Helsinki Design Week alkaa – festivaali esittelee hyvän muotoilun ja arkkitehtuurin merkitystä kaupungille

Pohjoismaiden suurin muotoilu- ja arkkitehtuurifestivaali levittäytyy ympäri Helsinkiä 8.–17. syyskuuta. Ohjelmassa on kiinnostavia tapahtumia muotoilun ja arkkitehtuurin ystäville Lasten designviikosta Design Diplomacy -keskusteluihin ja arkkitehtuurikierroksiin. Helsingin kaupunki tuo festivaalin aikana esille, mikä merkitys muotoilulla on toimivalle arjelle ja viihtyisälle kaupunkiympäristölle, sekä palkitsee ansioitunutta muotoilua.
Helsinki Design Week kutsuu kaupunkilaiset osallistumaan muotoilun ja arkkitehtuurin tapahtumiin ympäri Helsinkiä. Kuva: Aleksi Poutanen, Helsinki Design Week
Helsinki Design Week kutsuu kaupunkilaiset osallistumaan muotoilun ja arkkitehtuurin tapahtumiin ympäri Helsinkiä. Kuva: Aleksi Poutanen, Helsinki Design Week

– Helsinki Design Week kuuluu erottamattomasti Helsingin syksyyn. Reilun viikon aikana alan parhaat osaajat meiltä ja maailmalta kokoontuvat yhteen lukuisiin tapahtumiin ja kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan kotikaupunkinsa muotoiluun ja arkkitehtuurin ympäri Helsinkiä, sanoo Helsingin kaupungin designjohtaja Hanna Harris

– Festivaalin pääyhteistyökumppanina haluamme näyttää, miten hyvä muotoilu ja arkkitehtuuri rakentavat yhdenvertaista ja toimivaa arkea meille jokaiselle. Muotoilun menetelmiä hyödynnetään niin rakennetun ympäristön kehittämisessä kuin palveluiden ja kaupunkiorganisaation uudistamisessa käyttäjälähtöisesti.

Helsinki Design Award palkitsee muotoilukasvatuksen tekijän

Tänä vuonna Helsinki Design Weekin ja Helsingin kaupungin yhteisellä Helsinki Design Awardilla nostetaan esille arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta. Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatus ovat oppiainerajoja rikkovaa luovaa ongelmanratkaisua, jotka antavat oppilaille välineitä ajatella rohkeasti ja löytää uusia, luovia tapoja hahmottaa ympäristöä ja kohdata tulevaisuuden haasteita.

Helsinki on systemaattisesti pyrkinyt vahvistamaan arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta koulujen opetussuunnitelmissa ja tarjonnut opettajille koulutusta muotoilun menetelmien hyödyntämisessä. Tämän vuoden Helsinki Design Awardilla palkitaankin helsinkiläinen muotoilukasvatusta edistänyt tai alan tunnettuutta lisännyt henkilö tai taho. 

Helsinki Design Award -voittaja julkistetaan osana Helsinki Design Weekin päänäyttelyn avajaisia 12. syyskuuta. Voittajan ajatuksia kuullaan myös 15. syyskuuta Helsinki Design Weekin Weekly Talks -ohjelmassa.

Lue lisää muotoilukasvatuksesta Helsinki muotoilukaupunkina -sivuilta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Lisätietoja Weekly Talks -ohjelmasa Helsinki Design Weekin sivuilla.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)  

Lasten designviikko antaa äänen kaupungin pienille asukkaille

Helsinki Design Weekin ohjelmistoon oleellisesti kuuluva Lasten designviikko juhlistaa tänä vuonna Suomen Muotoilukasvatusseura SuoMun 10-vuotisjuhlaa. Lasten designviikon kohokohtana järjestetään lasten mielenosoitus, jonka kylttejä tehdään Kaapelitehtaalla työpajoissa 9.–10. syyskuuta. Kyltit tuodaan kaupunki-installaatioksi Punavuoren Telakkapuistikkoon 11.–17. syyskuuta väliseksi ajaksi. 

Lisätietoja Lasten designviikosta ja mielenosoituksesta Helsinki Design Weekin sivuilla.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Lasten ja nuorten ajatuksia kuullaan myös PechaKucha-esityksissä. Osana Helsingin kaupungin viidesluokkalaisten kulttuuripolkua Helsinki Design Week kutsuu koululaisia mukaan festivaaliin suunnittelemalla ja järjestämällä PechaKucha-esityksiä haluamistaan aiheista.

Lisätietoja PechaKuchasta ja aineistot kouluille Helsinki Design Weekin sivuilla.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tule kokeilemaan lasten ja nuorten suunnittelemia pelejä ja tiloja Mellunkylän Pelipäivään

Mellunkylässä on kesän aikana toteutettu lasten ja nuorten kanssa pelejä ja oleskelutiloja. Peleihin ja oleskelutiloihin pääsee tutustumaan Helsinki Design Weekillä 16. syyskuuta järjestettävässä Pelipäivässä. 

Mellunkylän pelien ja oleskelutilojen takana on Forum Virium Helsingin ja Helsingin kaupungin yhteinen Fiksu kaupunki -hanke. Pelien ja oleskelutilojen avulla on etsitty uudenlaisia tapoja innostaa lapsia ja nuoria käyttämään kaupunkia monipuolisesti leikkimiseen, liikkumiseen ja hengailuun. Pelit ja oleskelutilat ovat toteutettu yhteistyössä neljän yrityksen kanssa: RaivioBumann, Parkly, Creaamo, FlyAr. Tilat ja pelit löytyvät Mellunmäen aukiolta ja Kontulan kirjaston edustalta. 
Fiksu kaupunki -hankkeen lapsille ja nuorille suunnatut kokeilut ovat osa UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -yhteistyötä.

Tarkemmat tiedot Pelipäivästä Helsinki Design Weekin sivuilla.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Miten muotoilua hyödynnetään kaupungin palvelujen kehittämisessä? 

Helsingin kaupungin muotoilutarinasta ja muotoilutoiminnan kehittymisestä keskustellaan 15. syyskuuta järjestettävässä verkostotapahtumassa. Muotoiluajattelu ja palvelumuotoilu vaikuttavat moniin kaupungin palveluihin, toimintoihin ja fyysisiin tiloihin. Kaupungilla työskentelee yhä kasvava joukko muotoilun osaajia kaikilla toimialoilla. Helsinki on myös aktiivinen Julkis-muotoilijat yhteisössä, joka kokoaa yhteen muotoilijoita ja muotoiluhenkisiä työntekijöitä ympäri julkishallintoa. 

Kaupungintalon Tapahtumatorilla järjestettävässä tilaisuudessa kuullaan kokemuksia ja tarinoita muotoilun hyödyntämisestä ja opitaan käytännönläheisesti muotoilutarina (”design narrative”) -menetelmästä. Tilaisuus järjestetään osana ympäri vuoden kokoontuvia kaupungin muotoiluyhteisön verkostotapahtumia ja se on suunnattu erityisesti kaupungin työntekijöille ja Julkis-muotoilijat yhteisön jäsenille, mutta kaikki julkishallinnon palvelumuotoilusta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan.

Lue lisää ja ilmoittaudu Helsingin kaupungin muotoilutarina -tapahtumaan täällä.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)  

Uusia ideoita Helsingin keskustan kehittämiseen opiskelijakilpailulla

Helsingin ydinkeskustan tulevaisuuteen etsitään uusia ideoita 13. syyskuuta käynnistyvällä opiskelijakilpailulla. Helsingin kaupungin, Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston ja Helsingin kauppakamarin järjestämän kilpailun tavoitteena on tuottaa raikkaita ja toteuttamiskelpoisia ideoita Helsingin ydinkeskustan eläväisyyden ja vetovoiman kasvattamiseksi sekä ydinkeskustan omaleimaisuuden vahvistamiseksi.

Kilpailuohjelma julkaistaan 13. syyskuuta. Kilpailun tulokset julkistetaan vuoden 2024 alkupuolella. 

Lisätietoja kilpailusta 5.6. julkaistussa uutisessa

Tutustu koko Helsinki Design Weekin ohjelmaan Helsinki Design Weekin sivuilla.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsinki Design Week järjestetään 8.–17. syyskuuta 2023. Helsingin kaupunki on Helsinki Design Weekin pääyhteistyökumppani.