Arvostava vuorovaikutus ja positiivien palautteen antaminen koko yhteisössä
Lukuvuosioppaaseen kirjatut tavoitteet
Oppiminen ja opiskelu
- Omien tavoitteiden asettaminen ja oppimista tukevan palautteen antaminen
- Hyvä suoriutuminen ylioppilaskokeista omalla tasolla
Hyvinvointi
- Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen
- Positiivisen palautteen antaminen ja muiden Märskyjen tukeminen
Yhteisöllisyys
- Yhteiset tapahtumat ja niihin osallistuminen
- Turvallisen yhteisön pelisääntöjen noudattaminen.
Tiimeille on sovittu kahden vuoden toiminta-aika ja tänä keväänä ne muodostettiin uusiksi. Opettajat saivat itse toivoa haluamaansa tiimiä. Uutena tiiminä aloittaa pedagogiikkatiimi.
Uudet tiimit on muodostettu kaudelle 2024-2026:
- Erityistehtävä
- Hyvinvointi ja osallisuus
- Kansainvälisyys
- Oppimisen tuki
- Pedagogiikka
- Verkostoituminen
- Viestintä
-
Ympäristö
9. Muut mahdolliset asiat
- Rehtori esitteli Aluehallintoviraston tekemän tarkastuksen tulokset. Avi tarkasti psykososiaalista kuormitusta huhtikuussa ja koulun tulokset olivat hyvät. Tarkastaja kehotti seuraamaan tarkemmin henkilökunnan jaksamista ja miettimään keinoja arvioida jaksamista. Lisäksi moitteita tuli työterveydenhuollon työpaikkakäynnin/tarkastuksen puuttumisesta ja se vaadittiin tehtäväksi mahdollisimman nopeasti. Työterveyden käynti on sovittu syyskuulle. Puute johtui korona-ajasta, jolloin tarkastusta ei voitu pitää ja vuoro meni ohitse.
- Huoltajilta tuli jälleen kiitosta rehtorin viikkotiedotteesta ja johtokunta keskusteli viikkotiedotteen jakamisesta kotisivujen kautta huoltajille, jotta tieto välittyisi koulun tapahtumista myös huoltajan Wilma-oikeuksien päätyttyä.
10. Seuraava kokous
Sovittiin pidettäväksi 26.9. ja varapäivä 25.9. klo 17.00
11. Kokouksen päättäminen
Puheenjohtaja päätti kokouksen 18.45
Jenny Orphanou Vesa Vihervä
Puheenjohtaja sihteeri
Tuula Sorjonen Johanna Kärgin
Pöytäkirjan tarkastaja Pöytäkirjan tarkastaja
MÄKELÄNRINTEEN LUKION JOHTOKUNNAN PÖYTÄKIRJA
Kokousaika: 13.3.2024 kello 17.00
Paikkana kouluravintolan kabinetti
Läsnä:
Heikki Mäkinen, puheenjohtaja, huoltajien edustaja
Jenny Orphanou, varapuheenjohtaja, huoltajien edustaja
Sami Kopisto, huoltajien edustaja
Jari Leander, huoltajien edustaja
Susanna Strömberg huoltajien edustaja
Marika Ansamaa, huoltajien edustaja
Taina Ahola, huoltajien edustaja
Mikko Rantala, opettajien edustaja
Johanna Kärgin muun henkilökunnan edustaja
Ella Leander, opiskelijoiden edustaja
Topias Muukkonen, opiskelijoiden edustaja
Vesa Vihervä sihteeri
KÄSITELTÄVÄT ASIAT:
1. Kokouksen avaus
Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 17.00
2. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi
3. Esityslistan hyväksyminen
Esityslista hyväksyttiin
4. Pöytäkirjan tarkastajien valinta
Tarkastajiksi valittiin Johanna Kärgin ja Mikko Rantala
5. Edellisen pöytäkirjan hyväksyminen
- Pöytäkirja on nähtävillä koulun kotisivuilla
- Pöytäkirja hyväksyttiin
6. Tiedotusasioita
- Opettajavalinnat ja opettajatilanne kevät 2024
- Koulussa oli keväällä kaksi avointa tehtävää täytettävänä:
- Opinto-ohjauksen lehtorin tehtävään valittiin Antti Kiimamaa.
- Englannin ja yhteiskuntaopin tuntiopettajan tehtävään valittiin Laura Miskala.
