Helsingin kaupunki kutsuu koko matkailuelinkeinon kaupungin vuosittaiseen matkailuseminaariin 11. toukokuuta 2022. Tilaisuus järjestetään hybriditapahtumana, joten siihen voi osallistua joko paikan päällä Tennispalatsissa tai etäyhteyden välityksellä. Seminaarissa kuullaan alan tulevaisuuden näkymistä ja julkistetaan muun muassa uusi Helsingin matkailun ja tapahtumien tiekartta vuosille 2022–2026.
Koronapandemia ja sen leviämisen estämiseksi asetetut matkustusrajoitukset ovat tehneet ison loven Helsingin matkailuun. Arvioiden mukaan Helsingin matkailukysyntä voi toipua koronapandemiasta parissa vuodessa, mutta vaikutukset voivat olla monella tapaa mittavia ja pitkäkestoisia. Yritysten taloudellisen tilanteen kohentuminen voi viedä pitkään, ja kasvuinvestointeja voidaan myös joutua lykkäämään. Oman haasteensa matkailun kehittymiselle tuo myös heijastevaikutuksineen Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan.
Helsingin matkailun kasvussa keskeistä on yhteistyö
Helsingin matkailuseminaarissa keskustellaan matkailun tulevaisuudesta ja uudesta noususta korona-ajan jälkeen. Matkailun kasvun ja uudistumisen mahdollistamiseksi on elinkeinon ja julkisten toimijoiden syytä tehdä yhteistyötä. Seminaarissa julkistetaankin vuosien 2022–2026 Helsingin matkailun ja tapahtumien tiekartta, joka esittelee Helsingin matkailun käytännön kehittämistoimia seuraavalle viidelle vuodelle.
Myös tiedolla johtamisesta puhutaan paljon. Tällä hetkellä Helsingin matkailuun liittyvää dataa kertyy valtavasti eri lähteistä.
”Me tarvitsemme Helsingissä ja koko Suomessa vahvaa yritysten ja julkisten toimijoiden yhteistyötä matkailun dataan liittyen. Tiedolla johdetussa toiminnassa on mahdollista löytää innovatiivisia ratkaisuja toimintaympäristön, asiakaskokemuksen ja saavutettavuuden parantamiseen sekä kehittämisen pullonkaulojen tunnistamiseen”, toteaa Helsingin kaupungin matkailupäällikkö Nina Vesterinen.
Seminaarissa pohditaan, mistä kaupungin elämyksellisyys ja vetovoima syntyvät
Helsingin matkailuseminaarissa syvennytään useasta eri näkökulmasta siihen, miten Helsingin matkailu ja tapahtumat kasvattavat kaupungin vetovoimaa. Keskustelussa on myös ohjelmapalveluiden merkitys osana elämyksellistä kaupunkilomaa. Teemaa alustaa Laplad Safaris -yrityksen operatiivinen johtaja Rami Korhonen, ja pohdinnassa on, mitä Helsinki voi oppia Lapin tavasta tuottaa matkailun ohjelmapalveluita?
Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe puolestaan, pohtii voiko historiaan rakastua. Eli kuinka Helsingin toimijat voisivat hyödyntää menneisyyttä kaupungin matkailussa ja markkinoinnissa? Lisäksi tilaisuudessa keskustellaan bleisure-matkailun mahdollisuuksista. Työ- ja vapaa-ajanmatkailun yhdistävän bleisure-matkailun tavoitteena on pidentää matkailijoiden viipymää Helsingissä.
Kansainvälistä näkökulmaa seminaariin tuo European Capital of Smart Tourism 2022 voittajakaupunki Bordeaux’n matkailujohtaja Olivier
Occelli, joka kertoo, millä tavoin Bordeaux on noussut Euroopan vastuullisen ja älykkään matkailun kärkikohteeksi ja missä asioissa Bordeaux tällä hetkellä loistaa.
Lavalla kuullaan myös muun muassa pormestari Juhana
Vartiaisen tervehdys, Finnairin Mikko Turtiaisen katsaus lentoliikenteen näkymistä ja Suomen Messujen Anni Vepsäläisen esitys Helsingin matkailun neuvoa-antavan työryhmän merkityksestä. Keynote-puheenvuorossa Tekoäly – matkaopas johtajalle -kirjan kirjoittaja Antti Merilehto esittelee asiakasymmärryksen parantamista tekoälyn avulla. Mitkä ovat edellytykset datan ja tekoälyn hyödyntämiselle, ja mistä kannattaa lähteä liikkeelle?
Lisätietoja ja ilmoittautumiset
Tarkemman seminaarin ohjelman löydät tämän linkin takaa. Itse tapahtumaan voit ilmoittautua tämän linkin kautta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Ilmoittautuminen on auki 4.5.2022 saakka.