Helsinki Design Week firar design och arkitektur med över hundra evenemang runt om i staden

Den största design- och arkitekturfestivalen i de nordiska länderna Helsinki Design Week tar över staden den 6–15 september. I enlighet med årets tema Pinnan alla (Under ytan) dyker festivalens program djupt in i kreativa processer och tar upp de mest intressanta fenomenen inom kreativa branscher i över hundra evenemang runt om i Helsingfors.
Den huvudsakliga evenemangsplatsen för Helsinki Design Week är Paasivuorigatan 3 i Hagnäs. Bild: Helsinki Design Week
Den huvudsakliga evenemangsplatsen för Helsinki Design Week är Paasivuorigatan 3 i Hagnäs. Bild: Helsinki Design Week

Den huvudsakliga evenemangsplatsen för Helsinki Design Week är den gamla banksalen på Paasivuorigatan 3 i Hagnäs. I banksalen som har varit länge stängd byggs Bar Unikko i samarbete med Marimekko där ordnas mångsidigt program för såväl stadsbor som professionella inom designbranschen den 11–14 september.

Utöver Paasivuorikatu firas Helsinki Design Week på tiotals platser runt om i staden.

Arkitekturens temadag, PechaKucha och offentliggörande av Helsingfors nya arkitekturkarta

Torsdagen den 12 september diskuteras om det nya arkitektur- och designmuseet på Arkitekturens temadag. På temadagen firas slutet av den första fasen av planeringstävlingen för ett nytt arkitektur- och designmuseum och offentliggörs ett webbgalleri med förslagen under den första fasen.

– Resan mot ett nytt arkitektur- och designmuseum håller på att just nu ta ett stort steg – i och med planeringstävlingen för en ny museibyggnad får stadsbilden i Helsingfors ett nytt synligt landmärke och en ny aktör. Åsikter om en ny museibyggnad som tävlingen medför väcker konkreta och påtagliga tankar på vad det nya museet innebär för kreativa branscher, huvudstadsregionens livskraft – det är viktigt att föra denna diskussion redan nu, säger verkställande direktör för Stiftelsen Finlands arkitektur- och designmuseum Kaarina Gould.

I ett avgiftsfritt evenemang som är öppet för alla och ordnas på huvudscenen för Helsinki Design Week torsdagen den 12 september kl. 16–20 diskuteras om det nya museet och hörs intressanta bidrag från medlemmarna i den internationella rådgivargruppen för museet och andra sakkunniga.

Dagen kulminerar med huvudkurator för arkitektur och design på Museum of Modern Art (MoMA) i New York Paola Antonellis presentation om museer som förändringsaktörer.  Läs mer om evenemanget här(Länk leder till extern tjänst) (på finska och engelska).

Temadagen avslutas med en inspirerande kvällsfest Arkkitehtuurin talo (Arkitekturens hus)(Länk leder till extern tjänst) där arkitekterna berättar om sina favoritbostadshus.

På fredagen står på programmet diskussion om branschövergripande kreativitet och på scenen hörs även vinnarna i Helsinki Design Awards samt andra kreativa aktörer från Helsingfors. Kvällen avslutas av livfulla PechaKucha Night(Länk leder till extern tjänst) som är känd för överraskande presentationer.

På lördagen offentliggörs en ny karta Helsinki Architecture & Design highlights på evenemanget Kartalla. Kartalle. (På Kartan)(Länk leder till extern tjänst). På den karta som har sammanställts av Archinfo och Finnish Design Info i samarbete med Helsingfors stad finns 125 arkitektur- och designpärlor.

I paneldiskussionen diskuterar Helsingfors designchef Hanna Harris, kreativ chef för Hakola Annaleena Hakola samt skateboardåkare och landskapsplanerare Janne Saario om Helsingfors som arkitektur- och designstad: Vad finns på kartan nu? Vad borde finnas där? Och hur kunde Helsingfors och den finländska designen representeras på världskartan ännu bättre?

Helsinki Design Week når sin höjdpunkt på lördagen med nattens stad, Helsinki Design Night(Länk leder till extern tjänst), som skapar klubbstämning i lokalen med musik och performance.

Läs mer programmet på den huvudsakliga evenemangsplatsen på webbplatsen för Helsinki Design Week(Länk leder till extern tjänst)

Design och arkitektur firas i tiotals evenemang runt om i staden

Helsingfors stads och Helsinki Design Weeks gemensamma erkännande Helsinki Design Award lyfter fram företagsverksamheten inom designbranschen.

– I år vill vi uppmärksamma med Helsinki Design Award designföretagens djärva, betydelsefulla och internationella verksamhet. Design och kreativa branscher är betydelsefulla aktörer för ett hållbart samhälle, berättar jurymedlem, Helsingfors stads designchef Hanna Harris.

Helsinki Design Award delas ut tisdagen den 10 september.

Man sätter sig in i stadsnaturens mångfald i verkstaden Rönsyily (Revor)(Länk leder till extern tjänst) den 12 september. Verkstaden är öppen för alla. Verkstaden bygger på kroppsliga övningar med växttema med vilka man lever sig in i växternas värld.

Malms försöksdag(Länk leder till extern tjänst) den 13 september bekantar man sig med stadsutvecklingsprojekt och försöksverksamhet som pågår i området. Man kan testa sina egna idéer på Idékliniken eller bygga sina drömmars Stickelbackabäcken med legoklossar.

I verkstaden Vihreä kaupunki LEGO® (Grön stad)(Länk leder till extern tjänst) som ordnas på Helsingfors stadsmuseum den 14 septemberlåter man fantasin flöda och bygger framtidens gröna stad ur barnens synvinkel. Var kunde det finnas mer grönska i Helsingfors stadscentrum och kunde det finnas en skog i mitten av staden?

Verkstaden ingår i programmet för Helsingfors stadsmuseums utställning Mestor och paikkor – Se Helsingfors med nya ögon. Verkstaden ordnas tillsammans med Arkitekturskolan för barn och unga Arkki.

Under festivalen finns på programmet även bekanta klassiker, såsom Design Market på Kabelfabriken den 7–8 september, öppet hus-kvällar Open Studios den 6 och 13 september samt evenemangsserien Design Diplomacy i ambassadörernas residens den 11–13 september.

Hela programmet under Helsinki Design Week finns på helsinkidesignweek.com(Länk leder till extern tjänst) (på finska och engelska).