Helsingin väliaikaisten siltarakenteiden tarkastus valmistui

Kaupunki on pormestari Vartiaisen toimeksiannosta selvittänyt väliaikaisten siltarakenteiden tilanteen Helsingissä. Tarkastukset tehtiin varotoimenpiteenä Espoossa 11. toukokuuta tapahtuneen kävelysillan romahduksen jälkeen.
Kuvassa Kalasatamaa kesällä 2022 Kuva: Paavo Jantunen
Kuvassa Kalasatamaa kesällä 2022 Kuva: Paavo Jantunen

Helsingin kaupungin työmaasiltojen rakenteista ei löytynyt jalankulkijoiden turvallisuutta vaarantavia puutteita kaupunkiympäristön toimialan tekemissä selvityksissä. Selvitykset koskivat erityisesti jalankulun ja pyöräilyn väliaikaissiltoja.

Kaupunkilaisille avoimia väliaikaissiltoja on käytössä muun muassa Kruunusillat-hankkeessa, Hermannin rantatiellä ja päärautatieasemalla. Lisäksi väliaikaissiltaa käytetään Oulunkylässä koulu- ja päiväkotirakennuksen väliaikaisena poistumistienä. Kaikkien näiden siltarakenteiden todettiin olevan kunnossa.

Väliaikaisten rakenteiden todettiin olevan kunnossa myös muilla kaupungin talonrakennus- ja katutyömailla.

Yksityisten hankkeiden kohdalla kaupunki ei ulottanut tarkastuksia suljetuille työmaa-alueille, vaan selvitykset koskivat jalankulkijoille avoimia väliaikaisrakenteita.

Näistä yksi on kauppakeskus Eastonin jalankulkusilta, joka on rakennettu määräysten mukaisesti. Omistaja on varmistanut sillan kunnon viimeksi tänä keväänä. Sillan määräaikaisen rakennusluvan todettiin kuitenkin erääntyneen, ja omistaja on ilmoittanut hakevansa sille uuden luvan.

Toinen rakennusluvan tarvitseva silta oli Tammisairaalan väliaikainen työmaasilta Meilahdessa. Kaupungilla ei ole tarkkaa tietoa sillan rakenteista, sillä urakoitsija on sittemmin jo purkanut sillan.

Edellä kuvailtujen jalankulkusiltojen lisäksi Helsingissä toteutetaan joka vuosi kymmenittäin pienimuotoisempia väliaikaisia silta- ja jalankulun rakenteita. Tällaisia ovat esimerkiksi ajosillat kaivantojen yli sekä julkisivuremontteihin liittyvät, alta kuljettavat telineet. Kaupunki edellyttää niiden toteuttajilta asianmukaisia suunnitelmia tilapäisistä liikennejärjestelyistä kunnossapitolain mukaisessa menettelyssä. Ensisijainen vastuu työnaikaisten rakenteiden toteutuksesta ja niiden seurannasta on aina työmaiden urakoitsijoilla.

Kaupunki seuraa Espoon onnettomuuden tutkinnan etenemistä. Sen tulokset auttavat arvioimaan mahdollisia kehittämistarpeita väliaikaisten rakenteiden suunnittelussa, toteuttamisessa ja valvonnassa.