Helsingfors nya arkitekturkarta visar vägen till intressanta byggnader och interiörer

Helsinki Architecture & Design Highlights samlar hundra fantastiska arkitektur- och designobjekt på en karta och lyfter fram intressanta restauranger, hotell, bastur och museer. Publiceringen av kartan följs av en diskussion på Helsinki Design Weeks huvudsakliga evenemangsplats på Paasivuorigatan 3 den 14 september.
På kartan Helsinki Architecture & Design Highlights finns hundra design- och arkitekturobjekt. Kartan har planerats av den belönade visuella designern Sofia Pusa. Bild: Miina Jutila
På kartan Helsinki Architecture & Design Highlights finns hundra design- och arkitekturobjekt. Kartan har planerats av den belönade visuella designern Sofia Pusa. Bild: Miina Jutila

Helsingfors är en av de intressantaste arkitektur- och designstäderna i Norden. De mest kända finländska arkitekterna och designerna är mästarna från modernismens guldålder vars verk man kommer för att se också långt ifrån.

Den nya karta som publiceras denna vecka lyfter fram arkitektur- och designpärlor från olika tidsåldrar och guidar stadsbor och turister till dem.

- Arkitektur och design hör till Helsingfors styrkor och intresserar alltid också besökare. Det är fint att vi nu får denna nya karta som innehåller såväl historiska objekt som nya fynd såsom lekparken med temat datorer i Gräsviken, säger designchef Hanna Harris.

Utöver exempelbyggnaderna och -interiörerna berättar kartan Helsinki Architecture & Design Highlights, som skapats av Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo och Finnish Design Info, även om historien om den byggda miljön i Helsingfors under flera årtionden samt bakgrundsinformation om målen och stilarna på olika tidsåldrar. Dessutom omfattar kartan intressanta uppgifter för dem som är intresserade av arkitektur och design. Helsingfors stad har understött utarbetandet av kartan.

Kartan kommer att delas ut bland annat vid Helsingfors turistrådgivning samt på museer och hotell.

Kartan visar också till pärlor inom interiör- och möbeldesign

Den nya kartan lyfter också fram intressanta objekt inom interiör- och möbeldesign.

- Det är mer än naturligt att inkludera arkitektur och design i samma informationspaket, eftersom interiörer samt möbler och armaturer som designats för dem är en oskiljaktig del av byggnadshelheten, säger Miina Jutila, Archinfos kommunikationschef.

- Design finns överallt och Helsingfors är fullt av fantastiska designobjekt. Det var dock inte enkelt att lägga dem på en fysisk karta, eftersom lyckad design ofta innebär något immateriellt. Ett bra exempel på detta är Ode, som är känt för sin tjänstedesign. Utöver den fina arkitekturen och inredningen står även tjänsterna som mångsidigt betjänar stadsborna och besökarna i kärnan. Det har varit intressant att fundera på designkommunikation också ur detta perspektiv, säger Kirsi Juva, Finnish Design Infos verksamhetsledare.

Vid publiceringstillfället diskuterar man om Helsingfors som en arkitektur- och designstad

Kartan offentliggörs på evenemanget Kartalla. Kartalle. lördagden 14 september. På evenemanget diskuterar Helsingfors designchef Hanna Harris, kreativ chef för Hakola Annaleena Hakola samt skateboardåkare och landskapsplanerare Janne Saario om Helsingfors som arkitektur- och designstad: Vad finns på kartan nu? Vad borde finnas där? Och hur kunde Helsingfors och den finländska designen representeras på världskartan ännu bättre?"

Läs mer på webbplatsen för Helsinki Design Week(Länk leder till extern tjänst) (på finska och engelska).