- Koulussa oli keväällä kaksi avointa tehtävää täytettävänä:
- Tietoja kevään yhteisvalinnasta:
- Hakuaikaa on 20.2.-19.3.2024
- Yleislinjalla paikkoja on 110 ja urheilulukiossa 160
- Luvut 6.3.2024 (suluissa 2023 lopullinen hakijamäärä)
- Yleislinja 2024 1. sija 126/ 2. sija 296/ kaikki hakijat 967 (2023: 126/296/1151)
- Urheilulinja 2024 1. sija 401/ 2. sija 93/ kaikki hakijat 612 (2023: 444/105/658)
- Hakijoiden määrä on suunnilleen samalla tasolla kuin aikaisempina vuosina. Kaupungin tasolla uusien lukiorakennusten vaikutus näkyy hakijamäärissä. Uusi Konepajan lukio on myös tuonut lisää aloituspaikkoja lukioihin.
- Todettiin, että pääosin opiskelijavalinnat ovat aiheuttaneet vähän valituksia, mutta jonkin verran on tullut kysymyksiä pisteytyksestä. Rehtori kertoi, että koulun pisteisiin vaikutta hakijoiden määrä ja koulun painopistelajit. Tämän vuoksi urheilulukioon hakeva voi saada koulun pisteitä eri määrän eri lukioista. Johtokunnan keskustelussa todettiin, että koulun pisteytys ja sen perusteet ovat selkeät ja hyvin esitetty esimeriksi kotisivuilla.
- Huoltajaillan 23.1. palautetta
- Tammikuun huoltajailta onnistui hyvin. Paikalla oli noin 90 1. vsk. huoltajaa. Tilaisuus keskittyi tukipalveluihin ja yleensä opiskeluun lukiossa. Koulu sai positiivista palautetta ja useampi huoltaja totesi arjen muuttuneen merkittävästi hyvään suuntaan, kun nuoret ovat päässeet koulun valmennukseen.
- Kokemuksia älylaitteiden käytön rajoittamisesta
- Merkintöjä on tullut vähän ja pääsääntöisesti opiskelijat ovat noudattaneet ohjeita. Tilannetta seurataan ja toimenpiteitä arvioidaan kevään aikana.
- Penkkarit ja vanhojen tanssit
- Nämä molemmat koulun tapahtumat onnistuivat hyvin. Tänä vuonna toteutettiin jälleen tanssit jäähallilla ja paikalla oli noin 600 tanssijaa.
- Erityistehtävälukioiden arviointi vuoden 2024 aikana
- Erityistehtävien arviointiin liittyen koululle on tullut kysely sekä henkilökunnalle että opiskelijoille.
- Kysely on herättänyt kummastelua eri erityistehtävälukioissa. Kysymyksissä pitäisi arvioida esimerkiksi erityistehtävän eri tasoja sekä toiminnan laatua.
7. Koulun talousarvion 2024 esittely
Rehtori esitteli yleissivistävän koulutuslinjan hyväksymän talousarvio sekä rehtorin tekemän koulun talousarvion käyttösuunnitelman vuodelle 2024.
- Budjetin loppusumma on 9,15 miljoonaa euroa eli 490 035 euroa suurempi kuin viime vuonna.
- Ennakkoon ilmoitettu korvaus opiskelijaa kohti on 4 234 euroa (2023: 4343 euroa). Korvaus on laskenut, koska opiskelupaikkoja on kaupungin tasolla lisätty ja opiskelijamäärä on kasvanut.
- 4. vuoden opiskelijasta saa 1/3 korvauksen eli n. 1408 euroa/opiskelija.
- Huomioitu opiskelijamäärä on yhteensä 949 (vuonna 2023: 893) opiskelijaa.
- 1.–3. vsk. opiskelijat 801 (vuonna 2023: 741) ja 4. vuoden opiskelijat 148 (2023: 152).
- Opiskelijamäärään perusteella tapahtunut kasvu on 163 478 euroa (vuonna 2023: 272 100 euroa)
- Erityistehtäväopiskelijoista koulu saa valtion kautta tulevan erityistehtävälisän omaan budjettiinsa. Erityistehtävälisä on 354 896 euroa. (2023: 353 241 euroa)
- Valtakunnalliseen kehittämistehtävään valtion tuki on 185 000 euroa. (Sama kuin 2023)
- Kertapalkkioihin on osoitettu 38 900 euroa (vuonna 2023: 18 700).
- Oppimateriaalikustannuksiin on varattu 387 000 euroa (vuonna 2023 326 660 euroa).
