Europeiska Unionens Ungdomsorkesters konsert uppträder i Helsingfors

Europeiska Unionens Ungdomsorkesters konsert äger rum den 3 april kl. 19 på Musikhuset.
Ryhmä jousisoittajia seisomassa ja pitämässä tahtipuikkojaan ylhäällä.

Europeiska Unionens ungdomsorkesters konsert äger rum den 3 april kl. 19 på Musikhuset. Konserten blir höjdpunkten av orkesterns innovativa fyra dagar långa besök "Unga Europa kommer till Finland" i Helsingfors och Tammerfors. Huvudkonserten dirigeras av den världsberömde dirigenten Iván Fischer och solist är violinisten Kreeta-Julia Heikkilä.

Beskrivna som "Gräddan av Europas begåvning" av The Times, London och "det bästa av det bästa" av Deutsche Welle, kommer musikerna från European Union Youth Orchestra (EUYO) till Finland för ett 4-dagars besök. Vistelsen kulminerar i konserten söndagen den 3 april kl 19:00 i Musikhusets stora sal med den världsberömde ungerske dirigenten Iván Fischer och den finska violinisten Kreeta-Julia Heikkilä i ett unikt program tillägnat Finland och Helsingfors.

Jag är så glad att EUYO kommer till Finland, säger Venla Lahti, en 19-årig helsingforsare och kontrabasmusiker i orkestern. Jag väntar ivrigt på att dela med mig av EUYO-andan och erfarenheterna med människor som kommer att besöka oss och lyssna på oss.

Marshall Marcus, generalsekreteraren för EUYO, kommenterar:
Vi är mycket glada över att komma till Finland för vår första stora konsert i Helsingfors sedan 2004, och jag skulle vilja hylla våra partners som har hjälpt till att göra denna konsert möjlig. Nu mer än någonsin känner vi att budskapet om vårt arbete - fred, harmoni och det positiva värdet av att arbeta tillsammans - behövs, och jag kan inte tänka mig någon bättre plats i Europa att visa detta på än Finland, ett land som förstår och så bra lever upp till dessa värden.

I dessa historiska tider vi lever i, har människor över hela Europa samlats på gatorna för att uttrycka sitt stöd för fred, även genom att sjunga såsom i Finland, kommenterade Maria Kokkonen, tillförordnad chef för Europeiska kommissionens representation i Finland. European Youth Orchestra med sin musik ansluter sig till (ljudet av )detta gemensamma uttryck för fred, som främjar enhet, harmoni och vänskap utan gränser - något som det har gjort i decennier som ambassadör för europeiska värderingar. Jag välkomnar alla varmt till EUYO:s konserter och evenemang i Helsingfors och Tammerfors!

Orkestern är en kulturambassadör för Europeiska unionen och gläder sig över att ha sin första turné i Finland, genomfört i samarbete med det finska undervisnings- och kulturministeriet och ett stort antal finska partnerinstitutioner såsom Jane och Aatos Erkkos Stiftelse, Sibelius-Akademin, Helsingfors stad och borgmästaren Juhana Vartiainen, Tempo El Sistema-programmet, EU-kommissionens representation i Finland och Erkki Liikanen.

95 unga begåvade musiker från alla EU:s medlemsländer kommer att repetera och uppträda både på traditionella och otraditionella ställen på innovativa sätt tillsammans med unga musiker från Helsingfors och Tammerfors. Gratis öppna repetitioner och samhällsevenemang utformade för varierande publik, såväl kulturdiskussioner ingår i besöksprogrammet, som kulminerar i konserten den 3 april.

Konserten lyfter fram finsk musik och finska musiker. Den börjar med Einojuhani Rautavaaras konsert för fåglar och orkester, Cantus arcticus, ett beställningsarbete från år 1972 av Uleåborgs universitet, där orkestern ackompanjerar en förtrollande inspelning av fågelsång inspelad i Limingovikens våtmarker. Programmet fortsätter med violinkonserten i d-moll av Jean Sibelius, ett virtuost stycke med soloviolinisten och Sibeliusakademins alumn Kreeta-Julia Heikkilä.

Konserten avslutas med Béla Bartóks Konsert för orkester, där varje instrumentsektion behandlas som en solostämma, och avslutas med en av de största och mest triumferande orkesterfinalerna. Kvällen avslutas med en Late Night Club Session i Musikhusets Black Box-sal, arrangerad av de unga musikerna. Under detta informella evenemang framför orkestermedlemmarna olika slags musik, intervjuar andra musiker och artister, utforskar kraften i informell musik och har - framför allt -  helt enkelt kul.

Läs mer:
Musikhuset(Länk leder till extern tjänst)
Biljetter(Länk leder till extern tjänst) 15,50 € / 6 €