Helsingin kaupungin lukiot ja Stadin AO kiinnostivat yhteishaussa

Kevään yhteishaussa Helsingin kaupungin lukioista opiskelupaikan sai 3 206 ja Stadin ammatti- ja aikuisopistosta (Stadin AO) 2 154 opiskelijaa. Stadin AO:n ja kaupungin lukioiden uusien, yhteishaussa valittujen opiskelijoiden nimet julkaistaan 15. kesäkuuta.
Nuori istuu puussa.

Lukiot ja Stadin AO julkaisevat uusien opiskelijoidensa nimet omilla verkkosivuillaan. Vain julkaisuun lupansa antaneiden nimet ovat näkyvissä. 

Opiskelupaikan saanneille lähetään henkilökohtaisesti postia, jossa on tarkemmat ohjeet paikan vastaanottamisesta. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 29.6.2023.

Yhteishaussa hakeneille kaupungin lukioissa ja Stadin AO:ssa on yhteensä 5 799 aloituspaikkaa. Kevään yhteishaussa näille paikoille haki 6 078 ensisijaista hakijaa.

Lukioiden opintovalikoima laajenee entisestään 

Helsingin kaupungilla on 15 lukiota, joista kolme on ruotsinkielistä. Kaupungin lukioista opiskelupaikan sai 3 206 nuorta. Ensisijaisia hakijoita oli 4 098, joista suomenkielisiin lukioihin haki 3 582 ja ruotsinkielisiin 516.

Monipuolisen korkeakouluyhteistyön lisäksi lukiolaiset voivat jatkossa opiskella myös ammatillisia tai työväenopiston opintoja.

– Ensi lukuvuoden aikana lukiokoulutus, Stadin AO ja Helsingin työväenopisto kehittävät yhteistarjottimen, josta kaikkien eri oppilaitosten opiskelijat voivat valita toistensa opintoja. Ristiinopiskelu tulee tukemaan opiskelijoiden hyvinvointia ja kokemusta omasta osaamisestaan, kertoo lukiokoulutuksen päällikkö Tarja Aro-Kuuskoski.

Helsingin kaupungin suomenkielisissä lukioissa keskiarvoraja oli 7,25 ja ruotsinkielisissä lukioissa 7,17. Alin lukioon pääsyn keskiarvo vaihtelee Helsingissä, sillä hakijoiden määrä, heidän keskiarvonsa ja lukioiden aloituspaikkojen määrä vaihtelevat vuosittain.

Jatkossa kaupungin lukioihin voi hakeutua muulloinkin kuin yhteishaun aikana. Syksyllä, talvella ja keväällä lukioiden jatkuvaan hakuun tulevat lukuvuoden aikana vapautuneet opiskelupaikat. Tämän kesän jatkuvassa haussa on tarjolla yhteishaussa täyttämättä jääneitä opiskelupaikkoja.

Lisätietoa Helsingin kaupungin lukioista verkkosivuilla 

Stadin AO:ssa runsaasti koulutusvaihtoehtoja

Stadin AO:sta opiskelupaikan sai 2 154 hakijaa. Ensisijaisia hakijoita oli 1 980. Suosituimpia hakukohteita yhteishaussa olivat lääkeala, hammastekniikka, media-ala ja kuvallinen ilmaisu, sähkö- ja automaatioala, tieto- ja viestintätekniikka sekä hius- ja kauneudenhoito.

– On ilahduttavaa, että Stadin AO kiinnosti jälleen yhteishaussa. Oppilaitos tarjoaa monipuolisia koulutusmahdollisuuksia – meillä voi valmistua yli 50 eri ammattiin, jonka lisäksi voi opiskella esimerkiksi lukio-opintoja, kertoo ammatillisen koulutuksen päällikkö Maria Sarkkinen.  

Yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa jääneet voivat hakea Stadin AO:n tutkintoihin joustavasti ympäri vuoden.

Lisätietoa jatkuvasta hausta Stadin AO:n verkkosivulla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

TUVA antaa valmiuksia toisen asteen koulutukseen  

Oppivelvollisuutta voi suorittaa myös tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa eli TUVAssa. Koulutuksessa opiskelija voi tutustua ammatillisiin tai lukio-opintoihin sekä vahvistaa toisella asteella tarvittavia taitoja. Opinnot kestävät enintään vuoden, mutta opiskelija voi omien suoritustensa perusteella siirtyä toisen asteen koulutukseen jo aiemmin.

Yhteishaun aikana TUVA-koulutukseen oli hakijoita 1 323, joista 117 oli ensisijaista hakijaa.

Jos nuori ei saa yhteishaussa toisen asteen opiskelupaikkaa, hän voi yrittää saada paikan Stadin AO:n ja lukioiden jatkuvien hakujen kautta. Oman koulun opinto-ohjaaja ja Ohjaamon oppivelvollisuustiimi auttavat hakemisessa kesällä ja tarvittaessa myös syksyllä. Viime kädessä hakijalle voidaan osoittaa opiskelupaikka TUVA-koulutuksesta.