Hakalanniemeen valmistuu syksyksi uusi lintulava

Viikin Hakalanniemeen rakennetaan kevään ja kesän aikana uusi lintulava, joka tulee palvelemaan alueen kasvavia kävijämääriä sekä erilaisia isompia vierailuryhmiä. Modulaariselta lavarakennelmalta on mahdollista tarkkailla Vanhankaupunginlahden lintuja ja luontoa useaan eri suuntaan.
Uudelta lintulavalta voi tarkkailla Vanhankaupunginlahden lintuja ja luontoa useaan eri suuntaan.  Kuva: Studio Puisto Arkkitehdit Oy
Uudelta lintulavalta voi tarkkailla Vanhankaupunginlahden lintuja ja luontoa useaan eri suuntaan. Kuva: Studio Puisto Arkkitehdit Oy

Lintulavan suunnittelussa on huomioitu sen sopivuus maisemallisesti kosteikon reunaan. Suunnittelussa on kiinnitetty huomiota myös lavan toiminnallisuuteen kesäisin, kun ruovikko kasvaa melko korkeaksi lavan edessä.

Rakenteilla oleva lintulava sijaitsee Viikki-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueen vieressä. Lintulavan paikka ja tarve on määritelty vuonna 2016 laaditussa luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelmassa.

Puuston raivaukset ja alueelle johtava työmaatie on toteutettu jo syksyllä 2022. Itse lavan rakennustyöt tehdään tämän kevään ja kesän aikana, ja tavoitteena on saada lava valmiiksi ennen syksyn muuttolintukautta. Työt pyritään tekemään yhtäjaksoisesti ja mahdollisimman tiiviissä aikataulussa, ja rakentaminen toteutetaan niin, että työstä syntyy mahdollisimman vähän melua ja muuta häiriötä. Kevään ja kesän mittaan lavan edustalle kasvava järviruoko toimii osaltaan visuaalisena suojana lahdelle päin.

Hakalanniemen lintulavan on suunnitellut Studio Puisto Arkkitehdit Oy ja rakentamisesta vastaa Helsingin kaupungin liikelaitos Stara.

Uudet rakenteet vastaavat suureen kävijämäärään

Vanhankaupunginlahti on erittäin suosittu ulkoilu-, virkistys- ja luontokasvatusalue. Korona-aikana alueen kävijämäärät kasvoivat huomattavasti ja esimerkiksi vuonna 2020 Lammassaaren lankkupolulla laskettiin noin 200 000 kävijää. Tämän jälkeen kävijämäärät ovat tasoittuneet, mutta on oletettavaa, että käyttö lisääntyy tulevaisuudessa mm. lahden ympärillä tapahtuvan täydennysrakentamisen myötä. Vanhankaupunginlahdella vierailee myös hyvin paljon erilaisia ryhmiä, kuten koululuokkia sekä opastettuja retkiä muualta Suomesta ja ulkomailta.

Vaikka alueella on jo nykyisellään lukuisia virkistysrakenteita ja alueen palvelutaso on muihin luonnonsuojelualueisiin nähden korkea, on uusille rakenteille edelleen tarvetta. Varsinkin suosituimpiin aikoihin vuodesta nykyiset lintutornit ja -lavat eivät riitä palvelemaan Vanhankaupunginlahden kävijämäärää.

Nykyiset rakenteet ovat myös liian pieniä yli kymmenen hengen ryhmien vierailuihin. Hakalanniemen uusi lintulava sekä Lammassaareen kesäkuussa valmistuva piilokoju vastaavat näihin tarpeisiin. Uudet virkistysrakenteet on suunniteltu myös esteettömiksi, mikä parantaa liikuntarajoitteisten henkilöiden yhdenvertaista pääsyä luonnon ääreen.

Lintulavojen yleisenä ajatuksena on, että lintuja pystyy tarkkailemaan matalammalta, mutta lähempää. Näin lintulavat ja piilokojut mahdollistavat luonnon tarkkailun helpommin myös niille, joilla ei ole kaukoputkea käytössään. Esimerkiksi Lammassaaren lankkupolun varrella olevat matalat katselutasanteet ovat olleet erittäin suosittuja luonnon tarkkailupaikkoja.

Hakalanniemen lintulavan sijainti (pdf)