- Vuokrakulut nousevat 221 430 eurolla, mutta muut kiinteistömenot laskevat noin 30 000 euroa.
- Johtokunta keskusteli asiasta ja kiinnitti huomiota siihen, että ruokamäärärahat eivät ole nousseet, vaikka ruokailussa on kilpailutusmenossa.
8. Mäkelänrinteen lukion vuoden 2024 talousarvion käyttösuunnitelman vahvistaminen.
Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Helsingin kaupungin talousarvion kokouksessaan 22.11.2023. Kasvatuksen ja koulutuksen lautakunta on 12.12.2023 (§ 275) hyväksynyt vuoden 2024 tulosbudjetin. Toimialan johtaja on 14.2.2024 (§ 12) päättänyt vuoden 2024 talousarvion käyttösuunnitelman vastuuhenkilöt sekä heidän määrärahat ja tuloarviot.
Kaupunginhallitus on antanut päätöksellään 11.12.2023 talousarvion noudattamista koskevat ohjeet. Määrärahojen vastuuhenkilöt ovat vastuussa talousarvion tavoitteiden saavuttamisesta, euromäärien noudattamisesta sekä tuloarvion ja tulojen perinnän toteutumisesta sekä muista tulosbudjetin toteuttamisen edellyttämistä toimenpiteistä ohjeiden mukaisesti. Suomenkielisen lukiokoulutuksen päällikkö on suomenkielisen lukiokoulutuksen määrärahojen vastuuhenkilö. Rehtori on oppilaitoksen määrärahojen vastuuhenkilö.
Suomenkielisen lukiokoulutuksen päällikkö on 21.2.2024 päättänyt tulosbudjetin tavoitteiden ja periaatteiden mukaisesti lukiokohtaisen kehyksen talousarviovuodeksi 2024.
Esittelijä toteaa, että lukion talousarvion käyttösuunnitelma on valmisteltu myönnetyn kehyksen puitteissa johtokunnan hyväksyttäväksi. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulosbudjetissa on lukiokoulutusta sitovat toiminnalliset tavoitteet v. 2024.
Mäkelänrinteen lukion osalta budjettikehys on yhteensä 9 150 410 euroa.
Esityslistan liitteenä on lukion käyttösuunnitelma, tulo- ja menoerittely menolajiryhmittäin.
Käyttösuunnitelmassa on varattuna määräraha kertaluonteiseen palkitsemiseen, joka on suuruudeltaan 1 % henkilöstön säännöllisen työajan palkkasummasta.
Päätös: Mäkelänrinteen lukion johtokunta päätti hyväksyä talousarvion käyttösuunnitelman esittelijän ehdotuksen mukaisesti.
Lisäksi johtokunta päätti, että rehtorilla on oikeus kohdentaa johtokunnan tässä kokouksessa päättämiä käyttösuunnitelman määrärahoja tiliryhmien ja toimintoalueiden välillä, jos koulun toiminta sitä vaatii. Rehtori tuo seuraavaan johtokunnan kokoukseen tiedoksi tehdyt muutokset.
9. Lukuvuoden 2024–25 jaksotus sekä työ- ja loma-ajat
Rehtori esitteli ehdotuksen Mäkelänrinteen lukion jaksotukseksi sekä työ- ja loma-ajoiksi lukuvuonna 2024–2025.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää Helsingin kaupungin suomenkielisten lukioiden lukuvuoden 2024–2025 työ- ja loma-ajoista seuraavaa:
- Työaika alkaa syksyllä 8.8.2024 (to) ja päättyy 20.12.2024 (pe).
- Syysloma on viikolla 42 eli 14.10.2024 (ma) - 18.10.2024 (pe).
- Joululoma on 21.12.2024 (la) - 6.1.2025 (ma).
- Työaika alkaa keväällä 7.1.2025 (ti) ja päättyy 31.5.2025 (la).
- Talviloma on viikolla 8 eli 17.2.2025 (ma) - 21.2.2025 (pe).
Suomenkielinen jaosto päättää siirtää päätösvaltaansa siten, että lukioiden rehtorit voivat päättää lukuvuoden aikana tehtävästä yhdestä työpäivän muutoksesta lukuun ottamatta syksyn ja kevään aloitus- ja päättymispäivää. Työpäivän muutos ei saa aiheuttaa kaupungille ylimääräisiä kustannuksia.
