Cristian Tissari da Costa opiskelee lähihoitajaksi oppisopimuksella: ”Saan palkkaa ja arvokasta työkokemusta”

Oppisopimuskoulutuksesta on tullut Helsingissä entistä suositumpaa. Cristian Tissari da Costa suorittaa sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa Stadin AO:ssa ja työskentelee Espoon sairaalassa.
Lähihoitajaopiskelija Cristian Tissari da Costa harjoittelee hoitotyötä.
Lähihoitajaksi opiskeleva Cristian Tissari da Costa erikoistuu opinnoissaan sairaanhoitoon ja huolenpitoon. Kuva: Sanna Wallenius

– Oppisopimuskoulutus on loistava tapa yhdistää teoriaopinnot ja käytännön työelämä, toteaa Cristian Tissari da Costa.

Harva ihminen tietää haaveammattinsa jo kolmevuotiaana. Cristian Tissari da Costa, 17, ilmoitti äidilleen pikkupoikana haluavansa lääkäriksi. Vuosien varrella toivelistalle vaihtuivat välillä poliisin ja palomiehen ammatit, mutta unelmatyötä on yhdistänyt aina yksi piirre: halu auttaa.

Sitä Cristian pääsee nykyään myös tekemään, sillä hän työskentelee neljänä päivänä viikossa Espoon sairaalan ortopedisella kuntoutusosastolla. Kerran viikossa Tissari da Costa saapuu Stadin AO:n Teollisuuskadun toimipaikkaan lähihoitajan opintojen teoriatunneille. Molemmat ovat osa hänen oppisopimuskoulutustaan.

– Minulle tämä on ollut mielekäs tapa opiskella, sillä pääsen hyödyntämään Stadin AO:sta saatuja oppeja heti käytäntöön. Oppisopimuskoulutus on loistava juttu senkin vuoksi, että saan työstä palkkaa ja pystyn verkostoitumaan varhain työelämän puolelle.  

Valtaosan teoriaopinnoista Tissari da Costa hoitaa omatoimisesti, jotta kaikki tarvittavat tutkinnon osat tulevat suoritetuksi.

– Oppisopimuskoulutus on palkitsevaa, mutta vaatii opiskelijalta suunnitelmallisuutta ja itsekuria. Itse en ole kokenut tätä raskaaksi. Olen tottunut opiskelemaan itsenäisesti ja kantamaan vastuuta opinnoistani.  
 

Hoitotyön kautta lääketieteelliseen

Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalaan erikoistuneen Cristian Tissari da Costan vahvuutena on kansainvälisyys. Nuorimies on asunut elämästään yhdeksän vuotta ulkomailla ja puhuu englantia, suomea ja portugalia.

Cristian kiittelee oppisopimuskoulutuksen mahdollistavaa työnantajaansa, Espoon sairaalaa, jossa hän on päässyt tekemään jo puolen vuoden aikana töitä monipuolisesti.

– Minulle on annettu lisää vastuuta sitä mukaa, kun taitoni ovat karttuneet. Vuorovaikutus ja potilaiden kohtaaminen ovat todella tärkeitä hoitotyössä ja niitä pääsee oppimaan parhaiten käytännön tilanteissa.

Tissari da Costa pitää sosiaali- ja terveysalan peruskoulutusta loistavana pohjana myös lääketieteellisiä opintoja ajatellen, jonne hän aikoo pyrkiä toisen asteen jälkeen.  

– Uskon, että minusta tulee aikanaan myös parempi lääkäri lähihoitajakokemuksen jälkeen. Ymmärrän kokonaisvaltaisemmin hoitajien työn arkea ja pääsen näkemään potilaiden koko hoitopolun. Se auttaa ymmärtämään, mistä ihmisen hyvinvointi ja terveys koostuvat. 
 

Oppisopimus voi lyhentää opiskeluaikaa

Miten oppisopimuskoulutukseen sitten pääsee? Stadin AO:n oppisopimusopettaja Meeri Wargh kertoo, että ensin on hankittava työpaikka, tai ainakin lupaus siitä.

