Euroopan Unionin nuoriso-orkesteri esiintyy 3. huhtikuuta Musiikkitalolla

Musiikkitalolla 3. huhtikuuta klo 19 järjestettävä konsertti on huipennus orkesterin nelipäiväiselle ‘Nuori Eurooppa saapuu Suomeen’ residenssivierailulle Helsin
Ryhmä jousisoittajia seisomassa ja pitämässä tahtipuikkojaan ylhäällä.

Musiikkitalolla 3. huhtikuuta klo 19 järjestettävä konsertti on huipennus orkesterin nelipäiväiselle ‘Nuori Eurooppa saapuu Suomeen’ residenssivierailulle Helsingissä ja Tampereella.

"Euroopan lahjakkuuksien kermaksi” Lontoon Times-lehden kuvailema ja “parhaista parhaimmaksi” Deutsche Wellen hehkuttama Euroopan Unionin nuoriso-orkesteri (EUYO) saapuu Suomeen merkittävällä residenssillään, jonka ytimessä on konsertti sunnuntaina 3. huhtikuuta klo 19 Musiikkitalolla maailmankuulun unkarilaisen maestro Iván Fischerin sekä suomalaisviulisti Kreeta-Julia Heikkilän kanssa. Ainutlaatuinen kolmen konserton ohjelma on omistettu Suomelle ja Helsingin kaupungille.

Olen niin onnellinen, että EUYO on tulossa Suomeen”, tunnelmoi Venla Lahti, 19-vuotias orkesterin helsinkiläinen kontrabasisti. En malta odottaa, että pääsen jakamaan kokemuksen, ja EUYO:n henkeä, meitä katsomaan saapuvan yleisön kanssa.”

EUYO:n pääsihteeri Marshall Marcus kommentoi:

Olemme todella iloisia tulostamme Suomeen ensimmäisellä suurella konsertillamme Helsingissä sitten vuoden 2004. Haluankin osoittaa kunnioitukseni yhteistyökumppaneillemme, jotka ovat auttaneet tämän konsertin mahdollistamisessa. Tunnemme nyt enemmän kuin koskaan, että työmme pääviestiä – rauhasta, harmoniasta ja yhdessä tekemisen positiivisuudesta – tarvitaan, enkä voi kuvitella parempaa paikkaa Euroopassa tämän osoittamiseksi kuin Suomi. Maa, joka ymmärtää ja toimii esimerkkinä näille arvoille.

Näinä historiallisina aikoina, joita elämme, ihmiset kaikkialla Euroopassa ovat kokoontuneet kaduille ilmaisemaan tukensa rauhalle, myös laulaen kuten Suomessa, kommentoi Euroopan komission Suomen-edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen. — Euroopan Unionin nuoriso-orkesteri musiikkeineen yhtyy rauhanilmaisuun edistäen yhtenäisyyttä, harmoniaa ja ystävyyttä ilman rajoja – jota se on tehnyt jo vuosikymmeniä eurooppalaisten arvojen lähettiläänä. Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi EUYO:n konsertteihin ja tapahtumiin Helsingissä sekä Tampereella!

Euroopan Unionin kulttuurilähettiläänä toimiva orkesteri on iloinen ensimmäisestä orkesterivierailustaan Suomessa. Vierailun mahdollistavat Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä valikoima suomalaisia yhteistyökumppaneita kuten Jane ja Aatos Erkon säätiö, Sibelius-Akatemia, Helsingin kaupunki ja pormestari Juhana Vartiainen, El Sisteman Tempo-ohjelma, Euroopan komission Suomen-edustusto sekä Erkki Liikanen.

95 nuorta ja taitavaa muusikkoa kaikista EU-jäsenmaista harjoittelevat ja esiintyvät yhdessä niin virallisissa kuin epävirallisissa tilaisuuksissa sekä innovatiivisissa yhteistyötoiminnoissa nuorten helsinkiläisten ja tamperelaisten muusikoiden kanssa. Huhtikuun 3. päivän konserttiin huipentuvan residenssin ohjelmassa on lisäksi avoimia harjoituksia, moninaiselle yleisölle suunniteltuja yhteisötapahtumia sekä kulttuuriteemaista keskustelua.

Suomalaista musiikkia ja muusikoita esittelevä konsertti alkaa Einojuhani Rautavaaran kiehtovalla ja omaperäisellä teoksella Cantus Arcticus, konsertolla linnuille ja orkesterille. Oulun yliopiston tilaamassa teoksessa orkesteria täydentää linnunlaulu, jota on äänitetty Liminganlahden soilta. Toisena ohjelmassa on Jean Sibeliuksen virtuoosinen d-molli viulukonsertto, jonka solistina esiintyy viulisti, Sibelius-Akatemian alumni, Kreeta-Julia Heikkilä. Konsertti päättyy Béla Bartókin orkesterikonserttoon, jonka solistisesti soivat soitinryhmät yhdistyvät lopussa yhteen mahtavimmista ja voitonriemukkaimmista orkesterifinaaleista.

Konsertin jälkeen luvassa on ilmaiset konserttijatkot: EUYO:n kuuluisa Late Night Sessio Musiikkitalon Black Boxissa. Nuorten muusikoiden itse järjestämässä tilaisuudessa kuullaan musiikkia eri genreistä, haastatellaan muusikoita sekä taitei
lijoita, tutkitaan musiikin voimaa – ja ennen kaikkea pidetään hauskaa.

Lisää aiheesta
Musiikkitalo(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Liput (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)15, 50€/6