Helsingissä uitiin kesällä hyvälaatuisessa vedessä

Helsingin uimarantavedet olivat uimakaudella 2024 pääosin hygieeniseltä laadultaan hyviä. Erinomaiseksi tai hyväksi luokiteltiin kymmenen uimarantaa. Kaksi rantaa sai luokituksen tyydyttävä. Yksikään ranta ei saanut luokitukseksi huonoa.
Marjaniemen uimaranta.
Marjaniemen uimarannalla veden laatu on parantunut. Kuva: Sari Front

Helsingissä on 26 yleistä uimarantaa, joista 12 on suuria yleisiä uimarantoja ja 14 pieniä yleisiä uimarantoja. Uusi Palettilammen uimaranta avattiin heinäkuussa 2024.

Helsingin kaupungin ympäristöterveysyksikkö valvoi uimarantojen hygieniaa ja uimaveden laatua uimakauden (15.6.−31.8.2024) ajan. Uimavedestä otettiin kesän 2024 aikana kaikkiaan 167 viranomaisnäytettä. Viranomaisnäytteiden lisäksi otettiin 91 projektinäytettä Marjaniemen uimarannalta ja sen läheisyydestä.

Sateet voivat vaikuttaa uimaveden laatuun kaupunkialueella sekä Vantaanjoen varren uimarannoilla

Merenrannoilla sijaitsevilta uimarannoilta otetuista näytteistä 96 prosenttia oli laadultaan hyviä. Vantaanjoen varren uimarannoilla uimaveden laatu on hyvä, mutta veden laatu heikkenee sateiden yhteydessä. Vaikutus näkyy Pikkukosken, Tapaninvainion ja Pakilan uimarannoilla sateiden jälkeen kahden–kolmen vuorokauden ajan. Sateiden aikana Vantaanjoen vedenpinta nousee ja pintavalumien sekä yläjuoksun kaupunkivesien määrä kasvaa. Pikkukosken uimarannalla tullaan uimakaudella jatkossakin tiedottamaan sateista johtuvasta lyhytkestoisesta saastumisesta. Varoitus näkyy myös ulkoliikunta.fi-sivulla.

Marjaniemen uimarannalla veden laatu on parantunut, mutta kaupunkialueella hulevedet voivat heikentää uimaveden laatua. Marjaniemen uimarannan läheisyyteen laskevan puron valuma-alueelta löytyneen kiinteistön jätevesi- ja hulevesiverkostojen ristikytkennän korjauksen jälkeen uimaveden laadun todettiin parantuneen. Lisäksi Marjaniemen uimarannalla sijaitseva hulevesikaivo on tyhjennetty ja huollettu. Marjaniemen uimarannan veden laatua tutkittiin tehostetusti kesällä 2024 yhteistyöprojektina Helsingin yliopiston Elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osaston kanssa. Projektin tulokset valmistuvat ja julkaistaan myöhemmin.

Sinilevien määrä ja esiintyvyys uimarannoilla oli kesän aikana tavanomaista vähäisempää, tosin ensimmäisiä havaintoja tehtiin jo varhain alkukesästä. Uimista suositeltiin vältettävän aina, kun sinilevää oli havaittu. Uudella Palettilammen uimarannalla esiintyi elokuun alussa kultalevää, joka aiheutti veteen esteettistä haittaa, poikkeavaa hajua. Kultalevän määrä kuitenkin väheni uimakauden lopulla, eikä uimavedessä enää tuolloin todettu poikkeavaa hajua.

Erinomaiseksi tai hyväksi rannaksi luokiteltiin kymmenen uimarantaa

Uimakauden päätyttyä kunnan terveydensuojeluviranomainen arvioi ja luokittelee kunkin yleisen uimarannan uimaveden laadun valvontatutkimustulosten perusteella. Uimaveden laadun arviointi ja luokitus perustuvat neljän uimakauden valvontatutkimustuloksiin.

Erinomaisiksi rannoiksi luokiteltiin Kallahdenniemen, Laajasalon, Tuorinniemen, Mustikkamaan sekä Hietarannan uimarannat. Luokitukseksi hyvän saivat Munkkiniemi, Lauttasaari, Aurinkolahti ja Iso Kallahti. Myös Pikkukosken uimarannan luokitus nousi hyväksi.

Tyydyttäviksi rannoiksi luokiteltiin Rastilan ja Marjaniemen uimarannat. Marjaniemen uimarannalla veden laatu on parantunut verraten aiempiin uimakausiin. Marjaniemen uimarannan osalta luokitus perustui uimakauden 2024 aikana otettuihin näytteisiin. Marjaniemen uimarannan luokitus oli mahdollista nollata uimakauden 2023 jälkeen, kun uimarannalla ja sen valuma-alueella tehdyt selvitykset ja korjaavat toimet oli todettu riittäviksi ja uimaveden laadun parantuneen toimien jälkeen.

Seitsemän uimarannan veden laatu tehostetussa seurannassa

Uimarantojen uimaveden hygieenistä laatua seurataan säännöllisesti. Rannoilla seurataan näytteenoton ohella myös veden lämpötilaa sekä sinilevien määrää ja mahdollisia muita poikkeamia. Uimarannoille tehdään säännöllisesti terveydensuojelulain mukaisia tarkastuksia.

Helsingin kaupungin ympäristöterveysyksikkö seuraa tehostetusti uimaveden laatua uimarannoilla, joiden veden laadussa on ollut aiempina vuosina ongelmia tai viitteitä siitä, että valumavedet vaikuttavat uimarannan veden laatuun. Hulevesien ohjaamiseen uimarantojen läheisyydessä tullaan kiinnittämään erityistä huomiota.