Helsingin kaupunginarkisto liittyi hakupalvelu Finnaan

Helsingin kaupunginarkisto liittyi hakupalvelu Finnaan.
Kollaasikuva, jossa on muun muassa kuva vanhasta rakennuksesta.

Helsingin kaupunginarkisto on yksi Suomen suurimpia keskusarkistoja. Kaupunginarkiston arkistoaineistot käsittävät yhteensä noin 18 hyllykilometriä asiakirjoja, piirustuksia ja karttoja. Aineistosta on digitoitu yli 6 miljoonaa sivua. Digitoituihin aineistoihin kuuluu muun muassa 10 000 karttaa ja 20 000 piirustusta.

Helsingin kaupunginarkiston historialliset aineistot muodostavat merkittävän osa-alueen koko arkiston asiakirjakokonaisuudesta. Varhaisimmat yhteneväiset asiakirjasarjat alkavat 1720-luvulta Suuren Pohjan sodan jälkeen. Tätä aineistoa edustavat esimerkiksi Helsingin maistraatin pöytäkirjat.

Merkittävistä historiallisista aineistoista erityismaininnan ansaitsevat myös Helsingin lähialueita koskevat historialliset kartat vuosilta 1700–1950. Karttoja on digitoitu jo noin 2 200 kappaletta.

Muita merkittäviä historiallisia digitoituja aineistokokonaisuuksia ovat esimerkiksi rakennuskonttorin ja Helsingin maistraatin vanhat rakennuspiirustukset. Näiden joukosta löytyvät esimerkiksi upeat käsin väritetyt rakennuspiirustukset 1900-luvun taitteen molemmin puolin. Rakennusviraston puisto-osaston arkistokokonaisuudesta löytyy satoja yksityiskohtaisia puistosuunnitelmia.

Vapaasti hyödynnettävissä olevaa aineistoa erilaisiin tieteellisiin ja taiteellisiin tarkoituksiin

Kiinnostavista historiallisista arkistokokonaisuuksista voidaan mainita lisäksi digitoidut Helsingin kaupunginvaltuuston pöytäkirjat ja päätösasiakirjat vuosilta 1875–1920, Helsingin kaupunginhallituksen mietinnöt vuosilta 1875–1982, Helsingin merimieshuoneen matrikkelit ja miehistöluettelot vuosilta 1764–1871, Helsingin raastuvanoikeuden tuomiotaltiot vuosilta 1813–1860 sekä perukirjat vuosilta 1809–1880.

Helsingin kaupunginarkiston aineistoista laaditut digitoidut versiot ovat resoluutioltaan korkealaatuisia. Osa asiakirja-aineistosta on myös tekstintunnistettu, jolloin hakuja pystyy kätevästi kohdistamaan myös asiakirjojen sisältöihin. Useimmista digitoiduista piirustuksista ja kartoista on tarjolla sekä erittäin korkearesoluutioinen tiff-versio että tilavaatimuksiltaan kevyempi jpg-versio. Kaupunginarkiston julkinen aineisto kuuluu CC BY 4.0 -lisenssiin piiriin. Se tarkoittaa sitä, että aineisto on vapaasti hyödynnettävissä erilaisiin tieteellisiin ja taiteellisiin tarkoituksiin. Aineiston alkuperä on aina mainittava asianmukaisesti.

Hakupalvelu Finna on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen verkko-osoitteeseen. Siellä niiden äärelle pääsee sujuvasti. Lisäksi Finna kehittää yhdessä asiakasorganisaatioidensa kanssa maksutonta alustaa, jolla eri toimijat voivat luoda oman sähköisen hakupalvelun tai esimerkiksi verkkokirjaston.

Lue lisää:

Helsingin

kaupunginarkisto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Finna.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: Tuukka Jaromaa, Helsingin kaupungin aineistopankki.