Den som upprätthåller en vinterbadplats ansvarar för övervakningen av vattenkvaliteten

Vinterbad har ökat i popularitet avsevärt under de senaste åren, och vinterbadplatserna är viktiga rekreationsplatser för Helsingforsborna. För verksamheten av vinterbadplatserna ansvarar vinterbadarföreningarna och företag till vilka staden har hyrt ut badplatserna. Staden upprätthåller inte själv vinterbadplatser.
Uimari avannossa talviuintipaikalla.
Helsingfors har 26 vinterbadplatser, varav 10 är allmänna vinterbadplatser. Bild: Mika Ruusunen

Helsingfors har 26 vinterbadplatser, varav 10 är allmänna vinterbadplatser. De allmänna vinterbadplatserna är öppna för alla mot en avgift eller gratis. För att bada på en privat vinterbadplats ska du vara medlem i en vinterbadarförening eller motsvarande.

Alla vinterbadplatser omfattas av skyldighet att utöva egenkontroll. Detta innebär att den som upprätthåller en vinterbadplats regelbundet kontrollerar badvattnets kvalitet och säkerställer att det är säkert att bada.

Brister upptäckta i egenkontrollen av vinterbadplatser

Helsingfors stads hälsoskyddstillsyn övervakar regelbundet de allmänna vinterbadplatserna. År 2024 genomfördes inspektioner på tio allmänna vinterbadplatser i Helsingfors. Vid inspektionerna gick man igenom besöksantal, egenkontroll, informationsrutiner, risker gällande badvattnet samt renhållning och underhåll av de tillhörande lokalerna.

Vid inspektionsbesöken konstaterades att de flesta vinterbadplatserna inte hade tillräcklig egenkontroll. Badvattnets kvalitet undersöktes inte regelbundet på alla platser. På vissa platser undersöktes inte vattenkvaliteten överhuvudtaget. De som upprätthåller vinterbadplatserna fick instruktioner om sitt ansvar.

De risker som äventyrar den hygieniska kvaliteten på badvattnet ökar särskilt under vinterbadsäsongen

I regel har vattenkvaliteten vid vinterbadplatserna varit god enligt inspektionsresultaten, men den kan vara sämre tidvis. På vinterbadplatser i stadsmiljö sköljs föroreningar ut i badvattnet med regn och smältvatten från snö. Dagvatten belastar också reningen och avledningen av avloppsvatten, vilket kan leda till överströmningar och förbikopplingar i avloppssystemet som försämrar kvaliteten på badvattnet om de släpps ut vid en badplats. Även närhet till hamnar och platser för vinterförvaring och underhåll av båtar ökar riskerna för badvattnets kvalitet.

Om du misstänker att kvaliteten på badvattnet har försämrats är det lämpligt att ta en dusch efter badet. Om du misstänker problem ska du anmäla det till den som upprätthåller vinterbadplatsen och till hälsoskyddsmyndigheten via tjänsten ilppa.fi.