Helsingin kaupunginkirjaston Vaikuttava kirja -kirjoituskilpailu ratkesi

Helsingin kaupunginkirjaston järjestämän kirjoituskilpailun voittajat ovat selvillä.
Kuvitus, jossa henkilö katsoo kirjaa, jonka sisältä versoo kukkia.

Helsingin kaupunginkirjaston järjestämän kirjoituskilpailun voittajat ovat selvillä. Nuorten sarjassa ensimmäiselle sijalle sijoittui 19-vuotias Isabel Nieminen Helsingistä. Aikuisten sarjan voitti 46-vuotias Susanna Arminen, hänkin Helsingistä.

Kisaan toivottiin vapaamuotoisia esseitä kirjasta, joka muutti tai vaikutti lukijaansa. Osallistujien tekstit käsittelivät kirjoja Aapisesta Koraaniin ja palkitusta nykykirjallisuudesta satoja vuosia vanhoihin klassikoihin. Esseet olivat rakkaudentunnustuksia kirjoille, kirjastoille ja lukemiselle yleensä.

”Tekstit olivat tasokkaita ja ne kuvastivat hienosti sitä, miten voimakkaasti erityisesti nuorena luettu kirja voi vaikuttaa elämään. Monet kirjoittajat kertoivat myös konkreettisista asioista ja muutoksista, joita olivat tehneet arjessaan kirjallisuuden innoittamina. Raati oli kuitenkin hyvin yksimielinen voittajista”, kommentoi nuorten raati.

Raadit jäivät kaipaamaan vielä rohkeampia kirjallisia kokeiluja. Essee kaunokirjallisena lajina tuntui olevan monelle kirjoittajalle vieras.

”Arvostimme erityisesti elävästi rönsyilevää ja kaunokirjallista otetta. Moni essee noudatti tuttua kaavaa ja toi mieleen kouluajat. Toisaalta yleinen ja henkilökohtainen yhdistyivät teksteissä kiinnostavalla tavalla”, aikuisten raati toteaa.

Aikuisten sarjan voittaja Susanna Arminen erittelee Proust-esseessään taiteen vaikutusta elämään oivaltavasti. “Taide parhaimmillaan mahdollistaa ajassa siirtymisen menneisyyteen ja tulevaisuuteen, se saa ajan venymään, kulumaan hitaasti tai juoksemaan huimaa vauhtia, kuten Marcelin herätessä päiväunilta nojatuolissaan, nähdessään kaikki elämänsä huoneet ja nojatuolit vilistämässä edessään, yksi toisensa perässä.”

Voittajat palkitaan kirjakaupan lahjakortein sekä Suurteoksia-kirjalla (Tammi, 2021). Parhaat tekstit julkaistaan pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-verkkosivuilla.

Kilpailun tuomariston muodostivat Helsingin kaupunginkirjaston asiantuntevat lukijat.

VOITTAJAT

Nuorten sarja (12–20-vuotiaat)

1. Isabel Nieminen: Ett verk som förändrade mig
Hurmaava kurkistus lapsuuteen, jossa elämän suurin sankari onkin pieni elämästä nauttiva nalle. Kirjoittaja rakentaa tarinaa taitavasti ja saa lukijan koukkuun jo ensimmäisestä lauseesta lähtien. Toiveikas ja iloa herättävä teksti. Teksti saa pohtimaan, miksi tosiaan emme elä enemmän kuin Nalle Puh?

2. Heidi Mönkkönen: Pimeästä valosta valoa pimeään – silmiä avaava lukukokemus
Syvästi henkilökohtainen ja koskettava teksti, herkkyyttä ja voimaa huokuva. Elämäntilanteet kirjan päähenkilön ja kirjoittajan kanssa kulkevat soljuvasti yhdessä. Kirjoittajan oivallukset elämästä ja lukemisesta ovat innostavia.

3. Julia Berg: Kun elämä romahtaa muutamassa hetkessä – Nobel-voittaja tuo esiin Tsernobylin uhrien näkökulmat
Teksti on mukaansatempaava ja inhimillinen. Taidokas lukukokemuksen kuvaus, jolla on selkeä kaari. Kirjoittaja vie meidät teoksen maailmaan ja kuvailee sitä upeasti sekä elävästi.

KUNNIAMAININTA

Siiri Kamppari: Naondelin kosketus
Teos on inspiroinut kirjoittajaa luomaan lyyrisen tekstin. Tyyliltään muista kilpailuteksteistä erottuva.

Aikuisten sarja:

1. Susanna Arminen: Kadonnutta aikaa etsimässä
Esseestä välittyy se valo, ilo ja lämpö, jota kirjallisuus voi parhaimmillaan herättää. Kaunis ja viipyilevä kieli kannattelee emotionaalisesti vaikuttavaa, täysin Marcel Proustin hengessä kirjoitettua lapsuusmuistojen kimaraa. Kesäiset muistot vievät Malmilta Sääksmäen Ritvalaan.

2. Nimimerkki Kysymysmerkki: Stoner
Taidokas essee kuljettaa John Williamsin Stonerin ja kirjallisuuden maailmaan henkilökohtaisen kautta. Unisen puolison vieressä murehtiminen, pelko elämänmuutoksen edessä, Michel de Montaigne ja kirjallisuuden välittämä puhe halki aikojen mahtuvat kaikki samaan kirjoitukseen.

3. Hanna Pärnä: Hiroshiman lapset
Eloisasti juoksentelevassa esseessä on älyä ja lämpöä. Teksti avaa kiinnostavasti sota- ja trauma-aiheisen kirjallisuuden problematiikkaa sekä lapsi- että aikuislukijan silmin.

KUNNIAMAININTA

Marjaleena Etula: Yliaika
Henkilökohtaisuudessaan ja suoruudessaan raikas ja koskettava teksti. Vaikka essee ei ole tyylillisesti kaikkein hiotuin, oli se raadin mielestä emotionaalisesti iskevin.

Voittajien tekstit ovat luettavissa Helmet-verkkosivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Kuvitus: Daniel Leiviskä / Helsingin kaupunki