Jaksot lukuvuonna 2024 – 2025 (5-jaksojärjestelmä)
I 08.08.2024 - 27.09.2024 37 päivää
II 30.09.2024 - 26.11.2024 37 päivää
III 27.11.2025 - 04.02.2025 38 päivää
IV 05.02.2025 - 03.04.2025 37 päivää
V 04.04.2025 - 31.05.2025 38 päivää
Yhteensä 187 päivää
Johtokunta päätti hyväksyä jaksotuksen esitetysti.
10. Lukuvuoden 2024–2025 asioita
- Lukuvuoden kalenteripäivät
- Arviointiaikaa pidennettiin tälle lukuvuodelle, mutta ajan pidennys ei ollut onnistunut kokeilu. Opiskelijoiden opintojen seuranta ja opiskelijoiden tietämys omien opintojen etenemisestä heikentyi. Arviointiaikaa lyhennetään nyt ja opettajat voivat jatkossa itse toimeenpanna arvioinnin. Tarvittaessa opettaja voi saada lisäaikaa arviointiin.
- Johtokunta hyväksyi ehdotuksen.
11. Ruokailun kilpailutus
- Rehtori selvitti kilpailutuksen periaatteet ja kertoi opiskelijoiden osallistumisesta arviointiin.
- Kilpailutukseen oli tullut vähän tarjouksia. Osallistuneiden tarjoajien listoissa oli selkeitä eroja ja kilpailutuksen liikkumavaraa oli hyödynnetty. Esimerkiksi toinen tarjoaja ei tuonut listalla lainkaan puuropäiviä ja keittopäivinä sen rinnalla oli laatikoita.
12. Seuraava kokous
- Viikolla 23: varsinainen kokouspäivä 6.6. klo 17.00 ja varapäivä 5.6.2024 klo 17.00.
______________________ __________________
Heikki Mäkinen Vesa Vihervä
puheenjohtaja sihteeri
Pöytäkirjan tarkastajat
Mikko Rantala Tuula Sorjonen
Pöytäkirja Mäkelänrinteen lukio Pöytäkirja
Johtokunta
_________________________________________________________________________
Pöytäkirja lukukauden 2023–2024 toiseen johtokunnan kokoukseen
Kokousaika: 18.1.2024 klo 17.00
Kouluravintolan kabinetti.
Heikki Mäkinen, puheenjohtaja, huoltajien edustaja
Jenny Orphanou, varapuheenjohtaja, huoltajien edustaja
Leena Hartikainen, huoltajien edustaja
Sami Kopisto, huoltajien edustaja
Jari Leander, huoltajien edustaja
Pete Saarnivaara, huoltajien edustaja
Susanna Strömberg, huoltajien edustaja
Mikko Rantala, opettajien edustaja
Tuula Sorjonen, opettajien edustaja
Johanna Kärgin, muun henkilökunnan edustaja
Topias Muukkonen, opiskelijakunnan edustaja
Ella Leander, opiskelijakunnan edustaja
Vesa Vihervä, sihteeri/rehtori
1. Kokouksen avaus
- puheenjohtaja avasi kokouksen klo 17.00
2. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi
3. Esityslistan hyväksyminen
- esityslista hyväksyttiin sillä muutoksella, että kohta 10 muutettiin kohdaksi 7 ja samalla muiden kohtien numerointi muuttui.
4. Pöytäkirjan tarkastajien valinta
- Tuula Sorjonen ja Mikko Rantala
5. Edellisen kokouksen pöytäkirjan hyväksyminen
Syyskuun kokouksen pöytäkirja on luettavissa tämän linkin kautta.
Pöytäkirja hyväksyttiin.
6. Ajankohtaisia asioita koulusta
- Taloustilanne
- Rehtori kertoi vuoden 2023 taloustilanteesta ja totesi vuokrakulujen nousseen ja sen vuoksi budjetti ylittyi hieman.
- Vuoden 2024 talousluvuista ei ollut vielä tietoa, mutta opiskelijamäärän nousun pitäisi nyt näkyä täysimääräisenä koulun budjetissa.
- Kansainväliset hankkeet ja tapahtumat
- Erasmus+ -akkreditointi 2023–2027: Koulun Erasmus-hankkeen vastuuopettajat ovat saaneet hakemuksia tulevalle kaudelle, mutta rahoitettavien kohteiden valinta on vielä kesken.
- Transatlantic Classroom Project: Projektin matka toteutuu huhtikuussa.
- Avoimet opettajatehtävät
- opinto-ohjauksen lehtori
- päätoiminen tuntiopettaja englanti ja yhteiskuntaoppi
- Tehtävien hakuaika päättyy tammikuussa ja apulaisrehtorit tekevät haastattelut helmi-maaliskuun aikana.
