Kahden vuoden koronatauon jälkeen Helsinki Pride näkyy jälleen vahvasti katukuvassa ja Helsingin kaupunki liputtaa yhtenä tapahtuman pääyhteistyökumppaneista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta Pride-viikolla 27.6.−3.7.
Kaupungintalon lipputangoissa liehuvat progressiiviset Pride-liput jo kolmatta vuotta peräkkäin. Kaupunki liputtaa myös perinteisin Pride-lipuin useissa toimipisteissään, kuten Uimastadionilla ja keskustakirjasto Oodissa.
Helsinki kuuluu kansainväliseen Rainbow Cities -verkostoon, jossa käsitellään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä teemoja ja edistetään LHBTIQ-oikeuksia paikallisella tasolla. Verkostokaupunkien tervehdyksiä on nähtävillä kaupungintalon tapahtumatorilla.
Pride-viikko huipentuu lauantaina järjestettävään Pride-kulkueeseen, johon osallistuu myös Helsingin kaupungin henkilöstöä sekä rekan kyydissä että kulkueessa kävellen.
Kohtaamisia tämän vuoden Priden teema
Helsinki haluaa olla kaupunki, jossa ihmisoikeudet toteutuvat laaja-alaisesti ja jossa kukaan ei kohtaa häirintää tai syrjintää. Priden tämän vuoden teema ”Kohtaamisia” korostaa yhteisöllisyyden arvoa, joka on myös kaupungille tärkeä arvo.
Ensimmäistä kertaa Helsinki Pridea on vietetty koko kesäkuun ajan. Helsingin kaupungin henkilöstö virittäytyi Priden tunnelmiin jo touko-kesäkuun vaihteessa vietetyllä Pride-etkoviikolla. Silloin työntekijöille tarjottiin mahdollisuus osallistua We walk with Pride -kävelyille osoittamaan tukensa Pride-aatteelle. Henkilöstöllä oli myös mahdollisuus osallistua Pride-koulutukseen ja keskustelutilaisuuteen monimuotoisista työyhteisöistä.
Ohjelmaa kaupungintalolla ja ympäri kaupunkia
Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta juhlitaan koko viikon ajan ympäri kaupunkia, myös kaupungintalolla Kauppatorin laidalla osoitteessa Pohjoisesplanadi 11-13. Kaupungintalolla avautuu kolmen taiteilijan yhteisnäyttely. Tekstiilitaiteilija Heidi Linsénin tuftatut teokset tutkivat ikonista kuvastoa feministisestä kulmasta. Valokuvaaja Veera
Kontula pohtii valokuvasarjassaan, miksi kuvapankkikuvissa on vain heteropareja ja käsitetaiteilija JP Väisäsen Sinulle on Postia -näyttely kokoaa yhteen LHBTIQA+ yhteisön kuvia tulevaisuuden toiveista ja oman sateenkaaren rakentamisesta. Kaupungintalo on Pride-viikolla avoinna maanantaista perjantaihin kello 8-16 ja lauantaina kello 10-14.
Kaupungintalolla järjestetään myös kaksi keskustelutilaisuutta: Sateenkaariystävällinen Helsinki -paneeli matkailuteemalla torstaina 30. kesäkuuta kello 17-18.30 sekä paneelikeskustelu ikääntyneiden ja vammaisten sateenkaari-ihmisten kohtaamisesta kaupungin ja järjestöjen palveluissa perjantaina 1. heinäkuuta kello 14-15. Tilaisuuksia voi seurata myös Helsinki-kanavalla.
Keskustelutilaisuudet Helsinki-kanavalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Helsingin kaupunki osallistuu aiempien vuosien tapaan kumppanina myös Helsinki Pride -yhteisön järjestämän Nuorten Pride -viikon toteutukseen. Nuorten Pride House sijaitsee tänä vuonna Vallilassa IrisHelsingin tiloissa. Nuorille on luvassa monipuolista ohjelmaa, kuten työpajoja ja keskusteluja.
Tutustu Nuorten Priden ohjelmaan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kirjastoissa ja kulttuurikeskuksissa juhlistetaan Pride-viikkoa muun muassa työpajoin, elokuvin ja opastuksin.
Tutustu Helsingin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kaupungin Pride-viikon ohjelmaan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Narinkkatorilla Kampissa voi käydä istumassa Pride-värein koristeluilla penkeillä, joiden toteutuksesta vastaa kaupunkiympäristön toimiala.
Viikko huipentuu kulkueeseen, jonne Helsinki Pride kutsuu jokaisen juhlistamaan yhdenvertaisuutta. Kokoontuminen kulkueeseen alkaa Senaatintorilta kello 11, kulkue lähtee liikkeelle kello 12. Reitti kiertää Helsingin keskustassa ja päättyy Kaivopuistoon, jossa vietetään yhteistä puistopiknikiä.
Tutustu kulkueohjeistukseen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Tutustu Helsinki Pride -yhteisöön ja Pride-viikon ohjelmaan Helsinki Pride -yhteisön sivuilla.
Helsinki Pride(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Helsinki Pride on Suomen
suurin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma. Se tuotetaan muutaman työntekijän,
kymmenien kumppaniorganisaatioiden ja lukuisten vapaaehtoisten yhteisvoimin.
Tapahtuman järjestää
Helsinki Pride -yhteisö, joka tekee ympärivuotista työtä seksuaali- ja
sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta.
Helsingin kaupunki on yksi
Helsinki Pride -viikon pääyhteistyökumppaneista. Yhteistyön tavoitteena on
lisätä yhteisöllisyyttä ja osallisuutta kaupungissa sekä lisätä kaupunkilaisten
tietoa yhdenvertaisuudesta, sukupuolten tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista.
Kuva: Mila Eremina
Uutinen on julkaistu 27.6. ja sitä on päivitetty 30.6.