Helsingissä muutos heikompaan tupakkalain alaisten tuotteiden käytössä kouluissa

Helsingin kaupungin selvityksen perusteella perinteinen tupakointi on kouluissa korvautunut tupakkalain alaisten uusien tuotteiden käytöllä. Samalla tupakkatuotteiden käyttö on siirtynyt koulujen alueiden ulkopuolelta koulujen sisätiloihin, yleisimmin vessoihin ja pukuhuonetiloihin. Käytöstä on ollut haittaa myös muille oppilaille, koska useissa kouluissa on jouduttu rajoittamaan oppilaiden vessoissa käyntiä.
Tupakkalain vaatimusten mukainen kieltomerkki koulun seinässä.  Kuva: Anna Petäjäniemi
Tupakkalain vaatimusten mukainen kieltomerkki koulun seinässä. Kuva: Anna Petäjäniemi

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut toteutti keväällä 2024 Tupakkalain toteutuminen Helsingin kouluissa -valvontaprojektin. Sen tavoitteena oli selvittää tupakointikieltojen ja -rajoitusten toteutumista kouluissa ja koulujen ulkoalueilla sekä opastaa kouluja tupakkalain vaatimuksista.

Tarkastukset tehtiin maalis–toukokuussa 20 kouluun, joissa opiskeli 7.–9.-luokkalaisia. Tarkastettavaksi valituille kouluille lähetettiin esitietolomake, jolla selvitettiin tupakkalain alaisten tuotteiden käyttöä. Tarkastuksilla arvioitiin tuotteiden käyttöä kouluissa ja tupakkalain vaatimusten toteutumista sisätiloissa, koulun ulkoalueilla ja niiden lähiympäristössä. Tulosten perusteella arvioitiin, miten tupakkalaki toteutui Helsingin kouluissa ja mitkä olivat yleisimmät puutteet.

Koulujen sisätiloissa käytettiin tupakkalain alaisia tuotteita

Koulujen sisätiloissa savuttomuuden toteutumisessa oli epäselvyyttä 40 prosentissa tarkastetuista kouluista. Epäselvyydet liittyivät mahdollisiin sähkösavukkeen tai kertakäyttöisen nikotiinittoman höyrystimen eli niin sanotun vapen käyttöön. Kouluilta saatujen esitietojen mukaan kaikissa kouluissa käytettiin sisätiloissa tupakkalain alaisia tuotteita. Muutos aikaisempaan on merkittävä, sillä vuosina 2013–2014 tehdyissä tarkastuksissa koulujen sisätilojen savuttomuus toteutui kaikissa tarkastetuissa kouluissa.

Koulujen ulkotiloissa ei havaittu tupakkalain alaisten tuotteiden käyttöä. Tupakointikieltomerkeissä oli puutteita ja koulujen ulkotiloissa oli merkkejä tupakkatuotteiden käyttämisestä 80 prosentissa tarkastetuista kouluista. Tarkastuksien aikana kukaan ei koulujen pihoilla polttanut, mutta koulujen pihoilta löytyi tupakan tumppeja. Tupakkalain mukainen tupakointikielto on koulujen pihoilla koko ajan voimassa, mutta ilta- ja loma-aikojen valvonta on lähes mahdotonta.

Tarkastusten tekohetkellä tupakkalaki ei rajoittanut nikotiinipussien käyttämistä kouluissa. Tarkastuksilla havainnoitiin kuitenkin näiden käyttöä. Tarkastetuista kouluista sisätiloissa nikotiinipusseja havaittiin 40 prosentissa ja ulkotiloissa 75 prosentissa kouluista. Valvonnan näkökulmasta olisi selkeämpää, jos kaikkien tupakkalain alaisten tuotteiden käyttöä kouluissa säädeltäisiin samalla tavalla.

Koululaiset eivät voi hankkia tupakkalain alaisia tuotteita laillisin keinoin, sillä vähittäismyynnissä on myyntikielto alle 18-vuotiaille. Osa nuorten käyttämistä tuotteista on myös sellaisia, että niitä ei saa myydä Suomessa, joten tuotteiden käyttöön liittyy myös laitonta kauppaa.

Uusien tupakkalain alaisten tuotteiden käytön huomaaminen on myös huomattavasti aikaisempaa haastavampaa, koska tuotteiden haju ei ole niin tunnistettava kuin perinteisen tupakan. Uusia tuotteita on tullut nuorten käyttöön ja niiden käyttäminen on valitettavan houkuttelevaa nuorten keskuudessa.

Projektin keskeisimmät tulokset otetaan huomioon Helsingin tupakkavalvonnassa esimerkiksi valvonnan kohdistamisessa ja kouluille annettavassa neuvonnassa.