Helsingin malli tuo kulttuurin kodin lähelle – tässä tulevia tapahtumia

Syksyn aikana on luvassa elämyksellisiä esityksiä, valotaidetta, taidekävelyitä ja yhteisöteatteria, jotka kutsuvat asukkaat osallistumaan ja kokemaan taidetta kotikulmillaan.
Anne Puustinen (Kelan virkailija), Päivi Toivonen (Kelan virkailija), Janne Puustinen (understudy Kuraattori, teoksen ohjaaja) M – merkintöjä yhden malmilaisen tapauksesta .esityksen harjoituksissa. Kuva: Sofia Brilhante Biris
Anne Puustinen (Kelan virkailija), Päivi Toivonen (Kelan virkailija), Janne Puustinen (understudy Kuraattori, teoksen ohjaaja) M – merkintöjä yhden malmilaisen tapauksesta .esityksen harjoituksissa. Kuva: Sofia Brilhante Biris

Helsingin kaupungin osallistava kulttuurityö, Helsingin malli, elävöittää syksyllä kaupunginosia keskustan ulkopuolella.  Helsingin mallin kehittämisavustuksilla tuotetaan kulttuuritoimintaa, jossa lähtökohtana ovat alueen omat erityispiirteet sekä yhdessä tekeminen kaupunkilaisten ja ammattitaiteilijoiden kesken.

Helsingin malli tarjoaa asukkaille mahdollisuuden kokea taidetta kotikaupunginosassaan. Malli sisältää myös ajatuksen siitä, että taiteen ja kulttuurin avulla voidaan osaltaan ehkäistä alueellista eriarvoistumista, luoda positiivisia kohtaamisia asukkaiden välille ja edesauttaa kaupunkilaisten hyvinvointia. 

— Tänä syksynä saa päätöksensä parhaillaan käynnissä oleva kolmivuotinen hankekausi, ja monissa hankkeissa poimitaan nyt tämän pitkäjänteisen aluetyön hedelmiä. Monilla toimijoilla on tulossa suurempia esityksiä ja ulostuloja, joissa vierailu on todella hieno tapa tutustua eri kaupunginosiin ja niiden asukkaisiin, toteaa Helsingin mallin hankekoordinaattori Katri Tenhola.

Ensi vuonna Helsingin mallissa alkaa uusi, kaupunkiuudistusalueille keskittyvä, kolmivuotiskausi, jolloin taidetta tullaan kokemaan Meri-Rastilassa, Mellunkylässä, Malmilla, Malminkartanossa ja Kannelmäessä.

— Esitykset kääntävät esiin myös uusia puolia tutuista paikoista. Meille kantautuneen palautteen mukaan hankkeissa mukana oleminen on ollut monille kaupunkilaisille todella merkityksellinen ja positiivinen kokemus, kertoo Tenhola.

Syksyn aikana järjestetään seuraavat tapahtumat:

Malmin yhteisöteatterin syksyn kohokohta: M – merkintöjä yhden malmilaisen tapauksesta

Eri puolilla Malmin kaupunkitilaa nähtävä esitys tuo katsojan osaksi tarinaa, joka käsittelee Malmilla tapahtunutta katoamistapausta. Mukana on kahdeksan näyttelijää Q-teatterista sekä suuri joukko eri-ikäisiä osallistujia Malmilta ja lähialueelta. Tarinat ja tekstimateriaali on kerätty teatterityöpajoista ja muista Malmilla järjestetyistä taidetoiminnoista.  

Helsingin Kaupunginteatterin ja Q-teatterin yhteistuotannossa on mukana myös Helsingin mallin toimija Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki. Esitykset 30.8.—14.9. on täyteen varattu.

Todellisuuden tutkimuskeskus: Katveisto (6.–14.9.)

Katveisto on Kontulassa toteutettava projekti, jossa paikallisten asukkaiden tarinoita ja muistoja kerrotaan äänikartaston avulla. Osallistujat pääsevät paikallisen oppaan johdolla tutustumaan kaupunginosan tunteisiin ja historiaan.  

Osiris Teatteri: Luontolumo- ja Pihlajamatka-retket (7.8.–7.9.) 

Osiris Teatteri järjestää syyskuussa taiteellisia ja toiminnallisia retkiä Pihlajamäen luonnossa ja metsissä. Pihlajamatkat ovat taidekävelyitä urbaanissa luonnossa, kun taas Luontolumo-retket tarjoavat mahdollisuuden syventyä syksyn tunnelmiin läsnäoloharjoitusten kautta. Retket ovat maksuttomia ja tarjoavat ainutlaatuisen tavan kokea paikallista luontoa taiteen keinoin.

Sun Effects Oy: Reflektor Malmi (19.–22.9.)

Reflektor Malmi -valotaidetapahtuma esittelee koululaisten kanssa luotuja valoteoksia, jotka on toteutettu mapping-metodilla. Valoteokset tuovat esiin uuden näkökulman kaupunkitilaan. 

Kansallisteatteri: UbuVersum (6.11.–14.12.) 

Kaikkien aikojen hirmuhallitsijasta kertova UbuVersum käsittelee vallankäyttöä, demokratiaa ja aikamatkailua. Esitys nähdään Tekniikan museon Suodatinhallissa, ja sen ovat toteuttaneet Kansallisteatterin taiteilijat yhdessä Pihlajamäen ja Pihlajiston asukkaiden kanssa.

Tanssiareena Oy - Liikkeellä marraskuussa: Gossip (14.–17.11., alustava aikataulu) 

Liikkeellä marraskuussa -festivaali saapuu Pihlajamäki-Pihlajiston alueelle ruotsalaisen koreografin Stina Nybergin johdolla. Hän toteuttaa alueella sovituksen Gossip-teoksesta, joka on ohjattu koirakävely. Teos kutsuu yleisön tutustumaan ympäristöönsä uudella tavalla, seuraamalla koiran jalanjälkiä.  

Lisäksi Helsingin mallin toimintaa kaudella 2022–2024 ovat toteuttaneet Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki, Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO), Helsinki Urban Art, Voimauttavan taiteen äärellä ja Zodiak.