Helsinki Design Week juhlii muotoilua ja arkkitehtuuria yli sadan tapahtuman voimin ympäri kaupunkia

Pohjoismaiden suurin muotoilu- ja arkkitehtuurifestivaali Helsinki Design Week valtaa kaupungin 6.–15. syyskuuta. Pinnan alla -vuositeeman mukaisesti festivaalin ohjelmassa sukelletaan syvälle luoviin prosesseihin ja nostetaan pinnalle luovien alojen kiinnostavimpia ilmiöitä yli sadassa tapahtumassa ympäri Helsinkiä.
Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka on tänä vuonna Hakaniemessä, Paasivuorenkatu 3:ssa sijaitseva vanha pankkisali.   Kuva: Helsinki Design Week
Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka on tänä vuonna Hakaniemessä, Paasivuorenkatu 3:ssa sijaitseva vanha pankkisali. Kuva: Helsinki Design Week

Pitkään suljettuna olleeseen pankkisaliin rakentuu Marimekon kanssa toteutettu Bar Unikko, jossa on tarjolla monipuolista ohjelmaa niin kaupunkilaisille kuin suunnittelualojen ammattilaisille 11.–14. syyskuuta.

Paasivuorenkadun lisäksi Helsinki Design Weekiä vietetään kymmenissä kohteissa ympäri kaupunkia.

Arkkitehtuurin teemapäivä, PechaKuchaa ja Helsingin uuden arkkitehtuurikartan julkistus

Torstaina 12. syyskuuta Arkkitehtuurin teemapäivässä on luvassa keskustelua uudesta arkkitehtuuri- ja designmuseosta. Teemapäivänä juhlistetaan uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailun 1. vaiheen päätöstä ja julkistetaan verkkogalleria 1. vaiheen ehdotuksista.

– Matka kohti uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota on juuri nyt ison askeleen äärellä – uuden museorakennuksen suunnittelukilpailun myötä syntyy Helsingin kaupunkikuvaan uusi näkyvä maamerkki ja toimija. Kilpailun tuomat näkemykset uudesta museorakennuksesta herättävät konkreettisia ja käsinkosketeltavia ajatuksia siitä, mitä kaikkea uusi museo tarkoittaa luoville aloille, pääkaupunkiseudun elinvoimalle – tätä keskustelua on tärkeää käydä jo nyt, sanoo Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja Kaarina Gould.

Helsinki Design Weekin päänäyttämöllä torstaina 12. syyskuuta klo 16–20 järjestettävässä kaikille avoimessa ja maksuttomassa tilaisuudessa keskustellaan uudesta museosta sekä kuullaan kiinnostavia avauksia museon kansainvälisen neuvonantajaryhmän jäseniltä ja muilta asiantuntijoilta. Tilaisuuden lisätiedot löytyvät admuseo.fi -sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Päivä huipentuu New Yorkin modernin taiteen museon (MoMA) arkkitehtuurin ja designin pääkuraattori Paola Antonellin puheenvuoroon museoista muutoksentekijöinä. 

Teemapäivä päättyy inspiroivaan Arkkitehtuurin talo -illanviettoon(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), jossa arkkitehdit kertovat suosikkiasuinrakennuksistaan.

Perjantaina luvassa on moniäänistä keskustelua monialaisesta luovuudesta ja lavalla kuullaan myös Helsinki Design Awards -voittajia sekä muita helsinkiläisiä luovia tekijöitä. Illan päättää nopeatempoinen, yllättävistä puheenvuoroista tunnettu PechaKucha Night(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Lauantaina Kartalla. Kartalle. -tapahtumassa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) julkaistaan uusi Helsinki Architecture & Design highlights -kartta. Archinfon ja Finnish Design Infon yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa koostamalle kartalle on nostettu 125 arkkitehtuuri- ja muotoiluhelmeä.

Paneelikeskustelussa Helsingin designjohtaja Hanna Harris, Hakolan luova johtaja Annaleena Hakola sekä skeittari ja maisemasuunnittelija Janne Saario keskustelevat Helsingistä arkkitehtuuri- ja muotoilukaupunkina: Mitä kartalla on nyt? Mitä siellä tulisi olla? Entä miten Helsinki ja suomalainen muotoilu olisivat maailman kartalla entistä tukevammin?

Helsinki Design Week huipentuu lauantaina yön kaupunkiin, Helsinki Design Nightiin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), joka tuo tilaan klubitunnelman, musiikkia ja performansseja.

Tutustu Päätapahtumapaikan ohjelmaan tarkemmin Helsinki Design Weekin sivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Muotoilua ja arkkitehtuuria juhlistetaan kymmenissä tapahtumissa ympäri kaupunkia

Helsingin kaupungin ja Helsinki Design Weekin yhteinen tunnustus Helsinki Design Award nostaa tänä vuonna pinnalle muotoilualan yritystoiminnan.

– Tänä vuonna haluamme Helsinki Design Awardilla huomioida muotoiluvetoisten yritysten rohkeaa, merkityksellistä ja kansainvälistä toimintaa. Muotoilu ja luovat alat ovat merkittäviä kestävän yhteiskunnan tekijöitä, kertoo tuomariston jäsen, Helsingin kaupungin designjohtaja Hanna Harris.

Helsinki Design Award julkistetaan tiistaina 10. syyskuuta.

Kaupunkiluonnon moninaisuuteen pureudutaan 12. syyskuuta kaikille avoimessa Rönsyilytyöpajassa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Rönsyily-työpaja pohjaa kasviaiheisiin kehollisiin harjoitteisiin, joiden avulla eläydytään kasvien maailmaan.

Malmin kokeilupäivässä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 13. syyskuuta tutustutaan alueella käynnissä oleviin kaupunkikehityshankkeisiin ja kokeilutoimintaan. Omia ideoita voi testata Ideaklinikalla tai rakentaa unelmien Longinojan legoista.

Helsingin kaupunginmuseossa 14. syyskuuta järjestettävässä Vihreä kaupunki LEGO® -työpajassa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) mielikuvitellaan ja rakennetaan tulevaisuuden vihreää kaupunkia lasten vinkkelistä. Mihin mahtuisi lisää vehreyttä Helsingin keskustassa ja voisiko keskellä kaupunkia olla metsä?

Työpaja on osa Helsingin kaupunginmuseon Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttelyn ohjelmaa. Paja toteutetaan yhdessä Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin kanssa.

Festivaalin aikana on luvassa myös tutut klassikkotapahtumat kuten Design Market Kaapelitehtaalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 7.–8. syyskuuta, Open Studios -avointen ovien illat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 6. ja 13. syyskuuta, sekä Design Diplomacy -tapahtumat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) suurlähettiläiden residensseissä 11.–13. syyskuuta.

Helsinki Design Weekin koko ohjelmisto löytyy osoitteesta helsinkidesignweek.com(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
 
Alkuperäinen uutinen julkaistu 26.6., päivitetty 4.9.2024