Helsingissä on 26 talviuintipaikkaa, joista 10 on yleisiä talviuintipaikkoja. Yleiset talviuintipaikat ovat kaikille avoimia maksua vastaan tai ilmaiseksi. Yksityisellä talviuintipaikalla uiminen edellyttää talviuintiseuran tai vastaavan jäsenyyttä.
Kaikkia talviuintipaikkoja koskee omavalvontavelvoite. Tämä tarkoittaa, että talviuintipaikan ylläpitäjä seuraa uimaveden laatua säännöllisesti ja varmistaa, että uiminen on turvallista.
Talviuintipaikkojen omavalvonnasta löytyi puutteita
Helsingin kaupungin terveydensuojeluvalvonta valvoo säännöllisesti yleisiä talviuintipaikkoja. Vuonna 2024 tarkastuksia tehtiin Helsingissä kymmenelle yleiselle talviuintipaikalle. Tarkastuksilla käytiin läpi talviuintipaikkojen kävijämäärät, omavalvonta, tiedottamiskäytänteet, uimaveteen kohdistuvat riskit sekä oheistilojen puhtaana- ja ylläpito.
Valvontakäynneillä todettiin, että useimmilla talviuintipaikoilla ei ollut riittävää omavalvontaa. Uimaveden laatua ei tutkittu kaikissa kohteissa säännöllisesti. Osassa kohteita veden laatua ei tutkittu lainkaan. Talviuintipaikkojen ylläpitäjiä ohjeistettiin heidän vastuistaan.
Uimaveden hygieenistä laatua uhkaavat riskit kasvavat erityisesti talviuintikaudella
Pääsääntöisesti talviuintipaikkojen veden laatu on valvontatulosten perusteella ollut hyvä, mutta se voi heikentyä ajoittain. Kaupunkiympäristössä sijaitsevilla talviuintipaikoilla sateet ja lumien sulamisvedet huuhtovat epäpuhtauksia uimaveteen. Hulevedet kuormittavat myös jätevesien käsittelyä ja ohjausta, jonka seurauksena voi tapahtua viemäröinnin ylivuotoja ja ohituksia, jotka uimapaikalle ohjautuessaan heikentävät uimaveden laatua. Myös satamien ja veneiden talvisäilytys- ja huoltopaikkojen läheisyys lisää riskejä uimaveden laadulle.
Mikäli epäilet, että uimaveden laatu on heikentynyt, on suositeltavaa käydä uinnin jälkeen suihkussa. Epäilystä on syytä ilmoittaa talviuinnin ylläpitäjälle sekä terveydensuojeluviranomaiselle ilppa.fi-palvelun kautta.