Helsingfors stadsbiblioteks skrivtävling Vaikuttava kirja avgjordes

Vinnarna för Helsingfors stadsbiblioteks skrivtävling är avgjorda.
Kuvitus, jossa henkilö katsoo kirjaa, jonka sisältä versoo kukkia.

Vinnarna för Helsingfors stadsbiblioteks skrivtävling är avgjorda. I tävlingsserien för unga gick förstaplatsen till 19-åriga Isabel Nieminen från Helsingfors. Vinnaren för tävlingsserien för vuxna är 46-åriga Susanna Arminen, också hon är från Helsingfors.

Till tävlingen önskade man fritt formulerade essäer om en bok som har förändrat eller påverkat läsaren. Deltagarnas texter handlade om böcker från ABC-boken till Koranen och från prisbelönad nutidslitteratur till hundratals år gamla klassiker. Essäerna var kärleksbekännelser för böcker, bibliotek och läsning i allmänhet.  

”Texterna var högklassiga och avspeglade på ett fint sätt hur starkt en bok som lästes särskilt som ung kan påverka livet. Många skribenter berättade även om konkreta saker och förändringar som de hade gjort i sin vardag, inspirerade av litteraturen. Juryn var dock mycket enig om vinnarna”, kommenterade juryn för unga. 

Juryerna saknade dock ännu djärvare skriftliga experiment. Essäen som skönlitterär genre verkade vara obekant för många skribenter. 

”Vi uppskattade särskilt det livfullt slingrande och skönlitterära greppet. Många essäer följde ett välbekant mönster och påminde om skoltiderna. Å andra sidan förenades det allmänna och det personliga i texten på ett intressant sätt, konstaterar juryn för vuxna.  

Susanna Arminen, vinnare i serien för vuxna, analyserar konstens inverkan på livet på ett insiktsfullt sätt i sin essä som behandlar Proust. ”Konsten gör det möjligt att i bästa fall förflytta sig till det förflutna och till framtiden, den får tiden att sträcka sig, att gå långsamt eller att springa i väg i svindlande fart, såsom när Marcel vaknar upp från tuppluren i sin fåtölj, när han ser alla rum och fåtöljer i sitt liv flimra för sina ögon, en efter den andra.”  

Vinnarna belönas med bokhandelns presentkort och verket Suurteoksia (Tammi, 2021).

Tävlingens jury bestod av Helsingfors stadsbiblioteks sakkunniga läsare. 

VINNARNA 

Tävlingsserien för unga (12–20-åringar): 

1. Isabel Nieminen: Ett verk som förändrade mig 
En förtjusande inblick i barndomen där livets största hjälte är en liten björn som njuter av livet. Skribenten bygger berättelsen på ett skickligt sätt och fängslar läsaren från den allra första meningen. En text som väcker hopp och glädje. Texten får oss undra varför vi faktiskt inte lever mer som Nalle Puh?

2. Heidi Mönkkönen: Pimeästä valosta valoa pimeään – silmiä avaava lukukokemus (Det mörka ljuset ger ljus i mörkret – en ögonöppnande läsupplevelse) 
En djupt personlig och gripande text, som utstrålar känslighet och styrka. Livssituationerna för romanens huvudperson och skribenten är smidigt sammanflätade. Skribentens insikter om livet och om läsning är inspirerande. 

3. Julia Berg: Kun elämä romahtaa muutamassa hetkessä – Nobel-voittaja tuo esiin Tsernobylin uhrien näkökulmat (När livet rasar på några få sekunder – Nobelpristagaren lyfter fram Tjernobyloffrens perspektiv) 
Texten är medryckande och mänsklig. En skicklig beskrivning av läsupplevelsen med tydlig utveckling. Skribenten tar oss in i verkets värld och beskriver den på ett fint och levande sätt.

HEDERSOMNÄMNANDE 

Siiri Kamppari: Naondelin kosketus (Naondels beröring) 
Verket har inspirerat skribenten att skapa en lyrisk text. Den skiljer sig stilmässigt från övriga texter i tävlingen. 

Tävlingsserien för vuxna: 

1. Susanna Arminen: Kadonnutta aikaa etsimässä (På spaning efter den tid som flytt) 
Essän förmedlar det ljus, den glädje och den värme som litteraturen som bäst kan väcka. Ett vackert och dröjande språk bär det emotionellt imponerande urvalet av barndomsminnen som är skrivet fullständigt i andan av Marcel Proust. Somriga minnen tar oss från Malm till Ritvala i Sääksmäki.  

2. Signaturen ”Kysymysmerkki” (Frågetecken): Stoner  
Den skickliga essän tar oss in i John Williams Stoners och litteraturens värld genom det personliga. Att oroa sig bredvid en sömnig make, rädslan inför en livsförändring, , Michel de Montaigne och det litterära talet genom tiderna ryms alla i en och samma skrift. 

3. Hanna Pärnä: Hiroshiman lapset (Hiroshimas barn)  
I den livligt framskridande essän finns förnuft och värme. Texten öppnar på ett intressant sätt problematiken i litteraturen med krigs- och traumatema, både ur barn- och vuxenläsarens perspektiv. 

HEDERSOMNÄMNANDE 
Marjaleena Etula: Yliaika (Övertid) 
En fräsch och gripande text med all sin personlighet och direkthet. Även om essän inte stilistiskt sett är den mest finslipade, var den enligt juryn emotionellt slagkraftigast. 

De bästa texterna publiceras på huvudstadsregionens biblioteks webbplats Helmet(Länk leder till extern tjänst).

Illustration: Daniel Leiviskä/Helsingfors stad

Du kanske är intresserad av

Exteriörvy av Ode och stadens ljus i novembers mörker.

Ode bjuder in till bokfest

Publicerad:
 En man och ett barn väljer barnböcker i Kvarnbäckens biblioteks barnområde. Barnet har klättrat på mans rygg.

Besökarna återvände i massor till Helsingfors bibliotek

Publicerad: