Sprängört har observerats i närheten av badstränderna i Lillforsen, Baggböle och Staffansslätten

Giftig sprängört har observerats i sävruggarna bredvid badstränderna i Lillforsen, Baggböle och Staffansslätten i Helsingfors. Sprängörtens tillväxtområden har avgränsats i dessa områden med avspärrningsband, och där finns också skyltar som varnar för växten.
Giftig sprängört har observerats i sävruggarna bredvid badstränderna i Lillforsen, Baggböle och Staffansslätten  Bild: Akifoto oy.
Giftig sprängört har observerats i sävruggarna bredvid badstränderna i Lillforsen, Baggböle och Staffansslätten Bild: Akifoto oy.

Förekomsten av sprängört i närheten av badstränderna begränsar dock inte badandet, och exponering för växtens gifter är osannolik enbart via badvattnet. Växtens gift finns i växtsaften och om växten är hel kommer giftet inte åt att spridas. 

Sprängörten är enligt sitt namn mycket giftig och växtens alla delar innehåller kikutoxin. Sprängörten bör inte beröras och än mindre ätas. Om växten vidrör bar hud ska kontaktytan tvättas noggrant i 10–15 minuter. Om växten har svalts bör man uppsöka sjukhusvård omedelbart.

För badsträndernas personal varar badsäsongen på dessa stränder till den 11 augusti, men vattenkvaliteten på dessa badstränder övervakas ännu till utgången av augusti. Därefter är det möjligt att avlägsna sprängörten från strandområdena. 

─ Det är tämligen utmanande att rensa bort sprängörten, eftersom det inte ens skulle få bli kvar rotdelar i marken från vilka växten åter kan växa upp under de kommande åren. Sprängörtens tillväxt måste i vilket fall som helst övervakas även under de kommande åren, eftersom det är fråga om en envis jävel, säger Jukka Lundgren, teamchef för Helsingfors badstränder.

Sprängörten liknar hundflokan till sitt utseende. Sprängörten urskiljs från hundflokan genom sin växtplats, eftersom hundflokan växer på gårdar och vägkanter, medan de typiska växtplatserna för sprängörten finns i det grunda strandvattnet i eutrofierade vattendrag. Sprängörten blommar i juli–augusti och dess höjd är 30–150 centimeter.