Eteläiselle ja Pohjoiselle Hesperiankadulle suunnitellaan puiston peruskorjausta ja muutoksia liikenteeseen

Eteläisen ja Pohjoisen Hesperiankadun väliselle puistoalueelle suunnitellaan peruskorjausta. Suunnitteilla on myös muutoksia alueen liikenteeseen. Suunnitelmien lähtökohtia esitellään asukaskävelyllä tiistaina 29. elokuuta klo 17–19.
Hesperian esplanadin puistossa on muun muassa presidentti Risto Rytin muistomerkki. Kuva: Teina Ryynänen
Hesperian esplanadin puistossa on muun muassa presidentti Risto Rytin muistomerkki. Kuva: Teina Ryynänen

Hesperian esplanadi sijaitsee Eteläisen ja Pohjoisen Hesperiankadun välisellä alueella ulottuen Taivallahdelta Mannerheimintielle asti. Historiallinen puisto tarvitsee peruskorjauksen, jota varten kaupunki laatii suunnitteluperiaatteet syksyn aikana. Puiston läpi kulkeva pyöräilyreitti siirretään katualueelle ja sen myötä alueelle tehdään myös liikennesuunnitelma.  

Puistoon suunnitellaan peruskorjausta 

Suunnittelun tavoitteena on puiston ominaispiirteiden säilyttäminen ja vahvistaminen. Hesperian esplanadin ominaispiirteitä ovat muun muassa katuja ja puistoa rajaavat puurivit, leikatut orapihlaja-aidat, puiston käytävät sekä laajat kenttäalueet.  

Suunnitteluperiaatteissa käydään läpi myös puiston valaistus ja kalusteet, hulevesien käsittely, puiston luontoarvot sekä puistossa sijaitsevien muistomerkkien arvonmukainen ympäristö. Työssä otetaan kantaa myös puiston puurivien uudistamisperiaatteisiin. Myös Leikkipuisto Taivallahden tuleva peruskorjaus otetaan huomioon.  

Pyöräily siirtyy puistosta katualueelle 

Hesperian esplanadin läpi kulkee pyöräilyn pääreitti Taivallahdelta Töölönlahdelle. Puiston läpi kulkeva reitti on ongelmallinen sekä pyöräliikenteen selkeyden että sujuvuuden kannalta. Tavoitteena on poistaa epäselvä pyöräilyreitti puistosta ja siirtää se katualueelle. Jatkossa pyöräliikenne kulkee joko yksisuuntaisilla pyöräkaistoilla tai autoliikenteen kanssa samalla ajoradalla. Muutoksilla myös jalankulun miellyttävyys puistossa paranee.

Mikäli suunnittelussa päädytään yksisuuntaisiin pyöräkaistoihin, pysäköintipaikkojen määrä vähenisi merkittävästi Pohjoisella ja Eteläisellä Hesperiankadulla. Suunnittelun aikana tutkitaan myös muita vaihtoehtoja. Tavoitteena on, että kaduilta poistuisi mahdollisimman vähän pysäköintipaikkoja. 

Puiston viereisillä kaduilla tavoitteena on rauhoittaa autoliikenne ajonopeuksia hillitsevillä kavennuksilla ja korokkeilla. Suunnittelun aikana tutkitaan myös mahdollisuutta lisätä suojatie Runeberginkadulle helpottamaan jalankulkijoiden liikkumista puiston läpi.  

Tervetuloa keskustelemaan liikenteestä ja puistosta 29. elokuuta 

Puiston peruskorjauksen ja liikennejärjestelyiden tavoitteista keskustellaan asukaskävelyllä tiistaina 29. elokuuta. Kävely alkaa puiston länsipäästä Taivallahdelta klo 17 ja päättyy puiston itäosaan Mannerheimintien eteen klo 19. Liikkeelle lähdetään puiston avoimelta ruohoalueelta Pohjoisen Hesperiankatu 33 kohdalta. Kävelyn aikana pysähdytään kaksi kertaa: ensimmäisen kerran puiston hiekkakentällä ja toisen kerran Töölöntorinkadun kohdalla. Asukaskävelyn tarkempi ohjelma aikatauluineen löytyy Helsingin kaupungin tapahtumakalenterista osoitteesta tapahtumat.hel.fi.   

Puiston peruskorjauksesta laaditaan suunnitteluperiaatteet, jotka käsitellään kaupunkiympäristölautakunnassa alkuvuodesta 2024. Suunnitteluperiaatteissa käydään läpi puiston korjauksen tavoitteet ja lähtökohdat ja ne ohjaavat puiston jatkosuunnittelua. Puisto peruskorjataan arviolta vuonna 2027—2028.  

Liikennejärjestelyistä tehdään vaihtoehtoisia liikennesuunnitelmaluonnoksia. Luonnokset tulevat asukkaiden kommentoitavaksi ja niistä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin syksyllä. Liikennesuunnitelma tulee päätöksentekoon arviolta alkuvuodesta 2024.