Stadens gymnasier och Stadin AO populära i gemensam ansökan

I vårens gemensamma ansökan fick 3 206 studerande en studieplats på något av Helsingfors stads gymnasier och 2 154 studerande en studieplats på det finska yrkes- och vuxeninstitutet Stadin ammatti- ja aikuisopisto (Stadin AO). Namnen på de nya studerande som fått en studieplats i gemensam ansökan publiceras idag den 15 juni.
Nuori istuu puussa.

 Stadens gymnasier och Stadin AO lägger ut namnen på sina nya studerande på sina webbplatser. På namnlistorna finns endast de sökande som har gett tillstånd till att deras namn publiceras.  

De antagna får också ett personligt antagningsbrev med noggrannare instruktioner om hur de bekräftar att de tar emot studieplatsen. Studieplatsen ska tas emot senast 29.6.2023.

Vid stadens gymnasier och Stadin AO finns sammanlagt 5 799 nybörjarplatser för dem som sökt studieplats i den gemensamma ansökan. I vårens gemensamma ansökan sökte 6 078 förstahandssökande till dessa platser. 

Stadens gymnasier lockar 

Helsingfors stad har 15 gymnasier av vilka tre stycken är svenskspråkiga. I stadens gymnasier fick 3 206 unga en studieplats. Antalet förstahandssökande uppgick till 4 098. Antalet förstahandssökande till de svenskspråkiga gymnasierna var 516 och till de finskspråkiga 3 582.  

Moa Thors, chef för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, gläder sig över att stadens svenskspråkiga gymnasier även i år intresserar sökande. 

"Helsingfors stads gymnasier håller en hög nivå. Vi utvecklar ständigt vår pedagogik och är måna om att våra lärmiljöer ska vara ändamålsenliga och moderna." 

I Helsingfors stads svenskspråkiga gymnasier var medeltalsgränsen 7,17 och i de finskspråkiga gymnasierna var den 7,25. Det lägsta medeltalet för antagning till gymnasiet varierar i Helsingfors, eftersom antalet sökande, de sökandes medeltal och antalet nybörjarplatser på gymnasierna varierar från år till år.  

Stadens gymnasier är Brändö gymnasium, Gymnasiet Lärkan, Tölö gymnasium, Alppilan lukio, Etu-Töölön lukio,  Helsingin kielilukio, Helsingin kuvataidelukio, Helsingin luonnontiedelukio, Helsingin medialukio, Kallion lukio, Mäkelänrinteen lukio, Ressun lukio, Sibelius-lukio,  och Vuosaaren lukio.

Gymnasiernas webbsidor

Stadin AO:s mångsidiga utbildningsalternativ 

Vid det finska yrkes- och vuxeninstitutet Stadin AO fick 2 154 sökande en studieplats. Antalet förstahandssökande till Stadin AO var 1 980. Populära grundexamina var den här våren läkemedelsbranschen, tandtekniken, laboratoriebranschen, mediebranschen, el- och automationsbranschen samt logistikbranschen.  

"Det är mycket glädjande att det fanns ett intresse också den här gången för Stadin AO i den gemensamma ansökan. Stadin AO erbjuder mångsidiga möjligheter att förvärva kunnande – hos oss kan man utexamineras till över 50 olika yrken och dessutom kan man bedriva gymnasiestudier på det finska yrkesgymnasiet", berättar Maria Sarkkinen, chef för yrkesutbildningen på Stadin AO.  

De som blev utan studieplats i den gemensamma ansökan kan ansöka flexibelt året runt till Stadin AO:s examensalternativ. Mer information om kontinuerlig ansökan finns på Stadin AO:s webbsidor(Länk leder till extern tjänst)  (på finska).   

Hux-utbildningen alternativ för de som saknar studieplats  

Alla niondeklassare som går ut grundskolan ska numera söka till en utbildning på andra stadiet för att fullgöra sin läroplikt. Om en elev inte får en plats i den gemensamma ansökan hjälper grundskolans elevhandledare och Navigatorn Helsingfors eleven, också under sommaren, och hänvisar hen till kontinuerlig ansökan.   

Läroplikten kan också fullgöras i utbildning som handleder för examensutbildning (Hux), som är förlagd mellan den grundläggande utbildningen och utbildningen på andra stadiet. Om du blir utan studieplats kan du i sista hand anvisas en plats i Hux-utbildningen, som på svenska ordnas av yrkesinstitutet Prakticum.

I Hux-utbildningen får eleven hjälp med att utveckla sina studiefärdigheter samt med att välja bransch och fortsatt utbildning. Under utbildningen har eleven möjlighet att bekanta sig med både yrkes- och gymnasiestudier. Den som vill kan också höja sina slutvitsord från grundskolan. 

Hux räcker i högst ett år (38 veckor), men den studerande kan flexibelt inleda studierna på andra stadiet före det.