- Koulun esittelyt uusille hakijoille
- Esittelyt ovat pääosin tammikuussa ja yksi etäesittely pidetään helmikuun puolella. Yhteensä esittelyjä on seitsemän kappaletta.
- Kevätkauden tapahtumia
- Keväällä jatketaan yhteisöllisten tapahtumien toteuttamista. Joka jaksossa pidetään ainakin yksi yhteisöllinen aamupala sekä yhteinen aamutreeni.
- Kouluruuan kilpailutus
- Kilpailutus toteutetaan kevään aikana ja uusi sopimus astuu voimaan elokuussa. Opiskelijat pääsevät arvioimaan kilpailutuksessa ruokalistoja ja heidän painoarvonsa on 20 pistettä/100. Loput tulevat hinnasta 50 ja ympäristöystävällisyydestä.
- Konepajan lukion perustaminen
- Konepajan päivälukio aloittaa elokuussa Töysänkadulla ja aikuislukion toiminnon siirtyvät silloin pois Mäkelänrinteen lukion tiloista.
7. Turvallisen tilan pelisäännöt
- Märskyssä on syksyn aikana työstetty koko yhteisön voimin turvallisen tilan pelisääntöjä. Ne julkaistaan neljän periodin alussa.
- Ohjeita tullaan hyödyntämään oppitunneilla ja ne tulevat näkyvästi esille koulun tiloihin.
8. Älylaitteiden käyttö Mäkelänrinteen lukiossa
- Koulun johtoryhmässä on opettajien toiveiden perusteella käsitelty älylaitteiden käytön rajoittamista Märskyssä. Johtoryhmässä päädyttiin rajoittamaan käyttöä oppitunneilla.
- Rehtori esitteli koulun suunnitteleman älylaitteiden käytön rajoittamisesta oppitunneilla.
- Johtokunta keskusteli asiasta ja kannatti ehdotettuja toimenpiteitä.
9. Fiilari-kyselyn tulokset
- Rehtori esitteli Fiilari-kyselyn tuloksia johtokunnalle.
- Fiilari on kaupungin henkilökunnalle suunnattu kysely, joka toteutettiin syys-lokakuussa 2023.
- Koulusta oli vastaamaan oikeutettu 50 opettajaa, joista 41 vastasi kyselyyn. Vastausprosentti oli 81 %.
- Tuloksia on käyty läpi tammikuussa ja kehittämiskohteiden valinta on vielä kesken, mutta ne valitaan henkilökuntakokouksessa 1.2.2024.
- Tuloksia on käsitelty koulun johtoryhmässä ja tiimeissä ennen johtokunnalle esittelyä. Tiimien käsittelyn jälkeen apulaisrehtorit tiivistivät seuraavat kohdat henkilökuntakokouksen käsittelyyn, joista vielä valitaan painopisteet:
1. KOULUTUS: Mitä ja millaista koulutusta tarvitaan/ kaivataan?
2. ONNISTUNEIDEN KÄYTÄNTEIDEN JAKAMINEN: Toteutus ja aiheet?
3. ONGELMAKOHTIEN ESILLE TUOMINEN: Mitä ovat ongelmakohdat, miten ne löydetään ja missä työstetään?
4. ESIHENKILÖN TUKI: Miten ja millaista? Mitä olisi välillinen tuki?
5. KIUSAAMINEN JA HÄIRINTÄ: Tunnistaminen, esilletuominen ja käsittely?
6. TIEDOTTAMINEN:Miten pitäisi vielä kehittää?
- Rehtori totesi esittelyssä, että tulokset ovat parantuneet edellisestä kerrasta ja tiimien työn pohjalta löytynee hyvät kehittämiskohteet.
- Johtokunta keskusteli tuloksista ja kehotti pitämään kehittämiskohteet lukumääräisesti rajattuina.
10. Huoltajien ilta 23.1.2024
- Illan aiheena on ”Miten Märskyssä tuetaan opiskelija?” Illan teema on muotoutunut huoltajien kysymysten pohjalta.
- Tilaisuuteen kutsutaan myös johtokunta.
- Tilaisuuteen oli ilmoittautunut kokoukseen mennessä 60 huoltajaa.
11. Seuraava kokous
Seuraava kokouspäivä on 14.3.24 klo 17.00 (varapäivä 13.3. klo 17.00)
12. Kokouksen päättäminen
Puheenjohtaja päätti kokouksen 19.10