Inspektionen av tillfälliga brokonstruktioner i Helsingfors har slutförts

Staden har på uppdrag av borgmästare Vartiainen utrett situationen gällande tillfälliga brokonstruktioner i Helsingfors. Inspektionerna gjordes som en försiktighetsåtgärd efter att en gångbro i Esbo rasade den 11 maj.
Ilmakuva Kalasatamasta.
Bild: Paavo Jantunen

En utredning på uppdrag av stadsmiljösektorn hittade inga sådana brister i konstruktionerna av tillfälliga byggplatsbroar som skulle äventyra säkerheten för fotgängarna. Utredningarna gällde i synnerhet tillfälliga broar för gång och cykling.

Det används tillfälliga broar, öppna för stadsborna, i bland annat projektet Kronbroarna, vid Hermanstads strandväg och vid centralstationen. En tillfällig bro används därtill som tillfällig evakueringsväg vid en skol- och daghemsbyggnad i Åggelby. Alla dessa brokonstruktioner konstaterades vara i skick.

De tillfälliga broarna på stadens övriga byggplatser för hus och gator konstaterades också vara i skick.

I fråga om privata projekt lät staden undersökningarna inte omfatta stängda byggplatser, utan undersökningarna omfattade endast sådana tillfälliga konstruktioner som är öppna för fotgängare.

En sådan är fotgängarbron vid köpcentrumet Easton, och den har byggts enligt bestämmelserna. Brons ägare har säkerställt dess skick senast i våras. Det konstaterades dock att brons tillfälliga bygglov har löpt ut. Ägaren uppger sig ansöka om ett nytt bygglov.

En annan bro i behov av bygglov är den tillfälliga byggplatsbron vid Eksjukhuset i Mejlans. Staden har inga exakta uppgifter om brons konstruktioner emedan entreprenören redan har rivit bron sedan dess.

Utöver de ovan beskrivna gångbroarna byggs det varje år därtill tiotals mindre, tillfälliga konstruktioner för broar och fotgängare i Helsingfors. Hit hör exempelvis körbroar över öppna schakt samt ställningar som man går under och som används i samband med fasadrenoveringar. Staden kräver att de som bygger sådana gör upp en lämplig plan för tillfälliga trafikarrangemang i ett förfarande enligt underhållslagen. Det är alltid byggarbetsplatsens entreprenörer som har det primära ansvaret för bygget och kontrollen av konstruktioner som används under arbete.

Staden följer hur undersökningen av olyckan i Esbo framskrider. Resultaten därav bidrar till att bedöma eventuella behov att utveckla planeringen, genomförandet och tillsynen av tillfälliga konstruktioner.