– Sen jälkeen opiskelijan pitää olla yhteydessä oppisopimustoimistoon tai -opettajaan, ja täyttää hakemuslomake. Oppisopimus käynnistetään yhteisessä aloituspalaverissa opiskelijan, työnantajan ja oppisopimusopettajan kanssa.  

Oppisopimuksen aikaisessa työsuhteessa opiskelija saa alansa työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Lisäksi työnantaja saa oppilaitokselta erillistä koulutuskorvausta perustutkinto-opiskelijoista.

– Monet työnantajat suosivat oppisopimusmallia, sillä he näkevät tässä myös mahdollisuuden saada opiskelijan työntekijäksi valmistumisen jälkeen. Myös Helsingin kaupunki palkkaa lähihoito-opiskelijoita oppisopimussuhteeseen, Wargh kertoo.

Cristiankin tietää monia hoitoalan opiskelijoita, jotka ovat työllistyneet oppisopimuspaikkaansa.

– Hoitoalan työllisyystilannehan on hyvä, mutta se ei riitä. Jokainen haluaa löytää itselleen työpaikan, jossa on hyvä ilmapiiri. Oppisopimuskoulutuksen aikana tuosta saa hyvän käsityksen, kun työpaikan ihmiset ja käytännöt tulevat tutuiksi.

Oppisopimuskoulutuksen pituudesta voidaan sopia yhdessä oppilaitoksen ja opiskelijan työllistävän yrityksen kanssa. Yleensä tutkintoon valmistuminen kestää yhdestä kolmeen vuoteen.

– Omalla kohdallani oppisopimuskoulutus lyhentää opiskeluaikaani vuodella, Cristian sanoo. 
 

Monipuoliset työllistymismahdollisuudet

Stadin AO:n sosiaali- ja terveysalan koulutuksen opettajista monilla on käytännön taustaa hoitotyöstä. Hoitotyön opettaja Sari Kaassalmikin ehti erikoistua HUSin sairaanhoitajana leikkaukseen ja anestesiaan.

– Liitän opetukseen paljon esimerkkejä työelämästä, sillä opiskelijoiden on tärkeä oppia soveltamaan teoriaa käytäntöön, Kaassalmi kertoo.

Lähihoitajilla on nykyään entistä suurempi vastuu potilaiden kokonaisvaltaisesta hoidosta.  Se otetaan Kaassalmen mukaan huomioon myös koulutuksessa.

– Lääkehoidon osaamista korostetaan yhä enemmän. Uusiin tutkinnon perusteisiin on lisätty syksystä 2024 lähtien yhdeksi pakolliseksi tutkinnon osaksi Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella, josta opiskelija saa 10 osaamispistettä.

Opiskelijoiltaan Kaassalmi kyselee usein kuulumisia opintoihin ja työhön liittyen.

– Hoitoalan ammattilaisten on opittava pitämään huolta itsestään, sillä se on kaiken pohja tässä työssä. Muuten ei jaksa auttaa muita.

Cristian Tissari da Costalle vastapainoa tuo cheerleading, jossa hän on voittanut joukkueensa kanssa tänä vuonna komeasti jo MM-hopeaa ja SM-kultaa.  

– Tällä hetkellä ei ole vapaa-ajan ongelmia, sillä minulla on treenejä viisi, kuusi kertaa viikossa. Toisaalta nautin siitä, että pääsen urheilussa irti muusta arjesta.

Tulevasta lähihoitajan tutkinnostaan Cristian sanoo olevansa ylpeä, sillä hän pitää ammattia yhteiskunnan hyvinvoinnin peruspilarina.

– Hoitoala ja lääketiede kiinnostavat minua, sillä niissä yhdistyvät tiede, ihmisen biologia, vuorovaikutus ja inhimillisyys. Työllistymismahdollisuudet alalla ovat monipuoliset.

Teksti ja kuvat: Sanna Wallenius